Ajatuksia vai ajattelua?

Ystäväni kirjahyllystä pisti silmiini Jussi T. Kosken ja Saku Tuomisen kirja Luovan ajattelun käsikirja – Kuinka ideat syntyvät. Pyysin heti kirjaa lainaksi, josko kirjasta löytyisi pari hyvää ideaa otettavaksi omaan käyttöön. Yritystoiminnan ja varallisuuden kasvattamisessa jos missä tarvitaan luovaa ajattelua.

Kirjaan on lainattu Henry Fordin ajatusta: ”Mitä enemmän ajattelet, sitä enemmän aikaa sinulla on.” Uskon, että tämä on todella totta. Monesti ihmisillä on paljon ajatuksia, mutta ei ajattelua, jonka avulla he saisivat parempia ideoita ja tapoja toimia ja toteuttaa asioita.

Luin kymmenen vuotta sitten ensimmäistä kertaa ajatuksen, että raha on vain idea. Siitä asti olen ollut loputtoman kiinnostunut ja innostunut oppimaan kaikilta tapaamilta ihmisiltä ja kirjailijoilta, joiden kirjoja olen lukenut, heidän ideoistaan, miten he ovat varallisuutta luoneet ja kasvattaneet. Ja erityisesti olen ollut kiinnostunut heidän tavastaan ajatella ja jäsentää maailmaa. Ja myönnän – olen pöllinyt heiltä parhaimmat ajatukset ja tavat toimia omaan käyttööni! Ja suosittelen lämpimästi tätä tapaa vielä muille!

Henry Fordin sanoista tuli mieleeni myös toinen sanonta: ”Mitä taitavammaksi tulet sijoittajana, sitä enemmän sinulla on aikaa tehdä sinulle tärkeitä asioita.” Uskon, että mitä parempia ratkaisuja pyrit raha-asioihisi löytämään, sitä paremmin voit itse päättää mihin aikasi käytät. Monesti ihmiset haluavat esimerkiksi viettää enemmän aikaa perheensä kanssa, mutta harvalla tulee mieleen, että tämä olisi ratkaistavissa tekemällä parempia ratkaisuja oman taloudellisen tilanteen kohentamiseksi.

Kirjan toinen kappale alkaa kysymyksellä ja vastauksella: Kuka on luova? Luova ihminen osaa asiansa ja on vilpittömän kiinnostunut ja innostunut oppimaan lisää. Kuinka kiinnostunut ja innostunut sinä olet parantamaan omaa taloudellista tilannettasi, saadaksesi lisää aikaa?

Luovaa viikkoa

Terhi

www.viikkoraha.info

2 thoughts on “Ajatuksia vai ajattelua?

  1. Luovuus kumpuaa luottamuksesta

    Olen ollut erilaisissa yrityksissä, jossa luovuus olisi tärkeää. 

    Olen havainnut, että luovuus kumpuaa luottamuksesta siihen että sinut hyväksytään ja voit vapautua. Voit antaa ajatuksesi lentää ja voit antaa muidenkin ihmisten ajatusten lentää. Ei ole vaaraa sillä olet turvassa – mikään ei uhkaa sinua. Olet läheistesi ympäröimä ja villeimmätkin ajatuksesi otetaan ilolla vastaan. 

    Luovassa ympäristössä on myös halu tehdä yhdessä töitä hienojen juttujen hyväksi. Varmuus siitä että yhdessä onnistumisesta tulee sosiaalinen palkkio ja ympäristön arvostus. 

    Mutta ovatko nämä tekijät aina läsnä työympäristössä? No eipä toden totta. On todella haasteellista luoda oikea ilmapiiri, saada oikeat ihmiset nauttimaan työskentelystä yhdessä ja aikaansaamisesta. 

    Tästä aiheesta taitaa olla olemassa monen monituista johtamistaidon opasta. Mutta ei niistä oppaista ole viisasten kiveksi. Ei tunnu aina auttavan vaikka lukisi sata opusta kun kyse on suhtautumistavasta. Varmaan tähän juttuun tarvitaan jonkinlaista persoonallista kokemusta ja oikean laista yhteisöä tueksi.

     

    1. Kumpuaako luovuus sosialidemokraatista

       

      Talous ja sijauspalstoilla on tapana ylistää vapaata markkinataloutta ja taloudellista (yltiö)liberalismia ainoana oikeaksi tekevänä talosuopolitiikkana.

      Onko todellisuus näiden talousteorioiden mukainen, tässä ketjussa esiin nostettu luovuus ja mahdollisuuksien tarjoaminen luovuudelle voisi antaa päinvastaisen kuva.  Edeellä esitettyn mukaan luovuus tarvitsee turvallisuutta ja voi olla että pohjoismaisen mallin mukainen yhteiskunta, se jonka sosialidemokraatit ovat luoneet, tarjoaa innovaatioille sopivamman alustan kuin liberaalin talousteorian mukainen yhteiskunta,

      Silmiini sattui tuore innovatiivisuus- ja kilpailukyky-listaus. Sen kymmenen kärjessä maissa oli näitä sosialidemokraattien luottamus/holhous-yhteiskunta  sijoilla:
      2. Suomi
      3. Ruotsi
      8. Tanska

      (Norjaa ei listauksessa ollut mukana)

Comments are closed.

Related Posts