Jos ministeri ei jaksa hoitaa verovelvollisuuksiaan, jaksavatko muutkaan?

Heidi Hautalan oviremontista on noussut meteli – ja ihan aiheesta. Hautala ei ole ainoastaan ministeri, vaan myös harmaan talouden ministerityöryhmän jäsen, mistä johtuen hänen pitäisi tietää miten työtä teettäessä tulisi toimia.

Työn teettäminen – liikaa yksityiskohtia?

Hautalalla ja remontoijalla on omat näkemyksensä siitä, miten asiat ovat tapahtuneet. Kumpikaan versioista ei liene kovin täsmällinen, mutta totuuden täytyy löytyä jostain versioiden välimaastosta. Hautalan omista kommenteistakin selviää, ettei tässä ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan olla edetty. Blogissaan hän esimerkiksi myöntää seuraavaa: "Minä tein virheen siinä, että en pyytänyt kuittia käteismaksusta."

Oliko remontin hinta sitten lähempänä Hautalan väitettä 100 eurosta vai remontoijan väitettä 600-650 eurosta? Suhteellinen ero on järjetön, mutta osoittaa lähinnä vain sen, miten kaukana tarinat ovat toisistaan.  Monimiljonääri Niklas Herlinin esimerkki jos jokin osoittaa, että raha ei ole ainoa motivaattori jättää verovelvollisuuksia hoitamatta. Hän kirjoittaa blogissaan, kuinka vasta kotitalousvähennys teki mahdolliseksi teettää työtä laillisesti. Vaikka Hautalalla ei olekaan Herlinin rikkauksia, hänelläkään on oviremontissa tuskin ollut kyse rahasta, vaan viitsimisestä.

Ydinkysymys kuuluukin: jos harmaan talouden työryhmässä työskentelevä ministeri ei jaksa hoitaa verovelvollisuuksia oikeaoppisesti, miksi tavallinen mattimeikäläinen jaksaisi? Ja jos Hautalan asemassa oleva selviäisi verovelvollisuuksien kiertämisestä säikähdyksellä, miksi tavallisen kansalaisenkaan tarvitsisi asialla päätään vaivata? Vaikka oviremontti olisi ollut vain 100 euron hintainen, se heikentää pahasti tavallisen kansalaisen veronmaksumoraalia, ja sitä kautta oven hinta saattaa menetettyjen verotulojen myötä nousta 10 miljoonaan euroon.

Voisiko tapauksesta kuitenkin seurata jotakin hyvääkin? Jos ministeritason ihminen ei jaksa, viitsi tai pahimmassa tapauksessa edes osaa hoitaa työn teettämistä oikeaoppisesti, se on signaali, joka pitäisi ottaa vakavissaan. Paitsi että kotitalousvähennyksen tason vuodentakainen heikennys voisi olla syytä perua ainakin osittain, verovelvollisuuksien hoitamisesta olisi syytä tehdä huomattavasti helpompaa. Ei riitä, että verojen hoitaminen on taloudellisesti siedettävää. Sen pitää olla myös helppoa. Tässä on yksi keskeisistä haasteista, mihin harmaan talouden työryhmän tulisi puuttua.

 

 

9 thoughts on “Jos ministeri ei jaksa hoitaa verovelvollisuuksiaan, jaksavatko muutkaan?

  1. Yksinkertaisuus on hyve

    Juuri näin. Kun on pienemmistä rahasummista kyse ei ainakaan omalla kohdallani ole mitään motiivejä huijata verottajaa. Puutetta on enemmän tiedoissa ja viitsimisessä.

    Ovat viranomaisetkin jotakin tehneet- http://www.palkka.fi autta ainakin hieman lomakeähkyssä. Mutta oikeasti…jos on muutamasta kympistä kyse, kuka lähtee lomaketta täyttämään?

    Käytännössä ainoa toimiva tapa hoitaa asiat kunniallisesti on ostaa palveluja ainoastaan rekisteröidyiltä yrityksiltä jolloin monimutkaisuus on on myös ulkoistettu yrittäjälle. Olisiko seuraava askel ulkoistaa yrittäjän monimutkaisuudet virkamiehille? Kun lait ja säädökset ovat yksinkertaisia, eivätkä pullollaan erikoistapauksia ja porsaanreikiä kaikki voittavat. Monet yritykset ovat pieniä, eikä ole varaa erikoistuneisiin lomaketäyttäjiin.

    Jos haluamme että sääntöjä noudatetaan, tehkäämme niistä yksikertaisia, selkeitä ja johdonmukaisia.

    1. Monimutkaisuus piiloon tavallisilta ihmisiltä.

      Kiitos kommentista! 

      Jep. Kyllä tuntuisi siltä, että niin kauan kuin noista muutaman kympinkin pesteistä pitää kaavakkeita täyttää, homman hoitaminen pitäisi olla niin simppeliä, että se hoituisi ensikertalaiseltakin vartissa, ja parin harjoittelun jälkeen alle viidessä minuutissa. Kaikki monimutkaisuus pitäisi voida ulkoistaa yhteiskunnan hoidettavaksi. Tuo palkka.fi lienee ihan hyvä alku, mutta liian monimutkaiselta sekin vaikuttaa. 

      Kotitalousvähennys on ollut hyvä apuväline siinä, että monimutkaisuutta on saatu sentään jossain määrin yrittäjälle asti ulkoistettua, mutta kyllä pitäisi saada otettua vielä se seuraava askel. 

      1. Monimutkaisuudesta

        Samaa mieltä. Verotuksen tulisi olla mahdollisimman yksinkertaista myös muilta osin, käytetään esimerkkinä pääomatulojen verotusta, yritysten verotusta, tms. Progressiivinen verotus on tähän asiaan poikkeus: On hyvä, mikäli yhteiskunnassa pyritään hillitsemään varallisuuserojen kasvua. On aivan puppua, että kova verotus hillitsee työnteon määrää varsinkaan ylemmissä tuloluokissa. Tunne työnteon järkevyydestä tulee työstä itsestään, ei palkasta tai pääomatulojen määrästä.

      2. Tee työtä…

        Mutta mitä silloin, jos firmassa kiertää lentävä lause, slogan: Tee työtä joka on arvoitus?

  2. Ei näytä hyvältä

    Toisaalta miten voi hoitaa harmaata taloutta, jos ei siitä ole minkäänlaista käytännön ruohonjuuritason kokemusta. Jos Heidi eroaa tämän takia, niin samalla pitäisi erottaa myös ne muut ministerit (Urpilainen, Tuomioja, … ), jotka eivät uskaltaneet tänään vahvistaa etteivät ole teettäneet pimeää työtä vaan peloissaan sanoivat että "en kommentoi".

    1. Oma kokemus

      Pitääkö "oman kokemuksen" olla sitä, että on itse tehnyt rikkeen? Eli poliisi voi jahdata pahoinpitelijää vain jos on itse pahoinpidellyt? 🙂

      Onhan nuo "en kommentoi"-vastaukset tällaisessa tapauksessa hieman arveluttavia, mutta toisaalta harmaata taloutta on aika monentasoista. Jos esimerkiksi on toistakymmentä vuotta sitten, ennen poliittikon uraa ja ennen nykyisenkaltaista kotitalousvähennystä maksanut sukulaistytölle lapsenvahtina olemisesta vähän karkkirahaa, kuinka vakavasta harmaan talouden toiminnasta on ollut kyse? Hautalan rike on kuitenkin astetta pahempi, ja vaikka teon aikaan ei ollutkaan tuota harmaan talouden työryhmää, olisi hänen asemassaan silti tullut osata hoitaa asia oikeaoppisesti.

  3. Ken tietää?

    Olikohan tämän pulpahtaminen julkisuuteen samaan aikaan, kun euroryhmä sopii Kypros-paketista vain sattumaa?

    Urpilainen nimittäin taisi luvat 100 % takuita vaaleissa näille tukipakettivirityksille, joissa Suomi lupaa taata sen vähän alle kaksi pinnaa näistä ihmevelkakirjoista. Ei niin väliä, onko kyseessä pankki vai valtio. 

    Joskus nämä napsahtavat maksuun ja sitä tullaan käyttämään liittovaltion luomiseen, sano mun sanoneen.

    1. Teorioita löytyy

      Osittain samoja aiheita käsittelevässä Valmis maa -blogissani joku esitti myös sellaisen teorian, että tällä yritettäisiin saada huomio muualle Katainen-Himanen-tapauksesta. Vaan enpä jaksa tuollaisiin teorioihin kuitenkaan uskoa.

  4. Tämä tsetseeninaisen

    Tämä tsetseeninaisen palkitseminen pimeästi tuli valtiolle halvemmaksi kuin jos verovelvollisuudet olisi hoidettu. Esim. 1000 maksu tsetseenille, hän pienituoisena olisi maksanut siitä maks. 150 euroa veroa. Hautala olisi ottanut vuonna 2009 600 euron kotitalousvähennyksen. Eli valtiolle tappiota 450 euroa.

Comments are closed.

Related Posts