Käänteiset rahastot auttavat kun pörssissä on matalapainetta

Omista hyvin valituista osakkeista ei mitenkään henno luopua edes silloin kun pörssissä panikoidaan. Suojautuminen kurssilaskulta voi silti olla paikallaan. Hyvinkin valitut sijoitukset voivat laskea yleisen kurssilaskun aikana.

Ratkaisuna voi silloin olla käänteisen rahaston ostaminen. Käänteinen rahasto on sellainen, jonka kurssi nousee silloin kun pörssi laskee. Se siis toimii päinvastoin kuin kurssit keskimäärin. Jännittävä instrumentti toden totta.

Ohessa esimerkiksi USA:n S&P 500 indeksin kanssa käänteisesti käyttäytyvän SH rahaston kurssikehitys viimeisen vuoden ajalta.

SH rahaston kurssikehitys (vihr) verrattuna S&P 500 indeksiin (Lähde: Yahoo finance)

Rahasto todellakin käyttäytyy juuri päinvastoin kuin S&P 500 indeksi. Jos katsotaan tarkkaan niin huomataan, että vuodessa SH rahasto on laskenut hieman enemmän kuin S&P 500 indeksi on noussut. Tämä on hyvin tyypillistä käänteisille rahastoille. Ne jätätävät muutaman prosentin vuodessa ja sijoittaja joutuu siis maksamaan suojautumisesta pari prosenttia vuodessa. Mutta suojautumisen hinta ei kohtuuton silloin kun kurssit käyttäytyvät erittäin volatiilisti. Vakuutukset maksavat aina hieman ja silti niitä otetaan.

Tämä yllä mainittu USA:ssa noteerattu SH instrumentti on tällä hetkellä maailman käytetyin käänteinen rahasto. Muitakin hyviä vaihtoehtoja on. Esimerkiksi Tukholman pörssissä noteerattu XACT Bear, joka käyttäytyy käänteisesti Tukholman osakeindeksille, on monelle sijoittajalle tuttu instrumentti. Se soveltuu mainiosti pohjoismaisen osakesalkun suojaamiseen.

Käänteisiä rahastoja on monen laisia ja monenlaiseen tarkoitukseen. Niistä kannattaa valita mieleisensä jo hyvissä ajoin ennen kuin ilmeinen kurssilasku tulee kohdalle. Etukäteissuunnittelussa säästää hermojaan ja aikaa.

 

One thought on “Käänteiset rahastot auttavat kun pörssissä on matalapainetta

 1. Ja lisäksi nämä ovat verottajan suosimia instrumentteja

  ..koska ovat pörsissä noteerattuja.

  Sensijaan CFD-tuotteet (Contract For Difference) joita jotkut välittäjät myyvät sekä indekseille että yksittäisille osakkeille ei ole yksityissijoittajalle järkevä Suomessa, koska mahdollisia tappiota ei saa vähentää pääomatuloista, voitot kyllä verotetaan….

  Tämä on harmi sillä k.o instrumentit olisivat oiva keino suojautua lyhytaikaisesti kurssilaskuilta koska niitä myydän "marginaalilla" eli tarvitset käteistä vain pienen osuuden suojattavan position koosta.

  Näissä suojauksisa kuten muissakin on tietnekin se ongelma että ne sen lisäksi että suojaavat kurssilaskuilta samalla takaavat että voittoakaan ei tule. Jos voitat osakepositiossa niin häviät suojauspositiossa. Oliko se nyt niin että vuoden 10 parasta päivää jos missaa on jäänyt tappiolle keskimäärin.

  Eli omalta kohdaltani käyttäisin ym käänteisiä rahastoja vasta kun olen myynyt osakepositioni pois (mikä oman perma-bull persoonallisuushäiriöni takia tuskin tapahtuu).

Comments are closed.

Related Posts