IMF:n talouskatsaus lupaa hidasta kasvua

IMF:n viimeisin taloudellinen katsaus kertoo alhaisesta inflaatiosta ja korkotasosta, korkeasta työttömyydestä, hitaasta talouskasvusta ja potentiaalisen talouskasvun  vähittäisestä pienenemisestä. Näkymät eivät ole rohkaisevia ja pääomamarkkinat ovat tilanteeseen nähden yliarvostetussa tilassa.

    – Euroalue kasvaa, mutta hidasta 0,8% vauhtia tänä vuonna ja 1,3% ensi vuonna. Alueen maiden väliset erot ovat suuria ja myös keinot talouden vauhdittamiseksi ovat erilaisia.

– Japani taistelee olemattoman potentiaalisen talouskasvun kanssa ja eikä myöskään USA:n potentiaalinen kasvu juurikaan ylitä 2% tasoa. Japanilla on lisäksi erityisongelma. Julkinen sektori ei enää voi velkaantua enempää ja taloutta pitää tasapainottaa samalla kun pyritään ylläpitämään kohtuullista kulutusta. 

– Kiinan, Intian ja Afrikan kasvu jatkaa ilahduttavalla, monasti yli 6% tasolla. Intian kasvuvauhti saavuttaa lähivuosina Kiinan. Kehittyvien maiden kasvu on kuitenkin yleisesti noin 1,5% heikompaa kuin esimerkiksi 2000 luvun alkuvuosina. 

Riskit ovat poliittisia tai liittyvät alhaisen korkotason lieveilmiöihin

Poliittiset riskit ovat merkittäviä monissa maissa ja ne voivat kärjistyessään aiheuttaa maailmanlaajuisia seurauksia. Uutena riskinä mainittiin alhaisen korkotason tuomat lievieilmiöt. Alhainen korkotaso houkuttaa velanottoon ja velka tapaa kasaantua joillekin toimijoille. Taloudesta on tullut häiriöherkkä kun korkotason pienikin nousu voi aiheuttaa vaikeuksia suurimmille velallisille. IMF ei nähnyt merkittäviä mahdollisuuksia koronnostoille.

Infrastruktuuriprojektit voivat auttaa ulos ahdingosta

IMF suositteli aloittamaan hyvin harkittuja infrastruktuuriprojekteja jopa lainarahalla. Jos valtio kykenee valvomaan ja viemään läpi hallittuja infrastruktuuriprojekteja ja jos löytyy kannattavia kohteita niin nyt on oikea aika aloittaa. Monet seikat puoltavat hankkeiden aloittamista. Rahoitus on edullista, infrastruktuuriprojektit poikivat rakennusaikaisia työpaikkoja ja hyvä infrastruktuuri maksaa itsensä takaisin kukoistavana talouselämänä.

Koko talouskatsaus on luettavissa IMF:n sivuilla: World Economic Outlook

 

 

One thought on “IMF:n talouskatsaus lupaa hidasta kasvua

  1. Minä en pelkää suurta kurssikorjausta

    IMF mainitsi, että "pääomamarkkinat ovat tilanteeseen nähden yliarvostetussa tilassa".

    Tarkoittivat varmaan sitä, että USA:n Schiller P/E on noin 27, joka tarkoittaa noin 90% yliarvostusta suhteessa pitkän aikavälin keskimääräiseen arvostustasoon. Tämä on toki totta. USA:n arvostustasoissa on noin 90% ilmaa suhteessa historialliseen keskiarvoon. Mutta minusta niin pitääkin olla niin kauan kun valtionlainojen korot ovat lähes nollassa ja yrityslainoistakaan ei saa paljon mitään tuottoa. 

    Mutta kieltämättä tilanne on kuin huonosti hoidettu, mutta menestyvä ruutitehdas. Ruutia (yliarvostusta) tuntuu kasautuvan varastoon eikä koskaan voi olla varma koska jysähtää. 

    Itse olen kuitenkin vahvassa osakepainossa. En ole antanut pelolle sijaa. Yliarvostus koskee kuitenkin lähinnä vain USA:n markkinoita. Muualla on siedettävämpää.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan