Sijoittamisen perusteet

Lajittelematon

Sijoittaminen kiinnostaa monia, mutta liian vähäinen tieto pelottaa ja estää monia aloittamasta sijoittamisen. Kaikkien sijoittamista harkitsevien tulee ymmärtää, että sijoittamisessa on aina riskinsä: joskus ne vain ovat pienempiä tai suurempia kuin toiset. On kuitenkin joitain perusohjeita, joilla riskit voi pitää aisoissa.
Juuri riskit ovat pääsyy siihen, miksi ihmiset eivät sijoita. Monilla on myös harhakuva siitä, että täytyy olla jonkintasoinen miljonääri sijoittaakseen – näin ei kuitenkaan ole. On suositeltavaa esimerkiksi sijoittaa mieluummin pitkäaikaisiin osakkeisiin kuin siirtää rahaa heikosti tuottaville säästötileille. Sijoittamista kannattaa siis opiskella ennen kuin sen aloittaa, sillä jos homma menee pahasti mönkään heti alkajaisiksi, syö se motivaatiota yrittää uudestaan. Lisäksi näin vältytään mahdollisilta menetyksiltä. Sijoittaminen voi parhaillaan olla jännittävää ja tuottoisaa. Lisäksi rahaa pystyy nykypäivänä sijoittamaan lukuisiin eri asioihin: osakkeet, rahastot, kulta ja kiinteistöt  ovat kaikki mahdollisia sijoituskohteita.

Perusvinkkejä

Sijoittaminen kannattaisi aloittaa mahdollisimman ajoissa. Korkoa korolle -ilmiön vaikutus saa tällöin parhaan mahdollisen tuloksen aikaiseksi. Jos siis mahdollista, opeta lapsillesikin sijoittamisen perusteita ja auta heitä pääsemään alkuun. Sijoittamishommissa ei myöskään kannata antaa liikaa valtaa tunteille – älä ikinä toimi tunteiden vallassa, vaan tee rauhallisia ja hyvin tutkittuja sekä perusteltuja päätöksiä. Kannattaa myös pysyä omassa sijoitussuunnitelmassa, eikä hätiköidä kriisin keskellä . Joskus huonot uutiset markkinoilla saavat sijoittajat perääntymään – näin ei tulisi kuitenkaan tehdä. Se on se hetki, kun tulee odottaa rauhassa ja odottaa uutta nousua. Jos silloin tulisi tehdä jotain, niin mieluiten ostaa lisää. Sijoittaminen vaatii samalla tavalla kärsivällisyyttä, kuten moni muukin harrastusnbsp;, uuden instrumentin opettelu tai kielten opiskelu! Mikään ei ole ikuista laskua, joten kärsivällisyys on tässä hommassa valttikortti. Ole myös tarkkana kulujen kanssa, kun sijoitat. Sijoittamisesta ei ole loppujen lopuksi hyötyä, jos kuluja on enemmän kuin tuloja. Kannattaa siis olla tarkkana ja etsiä sijoituskohteita, joissa on 0%:in suuruiset kulut.

Sijoittamiseen liittyy myös muutamia asioita, jotka kannattaa muistaa ja pitää mielessä aina. Esimerkiksi mitä tulee osakkeiden ostamiseen, paras aika sen tekemiseen on silloin, kun yrityksellä on tilapäisiä ongelmia. Lisäksi kannattaa olla sijoittamisen kanssa liikkeellä pitkä aikaväli mielessä, eli sijoittamiseen tulee sitoutua pitkäksi aikaa kerrallaan.
Tärkeää on myös sijoittaa rahalla, jota et niin sanotusti sillä hetkellä tarvitse – eli säästetyllä ekstrarahalla. Tee katsaus talouteesi ja laske yhteen summa, joka menee pakollisiin kuluihin ja mitä sinulle jää siitä käteen. Kun olet varma, että taloudellinen tilanteesi sen sallii, voit aloittaa sijoittamisen. Voit esimerkiksi asettaa kuukausittaisen automaattisen siirron, jolloin jokin tietty summa siirtyy automaattisesti sijoittamaasi kohteeseen. Sijoitetut summat kannattaa myös jakaa eri sijoituskohteisiin. Näin ollen, jos jokin tekemäsi sijoitus ei tuota tulosta, et ole silti “menettänyt” kaikkea, vaan toivoa löytyy yhä edelleen muista sijoituskohteistasi. Yrityksiin sijoitettaessa on tärkeää löytää yritys, joka on kasvava potentiaalinen yritys, mutta jonka osakkeet eivät vielä ole kalliita.

Vältä myös lukemasta liikaa huonoista sijoitusstrategioista ja filosofioista – olet mitä luet ja kuulet. Etsi siis laadukkaita lähteitä, kun alat opettelemaan sijoittamista ja keskity määrän sijaan laatuun. Tee hieman taustatyötä selvittääksesi, mitkä ovat luotettavia ja hyviä lähteitä ja keskity niihin.
Sijoittamisen aloittaminen on oma hommansa, sitä ei tule aliarvioida. Kun aika ja raha sen sallivat, on se kuitenkin hyvä kohde kohdistaa omistautumista. Siihen ei kuitenkaan kannata ryhtyä ennen kuin on omistanut sen opiskeluun aikaa ja tuntee olonsa itsevarmaksi ja kärsivälliseksi sijoittajaksi. Tunnetun sijoittajan Warren Buffettin sanoin “Our favorite holding period is forever”.

 

Kuvien lähdepxhere

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On