Jean-Claude Trichet on luotsannut Euroopan keskuspankkia erinomaisen mallikkaasti

Euroopan Keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet jättää marraskuun alussa tehtävänsä keskuspankin johdossa Mario Draghi:lle.

          

   Jean-Claude Trichet         Mario Draghi

 

Jean-Claude Trichet:n aikana, vuodesta 2003 vuoteen 2011, Euroopan keskuspankin toiminta on ollut erinomaisen mallikasta:

 • Inflaatio on pysynyt 2% tuntumassa
 • Korkotason muutokset ovat olleet rauhallisia ja hyvin harkittuja. Keskuspankkikorko ei ole poukkoillut samalla tavalla kuin esimerkiksi USA:ssa ja ylläpitämällä sopivaa korkotasoa EKP on pystynyt ehkäisemään merkittävän asunto- ja osake- kuplan syntymisen
 • Pankkitoiminnan valvonta on onnistunut kohtuullisesti

  • eurooppalainen finanssisektorin ei ole annettu tuottaa samankaltaisia kyseenalaisia sijoitustuotteita, kuten USA:n asuntomarkkinoiden riskeihin sidotut johdannaiset, jotka käynnistivät nykyisen laman
  • eurooppalaiselta finanssisektorille on asetettu tiukempia vakavaraisuusvaatimuksia, jotka nyt Kreikan todennäköisesti kaatuessa, auttavat minimoimaan vauriot

Keskuspankkikorkoja (Lähde: Suomen Pankki)

Omien tehtäviensä ohella Euroopan keskuspankki on viimeisen vuoden aikana tukenut horjuvia valtio-instituutioita ostamalla markkinoilta näiden velkakirjoja. Keskuspankki on tässä asiassa astunut valtuuksiensa ulkopuolelle, mutta hätä ei lue lakia. Valtio- instituutioilla on keskeinen rooli Euroopassa ja suhtautuminen niihin kuten muihin velallisiin, aihauttaisi nopeasti toteutuessaan finanssimarkkinoiden romahtamisen.

Voimme olla erittäin kiitollisia Jean-Claude Trichet:n toiminnalle. Jos Eurooppaa johdettaisiin sekä kansallisilla että keskusjohdon poliittisilla tasoilla samalla tyylillä kuin Jean-Claude Trichet on tehnyt Euroopan Keskuspankin taholla, niin meillä ei olisi nykyisiä ongelmia. Demokratian valuvika, päättäjien tendenssi kalastella äänestäjiä velkavetoisella rahoituksella, ei silloin olisi niin voimakkaasti yhteiskuntaa rampauttavaa tasoa kuin nyt.

One thought on “Jean-Claude Trichet on luotsannut Euroopan keskuspankkia erinomaisen mallikkaasti

 1. Samaa mieltä

  olen useimmista asioista jutusssasi Kai. Muutamia virheitä EKP on tehnyt, kuten ohjaukoron noston juuri ennen Lehman-paniikkia, vaikka suhdanteen lasku oli jo käynnissä. Siinä kohtaa pelinluku petti. Samoin nyt koron pitäminen ennallaan on mielestäni riskipeliä. Inflaatio on ollut aika reipasta, mutta suhdanteen pudotus raju. EKP:lla on taipuvaisuutta turhaan varovaisuuteen suhdannekäänteissä, nimenomaan laskuissa.

  EKP:n kunniaksi on luettava se, että se varoitti jo aikaa sitten Kreikan ylivelkaantumisesta ja ylipäätään budjettivajeiden kasvusta. Se tosiaan osoittaa, että euroalue tarvitsisi virkamiespohjaisen elimen, joka valvoisi valtioiden budjettisääntöjä. Voisi se toki olla EKP:kin, mutta muu instanssi voisi olla luontevampi. Poliitikot ovat osoittaneet, että heidän vastuulleen sääntöjen valvontaa ei voi jättää, sillä he hyväksyvät niistä lipsumisen, jos kokevat sen olevan kollektiivisesti vallassa istuville eduksi. Eli antaa toisten rellestää, niin saadaan tehdä se itsekin. Pukit kaalimaan vartijana.

   

Comments are closed.

Related Posts