Kansainvälinen talous vahvistuu Aktian mukaan merkittävästi

Maailmantalouden kasvu vahvistui Aktian julkaiseman taloudellisen katsauksen mukaan viime vuoden jälkipuoliskolla (oheisessa kuvassa on bkt:n määrä eri maissa; lähde:Aktian taloudellinen katsaus). Erityisesti Yhdysvalloissa kasvu nopeutui, ja myös Euroopassa näkymät kohenivat yleisesti.

Myönteinen talouskehitys näkyi myös markkinoilla. Osakeindeksit nousivat kehittyneillä markkinoilla vahvasti ja riskilisät kaventuivat selvästi. Euroalueen valtioiden velkakriisi pysyi hallinnassa, ja korkoerot euromaiden välillä kaventuivat merkittävästi.

Suomen yhteiskuntarakenne estää talouskasvun

Suomen talouden rakennekriisi on Aktian mukaan osoittautunut huomattavasti odotettua voimakkaammaksi ja pidemmäksi. Alkuvuoden aikana Suomen taloudessa ei ole tapahtunut käännettä parempaan. Tänä vuonna Suomen BKT:n ennustetaan supistuvan 0,3 %. Vuoden alkupuoliskolla talous on vielä supistunut, mutta toisella vuosipuoliskolla kansainvälisen kaupan nopeutuminen lisää myös Suomen vientiä.

Nopeaa käännettä parempaan ei Suomen työmarkkinoille ole luvassa. Työllisyyden lasku tasaantuu tämän vuoden loppuun mennessä. Varovainen käänne parempaan ajoittuu vasta selvästi vuoden 2015 puolelle.

Julkinen talous on pysynyt viime vuodet syvästi alijäämäisenä. Tänä vuonna julkistalouden alijäämä kasvaa, kun BKT:n kasvu painuu nollan alapuolelle. Vuonna 2015 alijäämä pienenee sopeutustoimien ansiosta. Julkinen alijäämä on ensi vuonna kuitenkin edelleen 2 % BKT:stä. Valtion ja kuntien alijäämä on noin 4 % BKT:stä, eli noin 8 mrd. euroa.

Aktia ehdottaa Suomelle seuraavia rakenteellisia uudistuksia:

  1. Eläkeuudistus, joka merkittävästi pidentää työuria
  2. Sote uudistus, joka pienentää terveydenhuollon kustannuksia ja tehostaa julkista terveydenhuoltoa
  3. Julkisen talouden supistaminen tasolle, joka mahdollistaa kohtuullisen verorasituksen

 

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On