Hyvää laskumarkkinan kaksipuolivuotispäivää!

Myönnän heti, että otsikko on tarkoituksella provosoiva, eikä pidä kirjaimellisestikaan paikkaansa – kyseinen merkkipäivä näet on jo takana. Puhun nyt eurooppalaisten osakkeiden laajimmasta indeksistä Eurostoxx 600:sta, joka piikkasi jo huhtikuussa 2015 päälle 400 pisteen, eikä ole tuota lakipistettä vieläkään saavuttanut. Aikaa on vierähtänyt yli kaksi ja puoli vuotta.

https://en.wikipedia.org/wiki/STOXX_Europe_600

https://www.marketwatch.com/investing/index/sxxp?countrycode=xx

Onhan meillä toki nousua riittänyt jo puolitoista vuotta 2016 talven pohjalta, mutta tosiaan tuo eurooppalaisten osakkeiden tärkein indeksi majailee edelleen EKP:n elvytyspaketin innostaman euforisen piikin alla. Provosoiva otsikko ei sen vuoksi ole valhetta. Teknisestihän laskumarkkina päättyy  vasta edellisen huipun jäätyä taakse. Eikä vaikkapa Helsingin yleisindeksi oleellisesti noita lukemia paremmin ole pärjännyt, kuten eivät monet muutkaan Euroopan pörssit – tietenkään, koska Eurostox 600 on niin kattava etenkin suurten yhtiöiden osalta.

Merkille pantavaa tietysti on sekin, että ao. indeksi on nyt aika tarkkaan samoissa lukemissa kuin jo vuonna 2000 – eli olemme olleet kohta kaksikymmentä vuotta markkinahaarukassa! Ja esimerkiksi kehittyvien markkinoiden pörssit ovat pääpiirteissään vasta viimeisen vuoden aikana oikeastaan kirineet kiinni pitkää pudotustaan. Isharesin erittäin laaja ETF on vastikään korkannut edellisen huippunsa, jonka se teki jo 2014 syksyllä – yli kolme vuotta sitten. Mutta sekään ei ollut absoluuttinen huippu, vaan sen se näki jo 2007 eli kymmenen vuotta sitten!

https://www.google.fi/search?q=eem+etf+stock&rlz=1C1NCHA_enFI621FI629&oq=eem+etf+stock&aqs=chrome..69i57.4685j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Kyseinen ETF koostuu paljolti kiinalaisista osakkeista, mutta sama on tahtoi monessa isossa kehittyvän markkinan indeksissä, kuten Brasilian Bovespassa. Se korkkasi juuri niukin naukin kymmenen vuotta sitten tekemänsä huipun.

https://www.google.fi/search?rlz=1C1NCHA_enFI621FI629&ei=SaYyWsy2F6zB6ASJyoGwCQ&q=bovespa+index&oq=bovespa+index&gs_l=psy-ab.3..0l2j0i22i30k1l8.14838.19062.0.19283.15.11.1.3.3.0.123.1094.5j6.11.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.15.1122…0i131k1j0i67k1j0i10k1j0i30k1j0i13k1j0i13i30k1.0._KQq2C-4T7Y

Ja niin edelleen. Todella rajua nousua olemme nähneet kymmenen vuoden aikana vain Yhdysvaltojen indekseissä, joissa hinnoittelu onkin jo karannut monin paikoin euforiselle tasolle, vaikka laskumarkkinoitakin on väliin nähty, toisin kuin usein väitetään.

Tästä huolimatta saamme lukea ja kuulla päivittäin, että nousua on kestänyt kymmenen vuotta. Pointtini onkin, ettei tällaisille jaarituksille pidä antaa painoa. Euroopassa pörssien nousu ei yleensä ottaen ole likikään kuplatasoja kuin yksittäisten osakkeiden kohdalla. Yhdysvalloissa kuplaosakkeita ei todellakaan ole vaikea löytää, mutta kyllä sielläkin yhä maltillisesti hinnoiteltuja laatuyhtiöitä on riittämiin. Niitä löytyy kaikissa markkinaoloissa jo sen takia, että todellisen hypen iskiessä nimenomaan kasvuyhtiöt tai sellaiseksi kuvitellut keräävät varomattomia pelisijoittajia kuin alennusviina hanukoita. Arvoyhtiöt eivät heitä niin kiinnosta.

Tämä on sijoittajan tai ainakin osakepoimijan kannalta oleellinen perspektiivi, kuten sijoituskurssillanikin painotin. Markkinoiden yleisen mielialan tai siitä maalailtujen mielikuvien – kuten nyt tämän kymmenen vuoden nousulla pelottelun – ei pidä antaa vaikuttaa sijoittamispäätöksiinsä, jos löydät hyvät yhtiöt sopivaan hintaan. Osinkotuotto ei riipu kursseista. Niiden vahtiminen on osinkosijoittajan kannalta täysin yhdentekevää muuten kuin ostojen ajoituksen kannalta. Samantekevää, ovatko markkinat olleet laskussa tai nousussa vuoden, kaksi tai vaikka sen kymmenen.

Uusi kurssini Sampolassa alkaa tammikuussa osapuilleen samalla sisällöllä. Edelliselle kurssille tuli ilmoittautuneita enemmän kuin mahtui. Palaute oli oikein myönteistä. Etenkin kokemattomat kiittelivät, koska kynnys sijoittajaksi ryhtymiseen laski, ja he käsittivät piensijoittajankin voivan pärjätä ihan kylmiltäänkin, kunhan noudattaa selkeitä perusehtoja.

https://opistopalvelut.fi/tampere/course.php?l=fi&t=24336

2 thoughts on “Hyvää laskumarkkinan kaksipuolivuotispäivää!

  1. Voiko kurssin käydän myös verkon välityksellä?

    Voiko kurssin käydän myös verkon välityksellä?

  2. Valitettavasti ei

    Kiitän kiinnostuksesta, ja olen sitä tosiaan kysynyt, mutta teknisiä edellytyksiä ei toistaiseksi ole.

    Heikki 

Comments are closed.

Related Posts