Sähkölämmittäjälle jää 400€ vähemmän muuhun kulutukseen

Talous

Sähköfutuurit indikoivat noin 50 c/kWh hintaa talven pörssisähkölle. Tämä tarkoittaa noin 400€ kuukausittaista lisälaskua sähkölämmitteisessä talossa asuvalle perheelle. Tiedot selviävät sähkövertailusivusto Halvinsahkosopimus.fi tekemästä selvityksestä.

Poimintoja selvityksestä:

  • Sähkön kuluttajahinnan odotetaan kasvavan kalleimmillaan yli 50 senttiin kilowattitunnilta tammikuussa
  • Vuoden 2023 toisella neljänneksellä hinnan odotetaan laskevan alle 20 senttiin kilowattitunnilta ja kolmannella neljänneksellä alle 10 senttiin
  • Sähkön arvonlisäveron laskeminen 24 %:sta 10%:iin vaikuttaa kuluttajahintoihin suoraan

Sähkösopimusten todelliset hinnat vaihtelevat sähköyhtiön marginaalin, riskipreemion ja futuurien kehityksen mukaan

Selvitys toteutettiin keräämällä johdannaismarkkinoiden viimeisimmät futuurihinnat ja muuntamalla ne kuluttajille tutumpaan sentti per kilowattitunti -muotoon. Hintoihin lisättiin myös ALV, jotta hinnat olisivat paremmin vertailukelpoisia. Tilastoissa on otettu huomioon myös tuleva sähkön halvempi ALV joulukuusta huhtikuuhun.

Johdannaisten heikon saatavuuden ja isojen hintavaihteluiden takia arviot eivät ole kovin tarkkoja, ja tilanne futuurimarkkinoilla vaihtelee koko ajan. Sähköfutuurit edustavat kuitenkin tämän hetken parasta arviota tulevasta sähkön hinnasta.

Tietoa selvityksestä ja Halvinsähkösopimus.fi-sivustosta

Halvinsähkösopimus.fi-sivusto vertailee eri sähköyhtiöiden sopimuksia keskenään. Mukana on sekä määräaikaisia, toistaiseksi voimassa olevia että pörssihinnoiteltuja sähkösopimuksia.

Sähköfutuureita koskeva selvitys toteutettiin keräämällä Nasdaq OMX:n sivulta viimeisimmäksi toteutuneiden futuurikauppojen hinnat. Tiedot muutettiin vielä kuluttajille tutumpaan kilowattituntipohjaiseen hinnoittelumuotoon.

Lisätietoa:

 

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä