Kansalaisten tileillä olevan rahan määrä ohjaa keskuspankkien toimintaa

Sijoittaminen Talous

Käyttelytileillä olevan rahan määrä suhteessa kansantuotteeseen (kuvan punainen käyrä) ohjaa sitä, milloin keskuspankit alentavat korkotasoa.

Ostovoima on hyvällä tasolla, jos kansalaisten käyttelytileillä on paljon rahaa (ns. M2 rahaa) . Tuo ostovoima purkautuu ennemmin tai myöhemmin ylimääräisenä kysyntänä ja hintojen nousuna.

Oheisessa kuvassa on USA:n kansalaisten tileillä olevan rahan määrä suhteessa kansantuotteeseen (punainen käyrä). Korona patosi kulutusta ja kiihdytti tileillä olevan rahan määrän jyrkkään kasvuun (punainen käyrä nousi).  Inflaatio pääsi valloilleen kun sitten rahaa alettiin toden teolla kuluttamaan (punainen käyrä alkoi laskea). Kysyntä oli kovaa ja tuotteet vietiin hyllyiltä, hinnat nousivat.

Tileillä oleva ylimääräinen raha on jossakin vaiheessa ensi vuoden aikana kulutettu ja saavutetaan koronaa edeltävä tasapainotaso joka tarkoittaa sitä että käyttelytileillä on edelleen 0,7 kertaa kansantuotteen verran varoja. Kansalaisten tilit ammottavat silloin suhteellisen tyhjillään. Kulutuskysyntä hiipuu, hintojen nousu pysähtyy ja keskuspankit voivat vihdoin alentaa korkoja. Kulutuksen hiipumista kutsutaan taantumaksi tai hitaamman kasvun ajaksi.

Oheiseen kuvaan on otettu rahan määrän ohella myös sen kiertonopeus (sininen käyrä). Mitä enemmän ihmisten tileillä makaa rahaa sen hitaammin raha kiertää. Kiertonopeus on laskenut vuodesta 1996 saakka. Tämä kielii taloudellisen koneiston ongelmista. Rahalla ei ole enää samaa merkitystä ja sitä voi makuuttaa tileillä käyttämättömänä. Taloudellisen koneiston käyttövoima on vähentynyt. Näin on oheisen kuvan mukaan käynyt Euroopan ohella myös USA:ssa.

2 thoughts on “Kansalaisten tileillä olevan rahan määrä ohjaa keskuspankkien toimintaa

  1. ”saavutetaan koronaa edeltävä tasapainotaso joka tarkoittaa sitä että käyttelytileillä on edelleen 0,7 kertaa kansantuotteen verran varoja. Kansalaisten tilit ammottavat silloin suhteellisen tyhjillään. Kulutuskysyntä hiipuu, hintojen nousu pysähtyy ja keskuspankit voivat vihdoin alentaa korkoja.”

    Keskuspankkipiireissä on ollut paljon huolta liian alhaisten korkojen ja liian löysän rahan aiheuttamista ongelmista. Uskon että tästä otetaan vaarin ja käyttelytileillä olevan ns M2 rahan määrän annetaan laskea alemmassa, lähelle tasa 0,6*bkt asti. Tällöin oltaisiin lähellä 60- ja 70- luvun tasoja. Tämä on oma arvaukseni.

  2. Hyvä että nuo käyrät ovat esillä.

    Keskuspankki saa todellakin pankeilta reaaliaikaisen tiedon sekä tileillä olevien rahoijen määrästä että transaktioista (rahan kiertonopeudesta). Keskuspankilla on siis hyvää reaaliaikaista tietoa talouden suunnasta.

    Rahan kvantieettiteoria sitoo toisiinsa rahan määrän, kiertonopeuden sekä hintatason (=inflaation integraalin) sekä transaktioiden määrän.

    Kvantiteettiteorian ja artikkelissa esitettyjen lähtötietojen hyödyntäminen on tosiaankin keskeinen osa keskuspankin ammattiosaamista.

Comments are closed.

Related Posts

"Minä voinkin ottaa nämä rahat"
Yhteiskunta

Mikro- ja makrotason horisontaaliset tulonsiirrot

Terve yhteiskunta pitää huolta kaikista jäsenistään. Siihen tarvitaan myös tulonsiirtoja. Perinteisesti oikeistossa tulonsiirtoja pyritään kutistamaan kun taas vasemmistossa niitä halutaan lisätä. Tulonsiirrot ovat tarpeellisia, mutta

Sijoittaminen

Suomalaisten yritysten tunnusluvut löytyvät piksun työkalut valikosta

Suomalaisten yritysten tunnusluvut on laskettu valmiiksi piksun TYÖKALUT -> ARVOSTUSKERTOIMIA sivulle:

S/P%  =  (S)ales per (P)rice.    Liikevaihto suhteessa markkina-arvoon (milj.) prosentteina. Joidenkin yritysten tekemä lisäarvo

Yhteiskunta

Yrittäjästatuksella (esim toiminimellä) toimimista helpotetaan ja sähköiset alustat voivat tarjota yrittäjästatuksella toimiville urakoita

Euroopan unioni on säätänyt alustatyödirektiivin, jonka mukaan alustatyötä (ja muita urakoita) tulee voida tehdä niin yrittäjänä kuin työsuhteessakin.

Monet maat, kuten Suomi, ovat pyrkineet pakottamaan kansalaisiaan

Sijoittaminen

Euroopan keskuspankin mukaan kulta on hyvä arvon säilyttäjä silloin kun ajat ovat levottomat

Euroopan keskuspankki kertoo raportissaan sijoittajille tärkeää informaatiota kullan soveltuvuudesta sijoitusinstrumentiksi:

Fyysinen kulta on antanut hyvää suojaa osakemarkkinoiden volatiliteettiä, talouspolitiikan äkkikäänteitä ja geopoliittisia riskejä vastaan.
Turvallisimpia