Joko käänne Nokiassa vihdoinkin on tapahtunut?

Viime viikkoina Nokian osakekurssi on ollut kovassa nosteessa. Jopa lähes kymmenen prosentin päivittäiset nousut ovat poikkeuksellisen suuria osakkeelle, joka on edelleen Helsingin pörssin vaihdetuin. Näin voimakasta nousua on selitetty kahdella tekijällä: uudet tuotteet ovat ilmeisen hyviä ja ihmisiä aidosti kiinnostavia sekä sillä, että pörssiammattilaiset kuten sijoitusrahastojen salkunhoitajat ovat shortanneet eli myyneet lyhyeksi Nokian osaketta. Shorttaushan tarkoittaa sitä, että ensin myydään ja myöhemmin pyritään ostamaan osakkeet takaisin halvemmalla. Toisin sanoen lyödään vetoa osakkeen hinnan laskun puolesta. Kun Nokian kurssi kääntyi vastoin sijoitusrahastojen odotuksia nousuun, tuli salkunhoitajille kiire ostaa osakkeet takaisin. Mielenkiintoiseksi ilmiön tekee se, että samaan aikaan, kun ammattilaiset ovat myyneet ”pää märkänä” Nokian osaketta, suomalaiset kotitaloudet ovat tankanneet sitä oikein hartiavoimin ja omistavat jo noin 10 % yhtiön 3,7 miljardista osakkeesta.

Rahoituksen professori Robert W Visnyn mukaan rahaa ei tee sijoittamalla hyvään yhtiöön, vaan sijoittamalla yhtiöön, joka on parempi kuin markkinoilla uskotaan. Viime kesänä Nokian koko osakekannan markkina-arvo (osakkeiden lukumäärä x pörssikurssi) oli alimmillaan yhtiön kassavarojen suuruinen. Mittavalle patenttisalkulle, osakkuusyhtiöille eikä liiketoiminnoille näyttänyt riittävän lainkaan arvostusta. Voiko kolmen suurimman puhelinvalmistajan joukkoon kuuluvaa yhtiötä enää alemmas hinnoitella? Kyseessä oli kuitenkin täysin nettovelaton yhtiö.

Toinen osake, jossa hedgerahastot ovat shorttauksissaan epäonnistuneet ja aiheuttaneet osuudenomistajilleen tappioita, on Outotec, joka Nokian ohella lukeutuu Helsingin pörssin shortatuimpien osakkeiden joukkoon. Outotecin annettua positiivisen tulosvaroituksen yhtiön osakekurssi nousi päivässä yli kuusi prosenttia ja on jatkanut edelleen nousuaan.

Olin Sijoitus – Invest tapahtumassa kuuntelemassa paneelia aiheesta ”Mikä tekee pörssiyhtiöstä hyvän sijoituskohteen?” Paneelin osanottajina oli sekä pörssiyhtiöiden edustajia että kokeneita sijoittajia. Pörssiyhtiöiden edustajat painottivat yllätyksettömyyttä. Yhtiön historiaa tutkimalla voi ennakoida, millainen yhtiön tulevaisuus on. Suuret yritysostot ulkomailta ovat aina riskin paikkoja.

Myös sijoitusammattilaiset, jotka painottivat osinkojen kasvun merkitystä, pyrkivät vetämään johtopäätöksiä menneisyydestä. Osinkojen nousuhistoria voi kertoa osinkojen kasvusta tulevaisuudessa. Osinkojen kasvuvauhdin merkityksen ohella sijoitusammattilaiset painottivat yhtiön vakaasti nousevaa tulosta. Kuitenkaan hyvästäkään yhtiöstä ei kannata maksaa mitä tahansa; osakkeen pitää olla myös järkevästi hinnoiteltu.

jorma.kokko@jamk.fi

Kirjoittaja on Osakesäästäjien Keskusliiton hallituksen jäsen sekä opettaa mm. sijoitustoimintaa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

3 thoughts on “Joko käänne Nokiassa vihdoinkin on tapahtunut?

    1.  
      Varovaisena miehenä Jorma

       

      Varovaisena miehenä Jorma Kokko ei vastaa esittämäänsä kysymykseen. Sijoitusmessuilta hän ei löydä minkäänlaista viitettä ja syytä, miksi Nokian osake on noussut ja että käänne on saattanut tapahtua. 

       

      ”Pörssiyhtiöiden edustajat painottivat yllätyksettömyyttä. Yhtiön historiaa tutkimalla voi ennakoida, millainen yhtiön tulevaisuus on. Suuret yritysostot ulkomailta ovat aina riskin paikkoja.”

      Nokia on ollut kaikkea muuta yllätyksetön. Elopin puheet palavasta lautasta ja Microsoftin syliin hyppääminen eivät olleet ensimmäinen, eikä viimeinen yllätys tämän yrityksen historiassa. Nokian historiaa tutkineet uskoivat vakaasti siihen, että Nokialla oli runsaasti nousupotentiaalia osakkeen hinnan laskettua 8-10 euroon.  Laskua korkeimmasta noteerauksesta, 65 €, oli jo tapahtunut ”liian paljon” ja meego-alustan kehittämisen arveltiin olevan se selviytymistarina, joka nostaisi Nokian taas kukoistukseen. Ei nostanut – Nokian historiasta saatettiin päätellä kaikkea muuta kuin se, että yhtiö taistelisi olemassaolostaan vuonna 2012. Yllätyksettömyys ei sovi Nokian historiaan. Aikamoinen veto Nokialta: kehittää omaa alustaa vuosikausia ja puhua meegosta ”retostellen” ja sitten hylätä se kuin vanhan rukkasen

       

      ”Myös sijoitusammattilaiset, jotka painottivat osinkojen kasvun merkitystä, pyrkivät vetämään johtopäätöksiä menneisyydestä. Osinkojen nousuhistoria voi kertoa osinkojen kasvusta tulevaisuudessa. Osinkojen kasvuvauhdin merkityksen ohella sijoitusammattilaiset painottivat yhtiön vakaasti nousevaa tulosta. ”

      Näiden ammattilaisten toiveet Nokian osingonmaksukyvystä ja vakaasti nousevasta tuloksesta haukkasivat entistä leipää. Viimeksi Nokia puolitti osingon; nyt arvellaan jopa sitä mahdollisuutta, että Nokia jättäisi osingon kokonaan maksamatta saadakseen kassaan vähän rahaa. Voi olla, että sijoittajia rauhoittaakseen Nokia maksaa pienen osingon – onhan vuosien säästöohjelma tuottanut jo näkyvää tulosta huvenneeseen kassaan.

       

      Toisin kuin otsikko antaa ymmärtää, Jorma Kokko ei kirjoitakaan Nokiasta; otsikko on siis väärä. Pörssiyhtiöiden edustajien ja sijoitusammattilaisten kommentit eivät kosketa Nokiaa eivätkä anna viitteitä yhtiön tulevaisuutta pohtiville sijoittajille. Otsikossa pysyäkeen kokko olsisi voinut pohtia mm. miksi Nokian nousu on yllättänyt markkinat ja onko jatkuvasta toipumisesta jo selkeitä todisteita. Lumia 920:n suosion myötä lienee nyt helppo sanoa, että Nokia toipuu –   riittääkö lippulaivan hyvyys kuitenkaan nostamaan koko yhtiön uuteen kukoistukseen? En tiedä – siitä huolimatta ostin Nokian osakkeita huomattavan position hinnan ollessa kahden euron paikkeilla. Ostin, koska osake oli jo alkanut nousta aivan pohjamudista ja mitään todisteita en nähnyt sillekään, etteikö Nokia voisi uudessa strategiassaan onnistua. Rakettimaiseen kurssinousuun pääsee mukaan vain suurella riskillä. Mitään todisteita senkään puolesta, että Nokian uusi strategia pitkässä juoksussa onnistuu ei vielä mielestäni ole olemassa.

  1. lähde?

    "Mielenkiintoiseksi ilmiön tekee se, että samaan aikaan, kun ammattilaiset ovat myyneet ”pää märkänä” Nokian osaketta, suomalaiset kotitaloudet ovat tankanneet sitä oikein hartiavoimin ja omistavat jo noin 10 % yhtiön 3,7 miljardista osakkeesta."

    Lähde olisi kiva.

Comments are closed.

Related Posts