Omat Rahat Katsaus: Kiinan Kinkut ja muita romahduksia

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

 

Arvonmuutokset: kaksi viikkoa +/-0%, Vuoden alusta -20.6%, 1 vuosi -12.0%

 

Yleistä:

Osakemarkkinoilla on taas koettu sekä mustinta kuolemanpelkoa ja mitä iloisinta helpotusrallia kahdne viikon sisällä. Viime viikon loppupuolella positiiviset tunnelmat hallitisvat. Näitä vahvistivat sekä ECB:n että Brittien elvytystoimet sekä USA:n hieman odotettua parempi työllisyystilanne. Jotakin on aivan selvästi tekeillä myös europankkien tukemiseksi mikä lieventää pahimpia pelkoja.

Hongkongin pörssi on ollut todella volatiili. Yksittäisten osakkeiden päivittäiset kurssimuutokset ovat monasti kohonneet yli 10%. Kiinan markkina ei todellakaan ole vähitellen länsipörsseistä irtautuva, vaan päinvastoin korkean beetan vaihtoehto niille. 

Strategian mukaisesti kevensin USD-positiota ja kasvatin AUD-positiota. Ostin myös kehittyvien maiden velkakirjoja.

Hyödykefuutuurikaupassa on vielä opettelemista. Puolentoista viikon jälkeen tulos ±0 (mikä voi olla aloittelijalle aivan mukiinmenevä). Kaksi toteutunutta kauppaa olivat voitollisia, mutta auki olevat posiiot kaikki lievästi tappiolla.  Koska hyödykefutuurikauppa on luonteeltaan vivutettua ei hermo kestä suuria euromääräisiä muutoksia ilman automaattista stop-toimeksiantoa. Vika taisi olla että laitoin trailing stopit eli hyödykkeen kurssin muuttuessa minulle edulliseen suuntaan toimeksiannon kurssi seuraa perässä. Tästä aiheutui kaksi ehkä turhaa kauppaa viime viikolla kurssiheilahtelijen takia. Olin arvioinut normaaliksi vaihteluksi n 7% minkä perusteella Maissi- ja Kaakao-positiot automaattisesti sulkeutuivat. En ehkä ajatellut asiaa tarpeeksi pitkälle. Kun tavoitteeni on rajata maksimitappion suuruutta olisi kiinteäkurssinen stop-toimeksianto ollut oikea. Trailing stop-toimeksiannon tarkoitus on turvata jo kertynyt voitto trendikäänteen tapahtuessa. Ajatusvirhe oli siinä että trailing-stop olisi oikeastaan tarvinnut tupla-eron markkinakurssiin saman turvan aikaansaamiseksi.

 

Strategia:

Velkapapereita lisää – kasvumarkkinoilta! Hieman tylsää mutta todennäköisesti oikea liike tällä hetkellä.

Valuuttapuolella USD (ja siis samalla HKD) on "myy" puolella, jenistä puhumattakaan. Jeni on jatkuvasti niin vahvasti ylikalliilla puolella että pitäisi harkita jotakin erikoista tavanomaisen "long only" osakesalkkupolitiikan lisäksi. Nikkei indeksin shorttausta? Jenin myymistä? Hongkongin osakkeet ovat kaikki erittäin halpoja eikä tie mieli myydä vaikka valuuttakurssi sanoo toisin, useimmat p/e suhteet 6 kieppeillä. Jos Nanometrics vielä toipuu hieman voisi harkita myyntiä. Osta-puolella ainoastaan Aussi-taala on euroa heikompi.

Satuin huomaamaan että Puolan zloty on hiekentynyt aika lailla euroon nähden. Pitänee katsastaa sieltäkin lupaavia osakkeita:

  • Miten olisi Polska Grupa Farmaceutyzna? Lääkefirma, p/e n. 6 ja EPS kasvu viidessä vuodessa >5%. Osinko 4%.
  • Toinen voisi olla kumia- ja kemikaalivalmistaja Synthos: p/e 7.5, osinko 1.8% ja EPS kasvu jopa 72% (tosin voimakkain heilahteluin)? 
  • Kuluttajapuolelle ehdolle Inter cars – markkinat tuskin ovat kovin saturoituneet Puolassa. P/e 14.3, osinko 0.8% ja EPS kasvu yli 300% viimeisen viiden vuoden aikana.

Noh – lisää kaivelua tarvitaan,mutta oma suosikkini näin äkkipäätä olisi tuo Inter Cars.

 

Salkkutapahtumat:

Uutena salkkuun: ELD (Emerging Market Local Debt ETF). Paikallisissa valuutoissa noteerattuja valtionlainoja kehittyvistä talouksista.

Lisätty: China Yurun Food: Hulvattoman halpaa, lisäsin vaikka strategia käskee keventää HKD-positiota (ks alla). Cardno: AUD-positiota lisää

Myyty: Tower group  ja  Teva keventäen USD positiota strategian mukaisesti. Powershares commodity: Siirryn aktiivisempaan long/short hyödyketrendiseurantaan mihin tämä ETF ei oikein istu.

Osinko: SIPH

Salkun Nousijat: Bosideng (20.9%), Tesco (+13.3%), Delonghi (+11.7%)

Salkun Laskijat: Supergroup Plc (-26.2%), Marine Harvest (-18.2%), China Yurun food (-10.5%)

Muita tapahtumiaSupergroup Plc tiedotti ongelmista varastohallintaohjemistojen kanssa josta seuraa £6-9 miljoonan tulosvaikutukset tänä vuonna. Tästä seurasi oitis n. 30% kurssilasku, eli yhtiön pörssiarvo laski £240 miljoonaa. Mielestäni turhan kova reaktio sinänsä negatiiviseen uutiseen joten odotellan nyt ainakin pahimman rojahduksen palautumista.

Tesco Q2 tulos: Briteissä on kuluttajilla ankeat olot ja se näkyy – samojen liikkeiden myynti laski 0.5%. Tescolla on kuitenkin myös huomattavat Aasian- ja mannereuroopan toiminnot jotka kasvoivat 19% ja 12% nostaen konsernin myyntiä 6% ja tulosta 5%. USA:n tyttären tappiot kutistuvat. Loppuvuodelle kuitenkin ennustetaan nollakasvua, mikä hiemna hillitsee innostusta. Osavuosiosinko nousee myös 6%. Tesco jatkaa ilman muuta salkussa.

China Yurun Food: Julkaisi tulosvaroituksen jossa enakoidaan kolmannen kvartaalin tuloksen laskevan alle viimevuotisen kahdesta syystä: Negatiivinen julkisuus "lisäainepossusta" on saanut kuluttajat takajaloilleen ja kustannusten nousu. Myös sijoittajat ovat takajaloillaan ja pörssikurssi on laskenut parin kuukauden takaisesta 25 HKD tasosta jopa alle 8 HKD mikä on paljon jopa Hongkongin volatiileilla markkinoilla. Kysymys kuuluu onko tämä Nokian Panimo joka ei ilman järjestelyjä nouse kuopasta vai onko tämä vain vähitellen unohtuva yskähdys? Johto ei ennakoinut tappiota vaan alle viime vuoden jäävää tulosta. Kun p/e kävi 5 kieppeillä ei lähiaikoina kasvua tarvitakkaan. Valitsin uskon epätoivon sijasta ja tuplasin position. Alku onkin lupaavaa – 20% nousu parissa päivässä.

Marine Harvest: Kurssi romahtanut heikkenevien lohimarkkinoiden painamana. NOS clearingin viikkoraportin mukaan spottihinta keskimäärin 22.4 NOK, kun alkuvuodesta huideltiin yli 40 NOK hinnoissa. Pidän kuitenkin analyytikkojen arvioita turhan pessimistisinä enkä usko lohenkysynnän laskevan koska mm. lihan hinta on noussut. 

Hyödykeet:

Tapahtumat: Kaakao- ja Maissifutuurit jotka molemmat lyhyinä kävivät alhaalla raahaten peräsään trailing-stop ostotoimeksiantoa. Viimeisen viikon aikana molemmat heilahtivat ylös jollin molemmat positiot sulkeutuivat automaattisesti, molemmat voittoa tuottaen. Annoin tilanteen rauhoittua pari päivää ja avasin lyhyen kaakaoposition uudestaan. Maissi saa vielä odotella.

Alla valitut hyödykkeet jotka valitaan 6 kuukauden nousu/laskutrensin mukaan lpitkää tai lyhyeen position. Viimeinen kuukausi jätetään pois. Lyhyeen positionn saisi rullauskurssiero olla contangossa (eli rullaustappion tuottava) ja pitkää positioon backwardation (eli rullausvoiton tuottava)

Futuuri Juoksuaika Kurssi feb 2011 Kurssi aug 2011 Muutos Rullaus Positio
Kakao Jul 12 2356 1929 -18.12% Contango Lyhyt
Maissi Mar 12 230.01 213.01 -7.39% Contango Lyhyt
Riisi Jan 12 14.22 17.96 26.35% Contango Pitkä
Kulta Feb 12 1433.1 1883.8 31.45% Contango Pitkä

Maissipositioon siis vielä toistaiseksi kiinni.

Kaiken kaikkiaan hyödykepuooi on puolentoista viikon jälkeen +/-0 koska aukiolevat positiot ovat kaikki tappion puolella mikä juuri riittä nollamaan kaksi voitollista toteutuneen kauppan.

 

 

Valuutat:

Alla käytäntöni mukainen valuuttakurssikehitysgraafi, jossa verrataan valuutta/euro kurssia 100 pvä liukuvaan keskiarvoon. Positiivinen arvo indikoi valuutan aliarvostusta, eli ylipainoa sijoituksiin:

Tilanne 07-10:

 

  USD GBP AUD SEK HKD SGD NOK JPY
eur/valutta vs liukuva ka -5.39% -1.99% 1.49% -0.23% -5.46% -0.50% 0.12% -7.39%
Kurssimuutos 2 vko -0.84% -1.45% 0.00% -2.91% -1.07% -0.99% -1.26% -0.51%
Kurssimuutos 1 vko -0.01% 0.19% 0.00% -1.14% -0.10% -0.88% -0.62% -0.24%

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija