Jenkkipörssit haiskahtavat kunnon dropilta

EKP:n odotuksiakin reippaampi Q€ kiskaisi euroalueen pörssit lentoon, ja vaikutukset heijastuivat muuallekin kuten tavallista. Jenkkipörsseissä lento kuitenkin loppui lyhyeen – perjantaina kurssit tulivat jo alas, eivät tosin paljoa, mutta pitkin päivää ja loppuun asti. Itselleni se ei tullut sikäli yllätyksenä, että viikkoindikaattorien perusteella jenkkipörssit ja etenkin SP 500 ovat näyttäneet reippaan dropin merkkejä jo jonkin aikaa. Kyseessä on puhtaasti tekninen tulkinta, jonka taustoja en vatkaa sen vuoksi, että tekniseen analyysiin perehtymättömälle argumentit eivät kerro mitään.

TA:n harrastajille totean sen verran, että viikkotason Directional Movement Index liputtaa pudotusta. Samoin viikkotason oskillaattorit ovat menossa alaspäin, eivätkä toisaalta ole vielä pohjassa – jossa ne kyllä ennen pitkää käyvät. Seuraava pudotus on luultavasti näiden teknisten indikaattorien perusteella reipas.

Reaalitaloudellisia ja markkinafundamentteihin nojaavia perusteitakin dropille on. Rajusti halventunut euro rasittaa amerikkalaisia kv-yrityksiä kahdella tavalla (toki vain osaa niistä). Ne, jotka saavat tuloja euroina, menettävät kurssitappioina kannattavuuttaan. Ja dollaripohjaisten vientiyritysten kilpailuasema heikentyy suhteessa euroalueen kilpailijoihin. Jompaankumpaan luokkaan kuuluvia yhtiöitä on SP 500:ssa paljon.

Ja kuten erinäisissä lähteissä on moneen kertaan todettu, US-pörssien osakkeet ovat lukemattomilla tunnusluvuilla kalliita. Yritysten voitot suhteessa historiallisiin keskiarvoihin – verrattuna liikevaihtoon ja bkt:hen – ovat todella korkealla, vaikka P/E­-luvut eivät näytä tyrmäävän korkeilta. Valuuttaedun tukemat eurooppalaiset yhtiöt näyttävät nyt houkuttelevilta.

Samaan aikaan Fed kaavailee rahapolitiikan kiristämistä, QE siellä päättyi jo. USA:n valtiolainojen korot ovat pudonneet keväästä asti eli velkakirjojen kysyntä on kasvanut, vaikka taloudella on mennyt hyvin ja Fed on lopettanut tukiostot. Erikoinen yhtälö – ellei osakemarkkina ole hiipumassa.

Ylitulkintoja mistä tahansa rahamarkkina-asetelmista on helppo tehdä, mutta vaikea ei tästä ole ainakaan ynnäillä, että muitakin kuin teknisiä perusteita jenkkipörssien notkahdukselle on. Q€-rallin nopea hiipuminenkin istuu tähän, vaikka lyhytaikaisista liikkeistä ei voi tehdä kummoisia päätelmiä.

En anna neuvoja tai kehota tekemään sitä tai tätä, mutta itse odottelen pienen position kanssa jenkkipörssien ja etenkin SP 500:n notkahdusta. Sen voisi laukaista Kreikan vaalitulos, vaikka sillä ei suoranaista vaikutusta USA:an olekaan. Mutta jos markkina on pettämässä ja sormet syyhyävät myyntinappuloilla, syy jos toinen kelpaa rysäyksen laukaisijaksi. Viimeistään sen aiheuttaa pettymysten täyttämä tuloskaruselli – jos se droppi nyt on tullakseen.

 

–>

21 thoughts on “Jenkkipörssit haiskahtavat kunnon dropilta

  1. Siivottu

    Laittaessani jutun sisään joku keleen haittaohjelma iski ja tunki jutun alkuun tuon siansaksan, ja saman ohjelman vuoksi en saa sitä poistettuakaan. Jos joku toimituksesta saa sotkun editoitua pois niin kiitos.

    Heikki

     

    Toivottavasti siinä ei mennyt mitään taulukkoa pois?

     

    T. Juha

    1. Kiitos ei mennyt tilastoa

      Ei mennyt ihan saastaa vaan.

      Tuossa vieresssä Salkunrakentajienkin artikkeli toteaa, että US-osakkeiden P/E:t ovat historiallisen korkealla,ja samaan aikaan tuloennusteet ovat heikentyneet. Eikä niissä ole vielä huomioitu euroalen vaikutusta oletan ainakaan täysimääräisesti. Ja kuten aiemmin todettu, öljyalella on USA:ssa ristiriitainen vaikutus toisin kuin Euroopassa.

      Jos tulosennusteet ovat laskussa, niitä voidaan reivata vielä enemmän alaspäin, sillä yleensä ennusteet mitoitetaan alle todellisuuden niin nousuissa kuin laskuissa. En toki väitä näin tapahtuvan, mutta niin kyllä käy, JOS droppi toteutuu. Kuten sanoin näkemykseni nojaa ennen kaikkea TA-tulkintaan ja vuosien kokemukseen. Se voi pettää, mutta on ollut osumiakin.

      Heikki

  2. Olen painottanut Intiaa ja Kiinaa ja niiden ympärysmaita

    Jenkkipörssit ovat turvasatama, joka kehittyy muuta maailmaa paremmin silloin, kun luottamus talouteen on heikko ja on epävarmat ajat. Tätä epävarmuutta on riittänyt.

    Minäkin laitan nyt paukkuja muualle kuin jenkkilään kun siellä on noita riskejä. Olen yrittänyt Intiaa ja Kiinaa. Saattaa olla, että hieman vähennän Turkin painoa salkussani.  Latinomaita olen vältellyt.

    Minulla ei ole tässä suhdannevaiheessa ollenkaan korkosijoituksia. Pyrin siirtymään korkosijoituksiin sitten kun korot nousevat niin, että niistä saatava tuotto hieman lähentyy osakkeiden tuottoa. Nyt ei ole vielä ollut se aika. Osakkeiden P/E on 15…20 tuntumassa vastaten noin suurin piirtein 5..6% tuottoa. Yrityslainojen korot ovat 2% tuntumassa (ohessa suomen pankin tilasto). 

    Kai

     

     

  3. Tulokset näyttävät hyviltä

    Katsoin jenkkien tuloksia 18 yhtiön kohdalta (useampi suuri yritys ei ole vielä tietääkseni julkaissut lukujaan) ja niista 11 raportoi paremmasta tuloksesta kuin analyytikoiden konsensus. Kaksi osui konsensukseen ja viisi alitti sen. Tulokset näyttävät vielä hyviltä, tosin euron heikentyminen ei ole vielä ehtinyt vaikuttaa niihin. Koskaan ei ole sellaista aikaa ettei hyviä perusteluita kunnon romaukselle löytyisi.  

  4. Ansiokas kirjoitus
    Etenkin huomio valtionlainojen korrelaatiosta ja riippumattomuudesta QE:sta.

    1. kreikkakin vahvistaa taalaa
      Kiitos
      Syrizan voitto vaikuttaa Usaan taalan kautta tuli vasta mieleeni – taala vahvistuu kun eurohuolet taas turpoavat ja usgovbondit vahvistuvat kysynnältään. Taalayhtiöille vientisektorilla huono juttu.
      Heikki

      1. Loogista

        Tämä ajaa EKP:ta tekemään järkevää elvyttävää taloutta ja sen seurauksena Eurooppa voisi vihdoin päästä jaloilleen. Toisaalta markkina menee muutaman päivän jaksoissa satunnaisesti ja ei sillä ole järkeä. Ei järkeä kannata sieltä etsiä missä sitä ei ole. Päivän jänteellä tuo on satunnaista heiluntaa.

      2. Ei Syriza markkinaa potkaissut

        Aika erikoinen oli markkinareaktio vaalitulokseen. Tosin se oli aika odotettu, mutta olettaisi tuon vähän huolestuttavan, mutta euro ja pörssi vahvistuivat. Saapa nähdä miten US-pörsseissä suhtaudutaan…

        Heikki

      3. Negarit

        Microsoft ei muuten antanut tuloksestaan negaria vaan ennakoi tulevaisuudessa huonompia aikoja. Itseasiassa se ylitti konsensuksen. 

        Ennakoit 6% laskua, sinulla on hyvät mahdollisuudet olla oikeassa. Katsoin S&P 500 indeksistä kesäkuusta 1950 tähän päivään (16577 päivää) aina joka päivä 100 taaksepäin. Historiassa oli 4648 päivää jolloin oli ollut 100 päivän sisään close arvo yli 6% korkeammalla kuin nyt. Eli täysin säkällä on 28% mahdollisuus aina osua veikkauksessa oikeaan kun veikkaa lähitulevaisuudessa yli 6% laskua. Tässä on maanantaihin mennessä tulleet tulokset:

        Tämän listan mukaan 32 yritystä on ylittänyt konsensuksen, 6 meni konsensukseen ja 16 alitti konsensuksen. Nyt taas painaa jokin ja ennenkaikkea todella nopea nousu. 

      4. Kurssit voivat heilua monesta syystä.

        Näinhän se on, jos veikkaa kursseja ylös tai alas niin aina on lähtökohtaisesti 50-50 saanssi, tosin alaspäin vähemmän todellisuudessa, koska kurssit enimmäkseen liikkuvat ylös.

        Mutta en anna näissä markkina-arvioissa monen viikon oletuksia, kyse on joistakin päivistä tai max parista viikosta. Jos kurssit eivät nyt putoa vielä ainakin sen 5 % vaan kääntyvät ylös ja mahdollisesti uusiin ennätyksiin niin arvioni oli sitten väärä. Parin kolmen kuukauden kuluttua tapahtuvia liikkeitä en spekuloi ellen erikseen niin painota.

        Kurssien liikkeitä spekuloivana treiderinä tein enimmäkseen voitollisia kauppoja eli useimmat arvioni osuivat. Olen kuitenkin jättänyt homman todella vähälle, koska kustannukset ovat piensijoittajalle liian korkeat, ja isot liikkeet yllättävät usein mitallaan, vaikka suunnan olisi ennakoinut. Ja spekulantti jää usein paitsi osingoista. Ongelmia siis riittää TA-treidaamisessa.

        Kurssien liike sinänsä voi johtua monenlaisista seikoista. Vaikka tulokset olisivat yhä kohtuullisen hyvät, voivat kurssit silti pudota, jos odotukset ovat olleet ylimitoitettuja. Toisaalta pörssit katsovat eteenpäin, joten odotusten heikentyessä reaalisesti hyvätkään tulokset eivät kannattele kursseja. Ja sama toiseen suuntaan. Vaikka Koneen osakkeen liikkeitä parin vuoden aikana on helppo ymmärtää teknisin perustein, mutta vaikea reaalitaloudellisin.

        Droppiodotukseni perusta on puhtaasti tekninen, ja voin kuvitella siihen syitä jos toisia, mutta TA-pohjaisessa spekulaatiossa ne ovat yhdentekeviä. Kurssit liikkuvat syystä tai toisesta, ja markkinat ovat spekulantin kannalta aina yhtä oikeassa tai väärässä – oleellista on vain, onko oma positio oikeassa asennossa.

        TA ei ole valitettavasti taivaan avain, mutta joskus sen kanssa saa yllättävän hyviä tuloksia ilman mitään muita välineitä – tosin jokainen sijoittaja omaa arsenaalissaan kaikenlaista tietoa, ja kaikki ne toki vaikuttavat päätöksiin. Mutta jos olen suhteellisen vakuuttunut jostain TA-tulkinnasta niin luotan siihen enkä anna muiden argumenttien sotkea sitä, koska tietoni ovat taatusti puutteelliset. Ei tällaisia tilanteita usein tule, sen verran varovaiseksi olen tullut, ja konservatiiviseksi holdaajaksi enimmäkseen.

        Heikki

      5. Vaikeaa on

        Eikö Heikki ole aika hankalaa tämä veikkailu. Tuo eilen kesken pörssipäivän tehty Marketwatchin juttu minkä linkkasit kertoo mitkä laskivat ja nousivat tiistaina tulosasioiden vuoksi. Muutama tunti kului ja nämä laskeneet yritykset olivatkin päivän mittaan nousijoita (Apple +5,74%, Microsoft 0,19%, Catepillar +0,40%, FCX 0,60%, PG 0,59%. AAL 0,35%, BTU +0,16% ja Yahoo +6,69%. Ainoa mitä tuo sanoi nousijaksi Waters Corp. laskikin päivän mittaan 2,71%. Näin se on vaikeaa vaikka tiesivät tulokset. Yksikään ei mennyt oikein. Tuo vaatii jo huonoa onnea.

        S&P 500 sulki pisteeseen 2029 pistettä ja siitä 5% pois on 1927 åistettä. Katsotaan ensi viikolla ja sitten seuraavalle sulkeeko S&P 500 tuon alle. Ei se mitään tarkoita sulki tai ei. Yksittäisenä kertana voi mennä kuinka vain.

      6. Hankalaa on

        Indeksiosakkeiden tai futujen kanssa on parempi unohtaa tulostiedot ym ja keskittyä itse markkinaan, muuten käy juuri noin – teet arvion tiedon pohjalta, ja markkina käyttäytyy aivan toisin kuin oletit.

        Sijoittaminen on vaikea laji, TA-treidaaminen kuin muutkin alalajit. Ja treidaus vaatii pirusti aikaa ja keskittymistä, eikä tuloksista silti ole takeita.

        Vaan tulee niitä yllätyksiä muillakin menetelmillä. Leveän salkun kanssa onneksi molempiin suuntiin.

        Heikki

      7. Yli 50%

        Yli 50% arvaukseen, välineistä riippumatta, päivätasolla on käytännössä mahdotonta päästä. Mikäli tietäisit varmasti vaikka 60% todennäköisyyden päivän suunnasta aina päivän alussa, niin varsin pian olisit maailman rikkain ihminen. Vivutetulla salkulla, pienelläkin alkupanoksella olisi mahdollista varsin helppoa muutamassa vuodessa tehdä valtavia omaisuuksia. Maailman rikkaimpia ihmisiä on harvassa, eli homma on ilmeisen hankalaa. Tätä moni yrittää ja valtaosa epäonnistuu. Nordnetfoorumilla, mikä nyt lopetetaan kuun lopussa, SB on pitänyt DAXin suunta veikkausta jonkun aikaa. Ihmiset ovat laittaneet sinne aina mihin suuntaan DAX menee päivän aikana.

        Mitä enemmän tulee veikkauksia sitä selkeämmin arvausprosentti lähestyy 50%. Tuossa on vielä korjattava arvausajankohtabias, koska arvaukset on annettu useasti jo pörssin ollessa auki. Pörssissä on helppo ennustaa menneisyyttä. Toinen harha on myös se kun on tullut pidempiä epäonnistuneita arvausjaksoja, niin arvaaminen on lopetettu. Tätä voidaan kutsua vaikka survival biasiksi. 

        Se on valitettavaa, että etukäteen et voi tietää arvausprosentisi olevan yli 50% ja et tiedä todennäköisyysjakaumaasi. Tämä veikkaus on kuin suuren lohen saaminen. Lohi on niin hieno kala saada, että sitä kannattaa yrittää, vaikkei koskaan sitä saisikaan.

         

      8. ajanjaksolla on väliä

        Itse en noin lyhyttä treidiä ole tehnytkään kuin äärimmäisen harvoin. Hain hiukan pidempiä trendejä, minimi pari päivää, maks pari kuukautta.

        Kokemukseni mukaan ongelma ei ole osua useammin kuin 50% (voin vaikka näyttää joskus verotustiedoistani että tein selkeästi tuota enemmän voitollisia kauppoj), vaan se, että treidaamisessa voi menettää silti suhteessa holdaamiseen

        – koska aliarvioi trendin voiman molempiin suuntiin, jolloin tappioista ja menetetyistä nousuista kertyy kustannuksia

        -koska aktiivinen kauppa maksaa

        – koska menetät yleensä osingot

        Jos voisin tehdä kauppaa ilmaiseksi tai liki ilmaiseksi, tekisin sitä paljon enemmän kuin nyt. Mutta jo spredeistä tulee kustannuksia, saati komissioista. Se on vaikea yhtälö, johon en ole keksinyt tyydyttävää ratkaisua, joten olen vähentänyt kauppaa.

        Heikki

      9. Futut

        Euro Stoxx 50 futuurit ovat hyviä tuotteita joissa on pienehkö spredi. Spredi on normaalisti noi 1 ja arvo on 3360.  Tällöin spredi on 1/3360 mikä ei ole aivan mahdottomasti ja kun valitset hard discount bokerin niin välityskustannuksetkin ovat kohtuullisia. 

      10. olen pohtinut

        Valotit aiemmin  futuja ja olen niitä harkinnut. Tuollainen spredi on kyllä siedettävä.

        Heikki

      11. Vaikeaa on!

        Markkinan voitto on vaikeaa ja luultavasti siinä ei onnistu. Yksikään Suomeen sijoittanut osakerahasto ei voittanut vertailuindeksiään vuonna 2014. Rahastoissa on monenlaista yrittäjää, mutta ei se indeksin voittaminen sijoitusperiodista huolimatta ole kovinkaan helppoa. 

        http://www.sijoitustutkimus.fi/wp-content/uploads/2015/01/Rahastoraportti_201412.pdf

        Itseasiassa mitä pidemmäksi laitamme sijoitusperiodin, niin voittaminen vaikeutuu. Itse sain Nordnetista holdisalkun vertailun indeksiin 7 vuoden ajalta ja olen siinä hieman voitolla. Luultavasti tuo indeksin voittaminen on johtunut enemmän onnesta kuin taidosta. Tuo ajanjakso on liian lyhyt vakavasti otettavaan mielipiteeseen.

      12. Ei laskenut

        TA ei tässä tapauksessa näyttänyt voimaansa. Tosin yksi kerta eikä kaksikaan tarkoita mitään kumpaakaann suuntaan. 

        Kurssien ennustettiin siis laskevan tuonne 1930 tasolle parissa viikossa. Suurin mahdollisuus tehdä vääriä ennustuksia pörssikursseista on antaa tarkistettavia ennusteita.

    2. kreikkakin vahvistaa taalaa
      Kiitos
      Syrizan voitto vaikuttaa Usaan taalan kautta tuli vasta mieleeni – taala vahvistuu kun eurohuolet taas turpoavat ja usgovbondit vahvistuvat kysynnältään. Taalayhtiöille vientisektorilla huono juttu.
      Heikki

Comments are closed.

Related Posts