Hyvät yleistiedot ja tilannearvio ovat avain menestykselliseen toimialasijoittamiseen

Hajauttaminen eri toimialoille on tärkeää, ja oikeiden toimialoja poimimalla pystyy tekemään hyvää tuottoa, kuten alla olevasta maailmanlaajuisten toimialaindeksien vertailukäyrästöstä voimme havaita.

Maailmanlaajuisten toimialojen kehitys viimeisten 2 vuoden aikana (Lähde: Yahoo/finance)

Toimialasijoittaminen poikkeaa suorasta osakesijoittamisesta monilla tavoilla:

  • Toimialojen kehitys ei sisällä satunnaisuutta kuten yksittäisten osakkeiden kehitys. Hyvän analyytikon tai aikaansa seuraavan kansalaisen on mahdollista yleistietonsa perusteella ymmärtää toimialojen tilannetetta. Toimialojen  kehitys on periaatteessa ymmärrettävää.
  • Yksittäinen osake voi menettää arvonsa tai menestyä lähes vailla rajaa. Mutta toimialojen kohdalla on toisin. Monet toimialat perustuvat sellaisiin asioihin, joita aina tarvitaan. Ihmiset ovat kaikkina aikoina sijoittaneet suurin piirtein saman osuuden tuloistaan asumiseen, yhteiskuntainfrastruktuuriin, kauneudenhoitoon, terveydenhoitoon ja moneen muuhun toimialaan. Joskus jokin perustoimiala laskee, mutta laskua seuraa aina loppujen lopuksi paluu. Tämä tekee toimialasijoittamisesta helpompaa ja lohdullisempaa kuin suorasta osakesijoittamisesta. Mutta toimialasijoittaja ei voi jäädä yhteen toimialaan roikkumaan. Toimialasta täytyy luopua, kun siitä tulee yliarvostettu ja ostettava halvempaa ja väheksytympää tilalle.

Toimialasijoittaminen muistuttaa osakesäästämistä. Samat tunnusluvut (P/E, P/B, Beta) kelpaavat arvoimaan toimialan yli- tai ali- arvostusta ja volatiliteettiä. Ainoana erona on, että tunnusluvut täytyy laskea keskiarvoistamalla kaikkien kyseiseen toimialaan kuuluvien yritysten tunnusluvut kuten alla olevassa, maailmanlaajuisia toimialaindeksejä vertailevassa taulukossa on tehty.

Toimialaindeksien tunnusluvut iShares laskemana (Lähde: iShares)

Toimialasijoittamiseen liittyy myös riskejä ja sudenkuoppia. Seuraavassa muutamia:

  • On olemassa subventoituja toimialoja (kuten lentoyhtiöt takavuosina), joilla toimii paljon yhteiskunnan omistuksen varassa toimivia yrityksiä. Nämä toimialat saattavat kehittyä heikommin kuin muut. Suora yhteiskunnan osakeomistus ja pääomatuki heikentävät yksityisten yritysten toimintaedellytyksiä. 
  • Jotkin toimialat eivät perustu perustarpeisiin. Niiden toiminta saattaa korvautua muiden toimialojen laajentumisella. Hyvänä esimerkkinä tästä on paperiteollisuus. Tabletit, laajanäyttöiset älypuhelimet ja näyttölaitteet ovat korvanneet paperin aseman näyttölaitteena. Liiketoiminta on siirtynyt sektorilta toiselle ja ihmisen perustarve, nähdä informaatiota, on toteutettu toisella tavalla.

Nämä sudenkuopatkin ovat ymmärrettävissä ja löydettävissä, ja siksi toimialasijoittaminen on niin kiehtovaa. Sattuman osuus on pienmpää kuin suorien osakesijoitusten kohdalla. Kaikki riippuu sijoittajan yleistiedoista ja tilannearviokyvystä.

Related Posts

"Minä voinkin ottaa nämä rahat"
Yhteiskunta

Mikro- ja makrotason horisontaaliset tulonsiirrot

Terve yhteiskunta pitää huolta kaikista jäsenistään. Siihen tarvitaan myös tulonsiirtoja. Perinteisesti oikeistossa tulonsiirtoja pyritään kutistamaan kun taas vasemmistossa niitä halutaan lisätä. Tulonsiirrot ovat tarpeellisia, mutta

Sijoittaminen

Suomalaisten yritysten tunnusluvut löytyvät piksun työkalut valikosta

Suomalaisten yritysten tunnusluvut on laskettu valmiiksi piksun TYÖKALUT -> ARVOSTUSKERTOIMIA sivulle:

S/P%  =  (S)ales per (P)rice.    Liikevaihto suhteessa markkina-arvoon (milj.) prosentteina. Joidenkin yritysten tekemä lisäarvo

Yhteiskunta

Yrittäjästatuksella (esim toiminimellä) toimimista helpotetaan ja sähköiset alustat voivat tarjota yrittäjästatuksella toimiville urakoita

Euroopan unioni on säätänyt alustatyödirektiivin, jonka mukaan alustatyötä (ja muita urakoita) tulee voida tehdä niin yrittäjänä kuin työsuhteessakin.

Monet maat, kuten Suomi, ovat pyrkineet pakottamaan kansalaisiaan

Sijoittaminen

Euroopan keskuspankin mukaan kulta on hyvä arvon säilyttäjä silloin kun ajat ovat levottomat

Euroopan keskuspankki kertoo raportissaan sijoittajille tärkeää informaatiota kullan soveltuvuudesta sijoitusinstrumentiksi:

Fyysinen kulta on antanut hyvää suojaa osakemarkkinoiden volatiliteettiä, talouspolitiikan äkkikäänteitä ja geopoliittisia riskejä vastaan.
Turvallisimpia