Mario-setä lataa sinkoa, keskuspankkiralli tilauksessa

Markkinoilla oli kovat odotukset joulun alla EKP:n lisäelvytyksen suhteen, mutta litkuksi tuomitsivat sijoittajat Mario-sedän glögin, vaikka ei se hirveästi poikennut omista odotuksistani. Tilanne on sen jälkeen mennyt aika lailla kehnoon suuntaan. Pörssit ja korot ovat sukeltaneet, inflaatiosta ei ole tietoakaan, öljyn romahdus vahvistaa disinflaatiota, riskilainojen korot paukkuvat taivaassa. Monet markkinaindikaattorit viittaavat taantumaan. Japanin keskuspankki pudotti jo koron miinukselle, kun inflaatio ei vain kiihdy millään opilla.

Draghi vakuutti jo eilen, että EKP ei seuraa kädet taskussa inflaation lahoamista, tapahtui maailmalla mitä tahansa. Öljystäkin hän totesi, että vaikka sen romahdus on seurausta ylitarjonnasta, voi inflaatio-odotusten romahdus johtaa kysynnän laskuun. Onhan se näinkin.

Ja tästä yhtälöstä seuraa, että EKP melko varmasti tuuppaa lisää ruutia elvytyssinkoonsa maaliskuun kokouksessa, kuten Draghi jo aika avoimesti viittasi. Paukkuja tuskin säästellään nyt, edellinen yritys jäi sen verran suutariksi.

Hiukan ihmeellistä – tai markkinasentimentin depressiota kuvaavaa – on, että Draghin kommentti ei ole aiheuttanut markkinoilla mitään reaktiota, vaikka yleensä tuollaiset ulostulot potkaiset liikkeelle hirmuisen euforian. Ahdistus tunkee sijoittajiin nyt joka nurkasta, mutta odotan sentimentin näinä hetkinä kääntyvän jo puhtaasti teknisistäkin syistä.

Pörssit ovat sujutelleet alas pari kuukautta, mitä kauemmin keskipitkä trendi ei käytännössä koskaan kestä kuin hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa. Sellaista en näe ainakaan vielä. Osakkeet ovat raskaasti ylimyytyjä – sellainenkin ihme löytyy salkustani kuin kymmenen prosentin osinkoa maksava vakavarainen epäsyklinen kasvuyhtiö! Tuollaisia 4-7 prosentin osinkopapereita löytää silmät ummessakin. Ja osinkokevät on ovella. Teknisten indikaattorienkin perusteella kuoppa alkaa olla toistaiseksi lopuillaan.

Kun Fedkin todennäköisesti pidättyy maaliskuussa koron nostosta, alkaisi olla keskuspankkirallin aika, joka yhdistyy osinkoralliin. Piensijoittajat ovat jo haalineet osinkopapereita urakalla uutisten mukaan. Pidän pienenä ihmeenä, jos pörssit eivät ole kahden kuukauden kuluttua korkeammalla kuin nyt. 

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-04/draghi-says-inflation-challenges-no-reason-for-ecb-inaction

One thought on “Mario-setä lataa sinkoa, keskuspankkiralli tilauksessa

  1. Uudissana

    Disinflaatio:-) Selkeästi samansukuinen sana kuin negatiivinen kasvu.

    Ei oikein siirry reaalitalouteen tämä rahan painaminen. Huomattavasti tehokkaampaa olisi unohtaa velkahuolet, investoida velalla ja ostaa velkakirjat keskuspankin taseeseen. Yhtälö olisi varmasti talouden kannata toimiva ts. elvyttävä, ainakin lyhyellä aikavälillä. Ehkäpä haaste siinä että elvytys poliitisella päätöksellä ja keskuspankkipolitiikka 2 % inflaatiotavoitteineen nivoutuisi yhteen vai olisiko se koko järjestelmän kauneus. Ts. rakentakaa kehäratoja yms. velalla niinkauan kuin inflaatio pysyy 2%. Keskuspankki hoitaa sen että velkakirjat menee kaupaksi, ellei ne muka jollekin muulle kelpaa. Pieni epäilys kuitenkin että johtaisiko tämä kornukopiseen rahatalouteen, jossa kaasupoljin hirttää kiini. Nojoo, Saksa ainakin moisen idean torppaisi. 

Comments are closed.

Related Posts