Kaikkien tulisi investoida, mutta miksi?

Lajittelematon

Investoiminen on ollut tapetilla lähivuosina yhä enemmän ja enemmän. Siitä puhutaan paljon ja moni on varmasti kuullut kuinka joku on onnistunut kerryttämään voittoa nopeasti sijoittamillaan rahoilla. Tämä ei ole mitään ihmisten ihannointia tai mitenkään muutenkaan mahdotonta, vaan jokainen voi sijoittaa ja onnistua siinä. Tässä maailmassa voi tienata loppujen lopuksi vain kahdella eri tapaa; joko tulojesi kautta tai sijoittamalla rahasi.

Suomalaiset sijoittamisen maailmassa

Kuten mainittua, sijoittaminen on yleistynyt eikä sitä enää nähdä vain rikkaan eliitin harrastuksena. Suomalaisista kuitenkin vain 36 % sijoittaa ylimääräisiä rahojaan. Suomalaiset eivät kuitenkaan kaihda kuluttamista; matkustamme maailman eniten, omistamme kauniita omakotitaloja ja asuntoja, käymme urheilutapahtumissa ja tykkäämme viettää aikaa sosiaalisissa tilanteissa runsaasti – yksinkertaisesti tykkäämme ottaa hyödyn irti elämän tarjoamista kokemuksista. Silti moni suomalainen kokee sijoittamisen uutena ja arvaamattomana konseptina, eivätkä luota rahojaan sijoittamisen maailmaan. Suurimmiksi syiksi listataan se, ettei ole ylimääräistä rahaa, sijoittaminen on liian monimutkaista ja riskit ovat liian suuret. Oppimalla perusasiat voi kuitenkin päästä isosta osasta stressiä eroon.

Kuitenkin vain rapakon toisella puolella Ruotsissa on sijoittaminen jo paljon yleisempää ja miltei puolet kotitalouksista sijoittaa ylimääräisiä tulojaan. Tähän liittyy vahvasti siis maakohtaiset tavat ja esimerkiksi juuri Ruotsissa ollaan eletty sijoittamisen maailmassa hieman pidempään, jolloin se on muodostunutkin normaalimmaksi osaksi heidän kulttuuriaan. Suomessa taas on totuttu hoitamaan lainat sun muut pois, ennen kuin voisi kuvitellakaan sijoittamista. Ja jos säästöjä löytyy, niiden annetaan seisoa tavallisilla pankkitileillä, joilla raha ei kasva. Kaikkien tulisi kuitenkin sijoittaa tuloista riippumatta, sillä pienelläkin kuukausittaisella summalla voi jo päästä pitkälle!

Miksi sijoittaisin?

Ehkä tässä tulikin jo rivien välistä selville, että sijoittaessa rahasi tekevät käytännössä lisää rahaa – se on suurimman osan ihmisistä syy sille, miksi sijoitetaan. Jos otetaan yksi selkeä esimerkki, kuvastaa se ehkä hieman paremmin, miksi sinunkin tulisi investoida. Kuvitellaan, että sijoitat 10 000 euroa pörssiin ja sen korko vuodessa on 7 % – tämä tarkoittaa, että rahasi on tuplaantunut 20 000 euroon vain kymmenessä vuodessa. Ilman, että olisit tehnyt juurikaan mitään rahan kasvamisen eteen. Kannattaa myös muistaa, että mitä pidempään säästät, sitä korkeammaksi vuosittainen voittojesi määrä kasvaa.

Toinen syy, miksi sinun tulisi sijoittaa, on se, että mitä historiaan tulee, ovat osakkeet aina olleet noususuhdanteisia. Jos katsoo esimerkiksi viimeisen sadan vuoden diagrammeja, osakkeet ovat käytännössä aina nousseet. Tottakai matkan varrelle mahtuu aina pudotuksia erilaisten kriisien takia, mutta kun katsoo sitä suurempaa kuvaa, voi todeta, että osakkeet ovat nousseet ylöspäin läpi historian.

Sijoita myös, koska jos rahasi istuvat tyhjään normaalilla pankkitilillä, menettää se arvoaan. Moni on varmasti vähintään koulussa kuullut inflaatiosta, eli rahan arvon alenemisesta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hitaasti, mutta varmasti, asiat alkavat maksaa enemmän ajan myötä. Moni on varmasti kuullut isovanhempien tai jopa vanhempien voivottelevan, kuinka he saivat tehtyä sitä ja tätä vain muutamalla markalla, kun taas tämän päivän Suomessa tuotteet ja palvelut ovat kallistuneet huimasti. Käytännössä ahkerasti ansaitsemasi raha menettää siis arvoaan ajan kanssa. Se jos jokin kuulostaa kamalalta ja surulliselta. Inflaation prosentuaalinen määrä voi vaihdella ajanjaksoittain, mutta tärkeintä on muistaa, että puhtaasti käteisenä seisova raha menettää arvoaan varmasti. Eli pelkästään inflaation takia sinun tulisi sijoittaa ekstrasäästösi!

Sijoittamalla rahasi pitkällä aikavälillä, voit kasata itsellesi hyvätkin eläkevarastot. Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä enemmän ehdit rahaa kerryttää. Lisäksi ottamalla sijoittamisen mukaan yhdeksi tavaksi tienata rahaa, turvaat selustasi. Toisin sanoen, mitä enemmän sinulla on tapoja tienata, sitä turvallisempi taloudellinen tilanteesi on. Sanotaan, että olet kokopäivätöissä, sijoitat ja lisäksi teet keikkamuotoista työtä – yhtäkkiä menetätkin kokopäivätyösi, mutta sinulla onkin edelleen kaksi muuta tapaa tienata. Helppoa, eikös?

Sijoittaessasi osakkeisiin, on sinulla myös mahdollisuus äänestää yritystä koskeviin suuriin päätöksiin liittyen. Jos olet erityisen kiinnostunut jostain yrityksestä ja heidän toiminnastaan, ostamalla heidän osakkeitaan, voit päästä äänestämään yritystä koskevista asioista, mikä itsessään on aika siistiä. Toisaalta ostamalla ihailemasi yrityksen osakkeita, sinusta tulee käytännössä yksi omistaja. Lisäksi sijoittaminen opettaa paljon ja voit oppia paljon siitä, miten muun muassa pörssi, yritykset ja ekonomia toimivat. Sijoittaminen voi olla myös hauskaa, kun siitä pääsee perille oikein kunnolla, mutta kannattaa myös muistaa, ettei sijoittaminen välttämättä ole kaikkien heiniä. Kaiken kaikkiaan se vaatii omistautumista, kärsivällisyyttä ja fiksuja päätöksiä – oikein tehtynä sijoittaminen voi saada aikaan suuriakin ihmeitä taloudellisessa elämässäsi.

Kuvien lähde: pxhere

 

 

Vastaa

Related Posts