Itsenäisyys on vapautta ja vastuullisuutta

Itsenäisyys tarkoittaa vapautta ja sen mukana vastuullisuutta lähimmäisistämme ja omasta itsestämme. Itsenäisyys on suvereniteettiä oman elämämme suhteen ja hallinnan tunteesta kumpuaa tahto ja tekeminen. 

Itsenäisyys syntyy luottamuksesta itseemme ja eheästä omakuvasta, jonka avulla hahmotamme itsemme suhteessa muihin ja osaamme antaa arvoa muille.

Kaikkea tätä on itsenäisyys meille henkilökohtaisesti ja tämän kaiken arvon haluamme nähdä yhteisössämme, Suomessa.

Haluamme, että Suomi on itsemme kaltainen

Haluamme nähdä, että suvereeni Suomi luottaa ja arvostaa itseään.  Se huolehtii ja antaa arvoa kansalaisilleen samalla tavoin kuin me huolehdimme lähimmäisistämme. Haluamme, että isänmaamme tarjoaa meille vapautta ja vastuuta samalla tavoin kuin mekin annamme elintilaa muille ja samalla tavoin kuin mekin olemme tottuneet vastaanottamaan vapautta ja vastuuta lähimmäisiltämme.  Suvereeni Suomi on meidän oman henkilökohtaisen ihanteemme peili.

Suomalaisuus muuttuu

Isänmaamme on joinakin historian aikoina ollut presidenttivaltainen, autoritaarinen ja patriarkaalista isähahmoa etsivä. Tuo aika oli suomalaisen 70- luvun ihmisen peilikuvaa. Olimme silloin yhteinäinen kansa niin kuin nykyäänkin, mutta olimme erilainen kuin tänä päivänä sekä hallintotavaltamme että persoonallisuudeltamme. 

Isänmaamme on jossakin vaiheessa ollut voimapolitiikkaa ihannoiva ja elintasoerojen jakama. Ristiriidat eivät olleet pelkästään yhteiskunnallisia ja kansaa jakavia. Suomalainen ihminen tarvitsi ja haki silloin voimakasta sisäistä kurinalaisuutta.  Ja käytimme voimaa myös keskinäisessä elämässämme.  Ja siinä me olimme kaikki samanlaisia noina vaikeina 1910- ja 1920- lukujen aikoina.

Olemme tällä hetkellä sivistysvaltio. Pärjäämme parhaiten koulutustasoa mittaavissa Pisa tutkimuksissa ja meillä on ammatiltaan "taiteilijoita" ja "tutkijoita" enemmän kuin muualla maailmassa. Taloudellinen tasa-arvo toteutuu täällä hyvin, ja tarjoamme kansalaisillemme tasapuolisimmat mahdollisuudet edetä elämänsä aikana niihin tehtäviin, joihin kukin tavoittelee.

Arvo syntyy uskosta itseemme

Suomalaisuus muuttaa muotoaan ja on tärkeää, että arvostamme itseämme,  tunnemme itsemme ja tavoittelemme yhdessä niitä asioita, joissa olemme taitavia.  Vaikka tulevaisuus toisi tullessaan vaikeita aikoja, niin selviämme, jos hyväksymme itsemme ja sen mukana myös lähimmäisemme ja silloin myös Suomi huolehtii kansalaisistaan.

 

Suomen valtiolippu vuonna 1918. Käytössä (satunnaisesti) vuoteen 1920 saakka (Lähde: wikimedia

 

Hyvää itsenäisyyspäivää

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan