Kaivopuiston keisarit

Kirjoitusvuorossa Juha Kasanen

Uuden tutkimuksen mukaan Kaivopuistossa asuvilla on enemmän pörssivarallisuutta kuin vaikkapa Purnujärvellä asuvilla. Tutkimus on tehty Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Tutkimustulos tuntuu niin itsestään selvältä, että ensimmäinen ajatus on, miksi tällaista asiaa pitää edes tutkia. Tiedämme, että Kaivopuistossa asunnot maksavat moninkertaisesti Purnujärveen verrattuna. Tästä voimme päätellä, että Kaivopuistossa asuvat ovat todennäköisesti varakkaampia kuin purnujärveläiset. On siis todennäköistä, että kaivopuistolaiset omistavat myös enemmän osakkeita kuin purnujärveläiset. Uskaltaisin jopa viedä ajatusketjua niin pitkälle, että Kaivopuistossa asuvat ajavat myös kalliimmilla autoilla.

Vakavasti ottaen kyseessä on kyllä ihan aito ongelma. Ongelma ei mielestäni ole se, että Kaivopuistossa asuvat omistavat osakkeita vaan se, että muut eivät omista. Alhaisen korkotason aikana pankkitileillä makaaville varoille on mahdotonta saada juuri mitään tuottoa. Joidenkin tietojen mukaan pankkitileillä lojuu tällä hetkellä noin 80 miljardia euroa. Toki varat ovat pankeille tärkeitä, mutta eivät anna säästäjille juuri mitään tuottoa. Tämä on purnujärveläisille suhteessa isompi ongelma kuin kaivopuistolaisille. Pankkitileillä olevat varat ovat 80 kertaa suuremmat kuin tutkimuksen mukaan Kaivopuistossa asuvien osakevarallisuus. Näillä rahoilla ostaisi nykyhinnoilla lähes puolet Helsingin pörssin kaikista yhtiöistä.

Sen sijaan, että ihmettelemme Kaivopuistossa asuvien varallisuutta, meidän tulisi kaikin keinoin edistää sitä, että mahdollisimman moni suomalainen ostaisi ja omistaisi suomalaisia osakkeita. Näin he pääsisivät mukaan osakkeiden mahdolliseen arvonnousuun ja olisivat mukana tukemassa Suomen talouskasvua. Hyvä avaus voisi olla se, että osinkotulot olisivat verottomia edes 2 000 euroon asti.  

Hyvää juhannusta teille kaikille!

Lue Punaisen mukin blogia.

4 thoughts on “Kaivopuiston keisarit

 1. Omistaminen on ”demonisoitu”

  Moni pitää rahat mielummin tilillä sulamassa kuin tuntee huonoa omaa tuntoa "kasinokeinottelusta". Laittamalla se 500euron tai tonnin verottomuusraja osingoille voi hiukan laajentaa omistajajoukkoa, mutta isompaan muutokseen tarvittaisi henkinen muutos siihen suuntaan, että omistaminen ei ole ainoastaan ok vaan se on hyödyllistä ja jopa välttämätöntä että hyvinvointia syntyy. Tähän on matkaa. Eiköhän tuon Kaivopuistoartikkelinkin jonkinlainen (tiedostamaton) idea ollut lietsoa omistamisenvastaista mielialaa ("ne Kaivopuiston riistäjät" tms).

 2. 2000E verottomasti mitä tahansa pääomatuloa !!!!

  Tuo pienten (2000€ ?) osinkojen verottomuus olisi tosiaan hyvä juttu. Sama raja voisi koskea myös myyntivoittoja ja kaikkia muitakin pääomatuloja kuten asuinhuoneistojen vuokratuloja. Silloin se olisi selkeä juttu joka ei suosi ketään tai mitään.

   

  1. Yrityslaoinamarkkinoiden avaaminen olisi erinomainen keino

   Noiden 80 Mrd€ liikkeelle saamiseksi olisi olemassa eräs toinenkin keino. Yrityslainamarkkinat. Jos yritysten liikkeelle laskemille lainapapereille olisi olemassa järkevät markkinat ja jälkimarkkinat niin luulen että moni innostuisi. Minäkin haluaisin sijoittaa yrityslainoihin jos niille olisi tavallisen piensijoittajan näkemä noteeraus.

   Kyllähän yrityslainoja nytkin saa ostaa pankkien tiskin alta, mutta jos haluaa myydä, niin sitten onkin jo vaikeampaa kun ei ole markkinapaikkaa. Voi tietenkin yrittää myydä lainapaperia takasin pankille ja onnistuuhan se, mutta pankki ottaa siitä silloin ison siivun kun kauppa tehdään piilossa tiskin alla.

 3. Lobbarit tehottomia

  1000 – 2000 euron pörssiosinkojen verovapaus on aivan kohtuullinen toivomus.

  Kannattaa muistaa, että nykyisin osuuskuntien ylijäämä (= osuuspääoman korko) on luonnolliselle henkilölle ja kuolinpesälle kokonaan verovapaata tuloa 1500 euroon saakka. Osuustoiminta on siis onnistunut jo aikoja sitten lobbaamaan vastaavan tasoisen subvention omille jäsenilleen.

   

Comments are closed.

Related Posts