Jälkiviisaudesta ja vastuusta
Jo siksikin, koska olen kirjoittanut n. 15 kirjaa historian alalta, en suuremmin pidä sanasta ”jälkiviisas”. Mutta lisäksi koko käsitteessä on virhe. Viisaus tarkoittaa oppimista menneisyyden kokemuksista. Ihminen, joka jatkuvasti lyö päätään oven karmiin, ei ole ”etuviisas”, vaan tyhmä. Jos ei hyväksy jälkiviisautta, ei hyväksy viisauttakaan.
Itse olen Fortumin osalta ajatellut seuraavia asioita:
-Venäjä on epästabiili ja siten epäluotettava maa. Varmaan sieltä on energiaa ja raaka-ainetta saanut ja varmaan sinne on tavaraa viety, mutta jo NL:n romahdus opetti mielestäni maan riskisyydestä. Tuotantolaitoksen omistaminen maassa on mielestäni ollut riskistä.
-Yhdyspankki varoitti pankkinsa eräitä yritysasiakkaita 1970-luvulla siitä, että riippuvuus yhdestä asiakkaasta on riskistä ja diktatuurissa yhdessä maassa on vain yksi asiakas. Jotkut SYP:n yritysasiakkaat reagoivat varoituksiin, toiset eivät (esim. Wärtsilä Marine).
-Sonera eli nyk. Telian osa oli vuosituhannen vaihteessa ihan samassa asemassa kuin Fortum 2000-luvulla. Tylsä bisnes. Jotta johto saisi kasvuun perustuvia kannustepalkkioita, kannatti riskeerata, eihän siinä johdon omat rahat olleet pelissä. Soneran miljardien UMTS-möhläysten jälkeen puhuttiin vakavasti siitä, miten kannustimet pitäisi sitoa vasta vuosia myöhemmin maksettaviin eläkkeisiin. Seuraavassa nousussa nämä ajatukset unohdettiin. Itse tosin ihmettelen, miten taiteessa ja tieteessä ihmiset tekevät lujasti töitä useimmiten hyvin olemattomalla palkkiolla
Sitten tämä ”vastuu”. Myönnän reilusti, että toki Tytti Tuppuraisen nimi minuakin naurattaa, hauskahan siitä on vitsiä vääntää. Ikävä vain, että nauramme oikeastaan itsellemme, me äänestäjät ja tämä järjestelmähän on tehnyt tuppuraisesta tappuraisen takuumiehen.
Tuppuraista ja Marinia sopivampia vastuunkantajia olisivat Lundmark ja Baldauf, jotka nyt paistattelevat päivää Nokiassa. Poliittisessa mielessä sopivin vastuunkantaja olisi Juha Sipilä, jonka bisneksiä kuvataan tuossa. Otsikko on “Sipilästä tuli miljonääri valtion tuella ja härskeillä tutunkaupoilla”.
Mitään vastuuta he eivät tietenkään kanna. Sipilä muuten sanoi, että hänellä oli 15 minuuttia aikaa päättää Uniperista. Kukaan täyspäinen ei päätä mistään isosta varttitunnissa, jos kyse on omista rahoista. Onko Sipilä siis tyhmä vai vastuuton?
Sitten on Fortumin bisneksen ydin. Sähköntuotanto ja jakelu SUOMESSA oli siis valtion omistajaintressi. Sähköntuotanto vesivoimalla on yli sata vuotta vanha asia. Kun painovoima valuttaa vettä 1950-luvulla rakennetulle padolle ja voimalaitokselle, jossa tuotettu sähkö lähtee piuhoja pitkin eteenpäin, kyse on niin simppelistä puuhasta, että sitä johtamaan riittäisi Citymarketin kassa. Tätä en sano ollenkaan vähättelevästi, kassa tekee pienellä palkalla tarkkaa työtä ja vastaa kassastaan.
Miljarditappiot noilla premisseillä ovat sellaisia, että niihin ei tavallinen ihminen pysty. Mika Waltari on Konstantinopolin valloittajan suuhun pannut sanat ”enemmän kuin ihminen”. Miljarditappiot Fortumin toimialalla ovat sellaiset, että niiden tekijä on vähemmän kuin ihminen. Linkissä hauskahko vertaus.
Eräs Fortumin ylintä johtoa lähellä työskennellyt sanoi minulle aikoinaan että Fortum on sellaisessa asemassa (omisti puolet Suomen sähköntuotannosta ja siirtoverkkoja) että tyhminkin tekee voittoa. Tämä tapahtui ennen Venäjän ja Saksan seikkailuja.
Fortum on edelleen asemassa jossa tyhminkin tekee voittoa. Se omistaa edelleen puolet Suomen sähköntuotannosta (minulla ei ole tarkkaa tietoa tästä luvusta, mutta arvio on suuntaa antava). Se voi pitää talvella hieman huoltoseisokkia jollakin pienemmällä tuotantolaitoksella ja hinata tällä tavalla sähkön hinnan korkealle. Tällöin se saa kaikista muista edullisesti sähköä tuottavista voimaloistaan tuota erittäin korkeaa hintaa. Tätä se määräävä markkina-asema teettää. Sitä voi käyttää väärin.
Fortum on siis määräävässä markkina-asemassa tavalla joka tekee aseman väärinkäyttämisestä houkuttelevaa ja kannattavaa. Fortum pitäisi siis pilkkoa, jos haluaisimme että markkinat varmasti toimivat kansalaisten hyväksi.
Ehkä sieltä viisaimmat kävivät ostoksilla Saksassa.
Kyllä Fortum oli vuonna 2010 oikeudessa määräävän markkina-aseman takia:
https://www.fortum.fi/media/2010/08/korkein-hallinto-oikeus-fortumilla-ei-maaraavaa-markkina-asemaa
Silloin oikeus katsoi että Suomessa ei ole erillistä sähkömarkkinaa eikä Fortumin markkina-asema ole pohjoismaissa määräävä.
Nyt on tosin kokemus tainnut osoittaa että Suomessa on suuren sähkönkulutuksen aikana erillinen markkina. Mutta tätä ei oikeus silloin varmaan arvannut.