Jos Kreikka äänestää ei?

Kreikan hallitus väisti vastuutaan ja päätti järjestää kansanäänestyksen sen kanssa jo sovittujen tukipakettien ehdoista. Se on rajua poliittista peliä, sillä kansalaisten mielialat ovat niin tympääntyneet, että äänestyksen tulos voi olla helposti kielteinen. Kansan valtuutuksen hakemiseen Kreikalla on toki oikeus, etenkin kun hallituksen enemmistö on parlamentissa erittäin ohut – mutta kuinka moni äänestäjä puntaroi loppuun asti kieltävän äänensä seuraukset?

Paketin tyrmäys tarkoittaisi suurella todennäköisyydellä, että Kreikan pitäisi erota eurosta ja palata drakmaan, elleivät nyt sitten euromaat ja IMF neuvottelisi pakettia uusiksi. Aika vaikea on sitäkin kuvitella, sillä sen seurauksena jokaisesta vastaavasta paketista tehtäisiin kansanäänestys, jonka lopputulos olisi tästä eteenpäin automaattinen ei.

Eurosta lähtevä Kreikka ei saisi rahoitusta mistään, joten valtio olisi maksukyvytön- palkat, eläkkeet ja muut maksut jäisivät hoitamatta. Se kykenisi niistä vastaamaan vasta palattuaan drakmaan, jolloin valtio saisi suoraan rahoitusta keskuspankiltaan, sen ostaessa valtion velkakirjoja. Valuutan vaihto kestää kuitenkin kuukausia asiantuntijoiden mukaan. Väliaika olisi kaoottinen.

Kreikan pankkijärjestelmä kaatuisi, koska valtio ei maksaisi velkojaan, eivätkä pankit saisi rahaa enempää EKP:lta kuin markkinoilta. Pankkijärjestelmä pitäisi rakentaa uudestaan drakman palattua. Muiden yritysten konkurssien määrää voi vain arvailla. Poliittiset levottomuudet kiihtyisivät kriisin yhä syventyessä.

Kansalaiset yrittäisivät saada rahansa maasta ulos, mutta vain jotkut siinä onnistuisivat. Pääomapaon vuoksi hallitus asettaisi tiukan pääomaliikkeiden sääntelyn. Rahaa ei saisi viedä maasta tai nostaa kuin pieniä summia – tosin on kyseenalaista, olisiko pankeilla varaa maksaa ulos lanttiakaan euroja.

On jopa väläytetty mahdollisuus, että Kreikka päätyisi jonkin asteen sotilasvaltaan, koska muulla keinolla eivät rahansa menettäneet kansalaiset asettuisi. Kreikan levottomuuksien mittakaava ja maan historia huomioiden ennustetta ei voi pitää aivan tuulesta temmattuna.

Säästöjen arvo romahtaisi drakman devalvoituessa rajusti. Euroluottoja ulkomaisista pankeista ottaneet nääntyisivät  velkataakkansa alla. Ennen pitkää devalvoitunut drakma auttaisi viennin ja turismin kasvuun, mutta devalvaatio kiihdyttäisi rajusti inflaatiota, kun tuontihyödykkeiden hinnat ampuisivat ylös kymmeniä prosentteja.

Muillekin Kreikan lähtö eurosta olisi raju temppu. Se muuttaisi valtaosan maahan lainatusta rahasta tappioksi. Jo nyt sovitut leikkaukset vaativat yli sadan miljardin pääomaruiskeita pankeille.

Vielä pahempaa olisi, että se herättäisi pelon Italian ja Espanjan irtoamisesta eurosta. Niiden velkoja omistetaan ulkomailla sadoilla miljardeilla. Eroamispaniikin seurauksena niiden hallitusten, pankkien ja yritysten rahoitus loppuisi. EKP:n olisi lainattava rahaa rajoituksetta. Silti pankkeja kaatuisi horjuttaen koko finanssijärjestelmää. Maailmankauppa hyytyisi vielä pahemmin kuin 2008, ja raskaimmat vaikutukset kokisi euroalue, jonka jäsenmaille toiset euromaat ovat tärkein vientikohde.

Kreikan äänestykseen muut eivät voi vaikuttaa. Mutta pahimman kauhuskenarion estämiseksi euromaiden ja etenkin Italian hallituksen olisi tehtävä selväksi, että Italia – joka on edelleen velkakirjamarkkinoiden hermoilun suurena kohteena – aikoo pysyä eurossa, ja sen edellytyksenä pistää julkisen taloutensa parempaan kuntoon, sekä luoda kasvun edellytyksiä rakenteellisilla uudistuksilla. Merkit eivät ole lupaavat Italiassa, mutta ehkä kriisin uudet vaiheet ravistelevat hereille Berlusconin ja muun hallituksen.

 

4 thoughts on “Jos Kreikka äänestää ei?

  1. Kansanäänestys on vipu jolla väännetään parempia ehtoja

    Voin olla vainoharhainen, mutta epäilen että Papandreu käyttää kansanäänestykorttia kiristääkseen parempia ehtoja Kreikan tukipakettiin – jos ehdot ovat liian kovat kansalaiset hylkäävät koko paketin. Silloin Kreikka ajautuu vararikkoon ja euroopan pankit joutuvat kirjaamaan alas saataviian kaksin verroin nyt ehdotettuun 50% tukanleikkuuseen verrattuna.

    Siinä menevät silloin myös muiden valtioiden takuut ja lainarahat jotka ovat nyt leikkauksen ulkopuolella.

    Ja samalla katoaa viimeinenkin luottamus että euroalue pystyy hanskaamaan ongelmansa – seuraavana onkin sitten Italia kaatumassa.

    Papandreulla on siis käytössään eräänlainen ydinpelote – molemminpuolinen taattu tuho – jota hän nyt uhkaa käyttää.

    1. Voi olla

      Tuo on mahdollista, joskin todella kyynistä se olisi euroalueen toisten maiden kannalta. Toisaalta tuo pelote ei luultavasti toimi sen takia, että jos kansanäänestyksen vuoksi ehtoja muutetaan, kansan ääntä kysytään jatkossa joka kerran kun valtio on velkanesteessä, ja vastaus on aina sama.

      Nyt tosin uutisoidaan jo siitä, että hallitus ei saa parlamentin enemmistöä kansanäänestyspäätöksen taakse, vaan edessä ovat jopa ennnenaikaiset vaalit ja sitä ennen väliaikainen hallitus. Jos niin käy, niin ainakin se todistaa, että kreikkalaisten enemmistö ei pidä Papandreoun venäläisestä ruletista – jos sen sellaiseksi tulkitsee.

      1. Mikä toimii,

        Jos muu Eurooppa on kilpailukykyisempi kuin Kreikka, niin Euro vahvistuu liikaa suhteessa heidän kilpailukykyyn. Joko Kreikasta tulee huomattavan köyhempi maa kuin muu Eurooppa tai se velkaantuu uudelleen. Mutta kun on vapaat rajat, niin kreikkalaiset muuttavat pois Kreikasta ja maana se ajautuu entistä heikompaan jamaan. Paras ratkaisu olisi voimakkaat ja jatkuvat tulonsiirrot etelä-Eurooppaan, jotta he pystyisivät kehittämään omaa kilpailukykyään. Aivan samoin kuin Suomessa on ollut tulonsiirtoja pääkaupunkiseudulta vaikka kainuuseen. Mutta jotta tämä onnistuisi, niin verotus, sosiaalipolitiikka ja käytännössä koko kansallinen ajattelu pitää lopettaa. Kansallisvaltioiden aika mielestäni pitäisi unohtaa, eihän se toimi. Yrityksetkin pystyvät itse määrittämään verot miten ne maksavat niitä. Oliko se niin, että nokian vero% oli noin 1?

      2. Hallitus perui kansaäänestyksen

        Kreikan hallitus vetääkin takaisin ehdotuksensa kansanäänestyksestä. Opposition mielestä Papandreou vain yritti epätoivoisesti pitää postinsa keinolla millä tahansa. Kansanäänestys olikin siis poliittista kiristystä, mutta ei EU:n suuntaan, vaan opposition ja puolueen sisäisten vastustajien.

        Jos arvio pitää paikkansa, Papandreou ei alunperinkään halunnut kansanäänestystä, vaan ainoastaan sillä uhkaamalla varmisti poliittisen tuen sovitulle paketille ja tukki opposition suut. Mene tiedä, mutta parempi näin muun maailman kannalta.

        Tuossa hyvä linkki aiheeseen:

        http://www.nytimes.com/2011/11/04/world/europe/greek-leaders-split-on-euro-referendum.html?_r=1&hp

         

        Jarnon kommentti on erinomainen, sillä optimaalisesta valuutta-alueesta euroalue on kaukana. Järjestelmä tuskin toimii tämmöisenä kuin se on, mutta aihe on niin laaja, etten ehdi siihen sanoa mitään tässä välissä työkiireiden vuoksi.

Comments are closed.

Related Posts