Inflaatio on täällä – miten sijoittaa?

Inflaatio on nopeutumassa ympäri mailmaa, miten se vaikuttaa sijoittajaan? Mutamia ajatuksia:

  1. Cash is not king. Käteinen menettää arvoaan. Samoin normaali matalakorkoinen pankkitili on nyt erityisen huono vaihtoehto.
  2. Velkapaperit ovat myös huono ajatus. Inflaatio syö tuottoa. Jälkimarkkina-arvo velkapaperille myös laskee korkojen noustessa. Tätä voi tietenkin yrittää hyödyntää lyhyeksimyymällä. Tähän löytyy myös ETF:iä (mihin ei tänään löytyisi), esim TBT joka antaa 200% käänteisarvon Usa:n 20 vuoden valtionlainojen tuotosta, eli jos velkapaperin arvo laskee 1% nousee ETF:n arvo 2% (yksinkertaistaen).
  3. Kiinteä omaisuus on parempi idea. Omaisuus sinänsä jo säilyttää arvoaan. Vielä parempi jos omaisuus samalla tuottaa jotakin. Kiinteistösijoitusyhtiö tai vuokrayksiö?
  4. Jos yritys toimii alalla jokaa vaatii raskaat investoinnit – esim terästehdas – poistot ovat liian pieniä. Investoinnit on tehty aikaisemmin arvokkaamman rahan aikaan. Poistot eivät kata korvausinvestointia. Kovan inflaation aikana vaaditaan siis paremmat kertoimet (p/e tai muu lempi-indikaattorisi) kuin matalan inflaation aikaan.
  5. Jos taas kyseessä on yritys joka tekee kertainvestoinnin – esimerkiksi kaivos – siitä voi tulla suorastaan kultakaivos (vaikka malmissa olisi jotain muuta). Raskaat investoinnit tehdään kerran, inflaatio syö poistot ja tuotosten hinta nousee.  Börsveckan listasi äskettäin useita kaivosyhtyötä. Oikein patrioottiset voivat Talvivaaran lisäksi sijoittaa Tukholman pörssissä Nordic Mines:iin tai Sotkamo Silveriin.
  6. Raaka-aineet. Niiden hinta nousee inflaation laukatessa. Erilaisia ETF:tuotteita löytyy runsaasti. Oikein vainoharhainen voi ostaa kultakolikoita ja piilottaa ne sukanvarteen.
  7. Hyvän hinnoitteluvoiman omaavat yritykset. Applen tuotteen tuntuvat olevan aina hintansa arvoisia. Nämä yritykset ovat tosin yleensä melko arvokkaita.

Muita ideoita otetaan vastaan!

Related Posts

M2-rahavaranto EU:ssa
Yhteiskunta

Ylilyöntien aikakausi?

2020-luku on alkanut monessa mielessä ikävästi. Suomessa vuosikymmen alkoi vähälumisimmalla talvella yli vuosisataan, mikä nosti ilmastonmuutoskeskustelua hetkeksi pöydälle. Talven vähälumisuus jäi kuitenkin huomionaiheena nopeasti taka-alalle,

Sijoittaminen

Sijoittamisen teoria ja käytäntö

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju on vuosien ajan kirjoittanut korostetun paljon säännöllisestä osakkeiden ostamisesta, allokaatiosta, osinkojen merkityksestä, korkoa korolle –efektistä ja osinkoa kasvattavista firmoista, osinkoaristokraateista.

Oksaharjun kunniaksi

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com