Inflaation kiihtyminen on merkki talouden tervehtymisestä ja edeltää pörssilaskua

Energian hinnnan laskun aiheuttama väliaikainen deflaatio on nyt Euroalueella taitettu ja käännetty Europan keskuspankin toimilla 0,3% inflaatioksi (toukokuun lukema). Inflaatio olisi ilman energian vaikutusta jo 1% tasolla. Kehitys on erittäin tervettä. Joutilas raha alkaa etsiytyä inflaatiolta suojattuihin tuottaviin kohteisiin. 

Inflaation nousu yli 2% tason tarkoittaa yleensä pörssilaskua

Inflaatio on sijoittajan kannalta tärkeä indikaattori. Inflaation nousu yli keskuspankin määrittelemän 2% tason on viimeisten viidentoista vuoden aikana aina tarkoittanut sitä, että pörssikurssit lähtevät laskuun. Tähän on yksinkertaiset syyt. Keskuspankki lopettaa silloin keveän rahapolitiikan. Rahasta tulee niukkuushyödyke ja korkotaso nousee. Raha pakenee osakkeista korkoinstrumentteihin.

Inflaatio Euroalueella (Lähde: EKP)

Inflaation kiihtymienen vie yleensä noin vuoden

Inflaation kiihtyminen pelätylle 2% tasolle kestää kuitenkin kohtuullisen pitkään. Vuoden 2009 kuopan yhteydessä kehitys vei runsaan vuoden ja vuonna 1999 (ennen teknokuplaa) tuo nousu vei Suomessa niinikään noin vuoden verran. Osakkeista kannattaa siirtyä korkoinstrumentteihin talvella 2016 mikäli haluaa luottaa siihen, että historia toistaa itseään. Tarkemman ajoituksen saa kun seuraa korkojen ja inflaation kehittymistä. Tilanne voi tällä kerralla kehittyä eri nopeudella. Keskuspankkien päätökset vaikuttavat oleellisesti sekä tilanteen kehittymisnopeuteen että ilmiön voimakkuuteen. Noita päätöksiä ja sijoittajien tarkkaa käyttäytymistä on mahdoton varmasti ennustaa – niitä pitää seurata. 

Inflaation komponentit (Lähde: EKP)

 

Lisää tietoa:

 • http://www.piksu.net/artikkeli/alhainen-inflaatio-ennustaa-hyvi%C3%A4-osaketuottoja
 • http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Inflation_in_the_euro_area

2 thoughts on “Inflaation kiihtyminen on merkki talouden tervehtymisestä ja edeltää pörssilaskua

 1. ”Rahasta tulee

  ''Rahasta tulee niukkuushyödyke ja korkotaso nousee. Raha pakenee osakkeista korkoinstrumentteihin.''

   

  Eikö korkotason noustessa esim. korkorahastojen arvot laske? Vai onko tämä seikka karkea yleistys? Avatkaa asiaa aloittelijalle 🙂

  1. Korkorahastot sisältävät jo

   Korkorahastot sisältävät jo ostettuja lainoja. Korkotason noustessa uusista saman riskitason korkolapuista saa enemmän tuottoa, tällöin vanhojen vähemmän tuottavien hinta korjaantuu (laskee). 

Comments are closed.

Related Posts