IMF: Maailman potentiaalinen talouskasvu pienenee

IMF:n vasta julkaistu talouden väliraportti pureutuu maailmantalouden potentiaaliseen kasvuun. Siihen kasvuvauhtiin, johon päästään kun inflaatio on pientä eikä taloudessa ole epätasapainotekijöitä.

Potentiaalinen kasvu on viime vuosina tasaisesti laskenut ja on tällä hetkellä kehittyneissä maissa noin 1,5% / vuosi ja kehittyvissä maissa noin 6% / vuosi. Osakesijoittaja voi odottaa, jos kaikki menee hyvin, sijoituksiltaan hieman tätä suurempaa reaalista tuottoa, mutta todennäköisesti tuotto jää lähes tälle tasolle. 

Potentiaalinen talouskasvu (Lähde: IMF)

Edelleen heikkenevä potentiaalinen kasvuvauhti johtuu monista tekijöistä:

 • Sekä kehittyvien maiden että kehittyneiden maiden väestö ikääntyy ja vähentää työn tekemistä. Trendi on erityisen voimakas Venäjällä, Kiinassa, Brasiliassa ja kehittyneissä maissa.
 • Kehittyvien maiden talouskasvu on perustunut siihen, että nämä ovat ottaneet käyttöön länsimaisia tuotantoteknologioita. Nyt ne on otettu käyttöön ja jatkossa pitäisi kehittää ja keksiä uutta teknologiaa. Uuden teknologian kehittäminen on oleellisesti vaikeampaa ja hitaampaa kuin jo olemassaolevan käyttöönotto.
 • Länsimaat ovat vähentäneet uuden tuotannollisen pääoman kerryttämistä. Uusia tehtaita ei avata eikä julkinen sektori investoi infrastruktuuriin. 
 • Erityisesti yksityiset ihmiset ovat lakanneet investoimasta tuotannollisiin kohteisiin ja tämä on vähentänyt sellaista innovatiivista pääomaa jota tuotantoelämän uudistuminen tarvitsisi.    
 • Kehittyneiden maiden koulutustaso on jo saavuttanut lakipisteen jonka jälkeen koulutuksen lisääminen ei enää oleellisesti paranna talouskasvua ja monet kehittyvät maat lähestyvät tätä pistettä.

 

Inhimillisen tuotanto ja innovaatiopääoman kehitystredit (Lähde: IMF)

Raportti antaa varsin hillityn kuvan tulevaisuudesta. Talouskasvu hiipuu ja inhimillinen pääoma alkaa mahdollisesti jopa supistua.

IMF:n raportti ei pureudu niihin toimiin ja siihen ajattelutapaan, jonka avulla tilanne voitaisiin muuttaa paremmaksi. 

One thought on “IMF: Maailman potentiaalinen talouskasvu pienenee

 1. Go Space, Young Person (*)

  Alkaa olla aika lähteä avaruuteen, pari perustelua:

  – tämän yhden maapallomme materiaalisen kasvun rajat ovat tulossa vastaan ennemmin tai myöhemmin

  – yksi planeetta asuinpaikaksi on iso riskitekijä, avaruuden valloittamista suosittelee mm. Stephen Hawking

  – jo nyt on käsittämättömän paljon innokkaita ihmisiä ottamaan jopa pelkän menolipun Marsiin

  – ihmiskunta saisi ensimmäistä kertaa suhteellisen yhteisen mission ja mielekästä tekemistä pitkäksi aikaa

  PS. En ole huomannut että kukaan kansanedustajaehdokkaista olisi ottanut tätä esiin vaaliteemana!
   
  (*) Otsikko on sukupuolineutraali mukaelma vanhemmasta kehotuksesta
   

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija