Italia, velkainen ja sirpaleinen talousmahti

Kirjoitusvuorossa Mika Huhtamäki

Mielikuva Italiasta on muuttunut rajusti lähivuosien aikana, etenkin eurokriisistä ja velkavuorista puhuttaessa. Omat kokemukseni Italiasta ovat kuitenkin toisenlaiset kuin pelkkä uutisten välittämä viesti velkaantuneesta kansakunnasta ja korruptoituneesta hallinnosta. Mielikuvaani on värittänyt säännöllinen vuosittainen matkustelu eri maakunnissa, pääosin Pohjois-Italiassa. Italialaisesta ruuasta ja vieraanvaraisuudesta onkin tullut nautittua viimeisen vuoden aikana reilut pari kuukautta, Sisiliasta Alppien kupeeseen ja järvien rannoille.

Mielestäni piirre, joka ei päivittäisestä uutisvirrasta käy ilmi, on maan vahva alueellinen jakautuminen kolmeen osaan. Tyypillinen mielikuva Italiasta on velkainen ja mafian korruptoima etelä, sekä Rooma ja Rooman alueen hallinnollinen keskus. Tässä ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä vaikka suurinta osaa maan asukkaista yhdistääkin kieli ja roomalaiskatolisen kirkon arvomaailma, niin taloudellisesti ja mielipiteiltään Italia on sisäisesti hajanainen.

Italian taloudellisesti vahvin alue on varmasti maan pohjoisosa, joka on yrittäjämyönteinen ja teollistunut nettomaksaja. Keskustellessa alueen asukkaiden kanssa nousee esiin myös samoja teemoja kuin muillakin EU:n nettomaksaja-alueilla. Paikalliset kiroilevat eteläisen Italian korruptiota ja Rooman hallintoa, joka kerää pohjoisen rahat jakaakseen ne etelän mafialle. Asenteet eivät jää myöskään puheen tasolle, vaan alueella on vahva pyrkimys itsenäisempään päätöksentekoon. Tämä näkyy myös politiikassa ja puoluekentässä, esimerkiksi pienyrittäjämyönteisen ja vihreitä arvoja ajavan Lega Nord oikeistopuolueen suosiossa.

Maan yhtenäisyyden säilyttämiseksi Pohjois-Italiaan on muodostettu yksittäisiä autonomisia tai osittain autonomisia alueita. Se ei kuitenkaan aina riitä, sillä viimeksi vuonna 2006 autonomisessa Trentino-Alto Adigen (Etelä-Tiroli) maakunnassa tehtiin esitys kansanäänestyksen järjestämisestä alueen liittämiseksi Saksaan, Itävaltaan tai itsenäistämisestä. Lisäksi Sveitsin kansallismielinen puolue on pyrkinyt liittämään Como:n alueen osaksi Sveitsiä.

Itsehallinnon tavoitteluun on muitakin perusteita kuin Keski- ja Länsi-Euroopan yhteyksien varaan rakentunut talous. Myös alueen historia on ollut pitkään vahvasti kytköksissä Keski- ja Länsi-Eurooppaan. Merkittäviä vaiheita ovat olleet yhteydet Napoleonin ajan Ranskaan, ensimmäisen maailmansodan aikaiseen Itävalta-Unkarin imperiumiin, sekä Saksaan toisessa maailmansodassa. Esimerkiksi Trentino-Alto Adigen maakunnan kohtalo sinetöitiin osaksi Italiaa maailmansotien aikana, sillä maakunta kuului Itävalta-Unkariin vielä 1900-luvun alussa.

Eurokriisistä ja velkaantumisesta huolimatta Italialla on pitkä historia myös talouden ja kaupan keskuksena, mikä näkyy yhä myös nykypäivän talouskielessä. Sana pankki juontaa juurensa Italiassa jo 1300-luvulla toimineiden rahanvaihtajien penkeistä (banco). Myös epäonnistuneeseen liiketoimintaan liittyvä konkurssi juontaa juurensa Italiasta ja Firenzestä, jossa kauppiaiden rahojen loppuessa sotilaat rikkoivat kauppiaan pöydän (banca rotta, bankruptcy, konkurssi).

Nykypäivän Italian merkittävin teollisuus on rakentunut Milanon ympärillä olevaan Lombardian maakuntaan, jossa asuu noin 9 miljoonaa ihmistä. Alue on myös yksi Euroopan varakkaimmista. Milanon pörssi tarjoaakin kattavan otoksen italialaisesta teollisuudesta sijoittajille. Pörssin sivut toimivat sujuvasti englanniksi ja etenkin suuremmista yrityksistä on saatavilla erittäin hyvät tietopaketit.

Italiasta löytyykin mielenkiintoisia toimialoja tai rinnakkaisia sijoituksia salkun täydennykseksi. Nokian renkaiden rinnalle voi poimia vaikka Pirellin tai täydentää salkkuaan luksustuotteiden valmistajilla, kuten Bvlgarilla. Tai aina voi tyytyä hieman arkipäiväisempään muotiin hankkimalla suomalaisten hyvin tunteman Benettonin osakkeita. Jos uskoo trendeihin, niin voi sijoittaa myös hiljattain listautuneeseen Moleskineen. Urheiluhulluille tai ainakin jalkapallosta kiinnostuneille löytyy myös sijoituskohteeksi jalkapallojoukkue Juventus. Ja jos usko suomalaisiin mediataloihin on hiipunut, niin tilalle voi poimia vaikka Berlusconin omistaman Mediasetin osakkeita.

Sijoituksista ja yrityksistä

http://www.investinmilan.com

http://www.investintrentino.it/

http://www.benetton.com/

http://www.moleskine.com/en/

http://www.mediaset.it/

http://www.juventus.com/juve/en/welcome

http://en.wikipedia.org/wiki/Borsa_Italiana

http://www.borsaitaliana.it/homepage/homepage.en.htm

Lega Nord -puolueesta

http://www.leganord.org/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pohjoisen_liitto_%28Italia%29

Moleskin listautumisesta suomeksi

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/milanon+porssissa+onnistunut+listautuminen+moleskine+kiinnostaa+sittenkin/a891559

Omia kuvia ja tekemisiä Italiassa, enimmäkseen kiipeilystä ja maastopyöräilystä

http://rockblocks.blogspot.fi/2013/07/multipitch-at-piccolo-dain-in-sarche.html

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen