Maailmantalous on saavuttanut suhdannehuipun

Maailmantalous on Trading Economics ”Business Confidence” indikaattorin mukaan saavuttanut suhdannehuipun. USA:n, Kiinan ja Euroalueen yritysten luottamus on kasvanut vuoden 2016 alusta asti jo puolitoista vuotta ja pahimmat nousupaineet ovat nyt takanapäin. Erityisesti USA:n ja Kiinan yritysten luottamus on alkuvuodesta heilunut tavalla, joka ennakoi parhaimman noususyklin päättymistä.

Nousuvaiheet ovat viime aikoina kestäneet noin puolitoista tai kaksi vuotta ja paras nousu on takanapäin tälläkin tavalla arvioituna. Noususyklin päättyminen ei välttämättä tarkoita laskun alkamista. Voi hyvin olla että yritystalous jää joksikin aikaa, kenties parhaimmillaan jopa vuodeksi pirteään tilaan. Mutta tästä ei ole varmoja takeita.

USA on IMF:n mukaan jo ylittänyt tuottavuuden paranemisen ja työvoiman lisääntymisen määrämän rakenteellisen kasvunopeuden eikä kasvu voi jatkua tällä nopeudella. Menestys ei voi perustua työllisyyden lisääntymiseen kun kaikki kynnelle kykenevät ovat jo töissä (työttömyys alle 5%) ja kasvun hidastuminen on siksi väistämätöntä.

Euroalueella on sen sijaan vielä matkaa täystyöllisyyteen (työttömyysaste on 9% tuntumassa) ja taloudella on varaa parantaa puhtaasti työllisyyttä parantamalla. Euroalueen ja erityisesti Suomen talous surffaa nyt tyylikkäästi jälkisyklin aallonharjalla.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin