Identiteettivarkaus on yleisin sijoittajaa kohdannut rikos

Sijoittajan painajaisista, identiteettivarkauksista, on mySafety tutkimuksen mukaan tullut yleisimpiä rikoksia, pyörävarkauksiakaan ei tehdä enää yhtä paljon.  Vanhan ajan asuntomurrot, näpistykset ja jopa ryöstöt vähenevät samalla kun pankkikorttien, sijoitustilien ja PayPal tilien salasanojen kalastelu lisääntyy 50% vuodessa.  

Rahalliset tappiot vaihtelevat muutamista kympeistä satoihin tuhansiin euroihin. Sijoittaja saa olla erityisen varovainen. Moni jättää rikosilmoituksen tekemättä, sillä identiteettivaras jää harvoin kiinni. Rahat häviävät Suomen poliisin ulottumattomiin, ulkomaisille tileille. 

Lähes 160 000 suomalaista on joutunut identiteettivarkauden uhriksi. Pelkästään viime vuonna tapauksia oli turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafetyn tutkimuksen mukaan yli 33 000, joka on yli puolet edellisvuotta enemmän. Identiteettejä varastetaan reilusti enemmän kuin polkupyöriä Suomessa.

mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund kertoo, että kolmasosa varkauden uhreista on epätietoisia siitä, miten tiedot on varastettu.

”Yleensä tiedot viedään netissä. Tyypillisin varkaustapa on tietomurto. Suomalaiset myös heittävät tärkeitä dokumentteja, kuten tiliotteita ja laskuja, sellaisenaan paperinkeräykseen. Keräyslaatikot ja avoimet postilaatikot ovat varkaille helppoja paikkoja kalastella henkilötietoja”, Fagerlund kertoo.

Taloudellista vahinkoa jopa tuhansia euroja

Käytännössä identiteettivarkaus tarkoittaa tilannetta, jossa varas käyttää toisen henkilötietoja luvatta esimerkiksi luoton ottamiseen tai kalliiden tuotteiden tilaamiseen. Myös esimerkiksi sosiaalisen median valetilin luominen toisen tietojen ja kuvien avulla on identiteettivarkaus.

Yli puolet identiteettivarkauden uhreista kokee taloudellista vahinkoa.

”Korvaussummien kirjo on hyvin laaja. Noin neljäsosa kärsii 500 eurosta moneen tuhanteen euroon asti menetyksiä. Yli puolet taloudellista vahinkoa kokeneista on joutunut maksamaan kokonaan tai osittain varkauden aiheuttamat haitat itse”, Fagerlund kertoo.

Koska rahallisen korvauksen saaminen on harvinaista, moni jättää ilmoittamatta varkauden poliisille.
”Helposti ajatellaan, että miksi tekisin turhan takia rikosilmoituksen, jos korvausta ei saa. Identiteettivarkaudesta pitää aina tehdä ilmoitus poliisille, jotta rikoksesta jää jälki ja oma vastuu vähenee”, Fagerlund ohjeistaa.

Identiteettivarkauden uhreille vuosien piina

Varastettuja henkilötietoja voidaan käyttää monta kertaa, minkä vuoksi varkauden uhrille voi koitua usean vuoden kärsimys tilanteesta. Uhrille kertyy rahallisen haitan lisäksi paljon vaivaa asioiden selvittämiseen ja aikaa vievän paperityön hoitamiseen.

”Monelle saattaa tulla ikävänä yllätyksenä se, että viranomaiselta tai yhteiskunnalta ei välttämättä saa konkreettista ja nopeaa apua tilanteessa. Sen vuoksi identiteettivarkauksia vastaan on hyvä suojautua erillisellä vakuutuksella, johon kuuluu myös tuki ja palvelu”, Fagerlund kertoo.

Hänen mukaansa suomalaiset eivät vielä tiedosta tarpeeksi hyvin, mitä varastetuilla henkilötiedoilla voi saada aikaan.
”Harva on varautunut identiteettivarkauksia vastaan. Kuten oman kotinsakin voi vakuuttaa, myös identiteettinsä voi onneksi turvata vakuutuksen avulla.”  

 

Lähde: Tiedot ovat peräisin Research Insight Finlandin toteuttamasta identiteettivarkaustutkimuksesta. Tutkimus tehtiin vuonna 2017 kolmatta kertaa, ja siihen haastateltiin yli 3 000 suomalaista.

Related Posts