Inflaatio ennustaa vuoden viiveellä pörssikursseja

Olemme tällä palstalla monasti havainneet, että kuluttajien ja teollisuuden luottamuksella on ennustearvoa lähiajan pörssikurssien kehitykselle. Mutta entä sitten inflaatio?

Piksu Toimitus päätti testata onko inflaatiolla ennustearvoa ja tulos oli yllättävä. Ennustearvo on merkittävä, mutta korrelaatio on hyvin erilainen kuin kuluttajien ja teollisuuden luottamuksen kohdalla.

Inflaatio (alla) ja Saksan DAX osakeindeksin kehitys (Lähteet: Yahoo Finance, EKP)

Kohoava inflaatio vaikuttaa yllättävänkin negatiivisesti pörssikursseihin ja matala inflaatio taas nostaa kursseja. Kuluttajien luottamus ennustaa pörssikursseja viikkojen tai kuukauden viiveellä, mutta inflaation viive pörssikurseihin on paljon pidempi. Viive on vuoden suuruusluokkaa.

Ilmiön syyt ovat ainakin osittain epäsuoria:

  • Kohoava inflaatio siirtyy korkotasoihin ja kun korot ovat korkealla niin yritysten tulokset supistuvat
  • Kohoava korkotaso tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden tuottaviin rahamarkkinasijoituksiin ja pääoma alkaa jossakin vaiheessa virrata lainapapereihin.

Nyt ei ole syytä huolestua; korot ovat matalalla

Inflaatio on parin viimeisen vuoden aikana hieman kiihtynyt. Onko siis osakesijoituksia kartettava?

Osakesijoittajan ei luultavasti tarvitse tällä kertaa olla kovinkaan huolestunut. Korot eivät ole nousseet ja niinpä inflaatio ei pääse painamaan osakkeita täydellä voimallaan. Ja inflaatio on viimeisen kuukauden aikana osoittanut talttumisen merkkejä sekä Euroopassa että Kiinassa. Huoleen ei siis tällä haavaa ole aihetta.

 

Related Posts

Salkun rakenne

Piksun ammattilaisten omat henkilökohtaiset salkut esittelyssä

Piksun analyysit osion viisi salkkua tarjoavat julkisuuteen oikeiden ammattilaisten henkilökohtaiset salkut:

SERGION LISTA

”Sergion lista” keskittyy pohjoismaiden ja USA:n markkinoille.  Sergion listalle valitaan yrityksiä, jotka saavat hyviä

Salkun rakenne Sijoittaminen

Vahvan taseen omaavat yritykset ovat kriisinkestäviä

Suomalaisten yritysten kriisinkestävyydestä saa vertailukelpoista tietoa tutkimalla Piksun ”TYÖKALUT -> TASETIETOJA”  osiota. Suhdeluvut, kuten omavaraisuusaste, maksuvalmius, liikearvosuhde, nettovelkaantumisaste ja nettovelkojen suhde markkina-arvoon antavat tietoa erityisesti