Kasvumarkkinat:Etelä-Afrikka- riski vai mahdollisuus

Vastaus otsikon kysymykseen on tietenkin molemmat. Randi on heikentynyt voimakkaasti euroa ja muita valuuttoja vastaan. Vastikään kuitenkin keskupankki korotti ohjauskorkoa, mikä näyttää pysäyttäneen tai jopa kääntäneen valuutan nousuun. Johannesburgin pörssi sensijaan ei ole kovin halpa. FTSE JSE top 40 indeksi on nyt jopa vuoden alkua korkeammalla. Indeksin keskimääräinen ennustettu p/e vuodelle 2014 on n. 13. Ei mikään superhalpa ottaen huomoon riskitekijät: Levottomuudet maan kaivostyöläisten joukossa ja suurenko valtiontalouden alijäämä.(OECD data) . Halpa randi kuitenkin edistää vientiä, ja OECD ennustaakin talouskasvun kiihtyvän.

FTSE JSE top 40 indeksi (musta) ja EURZAR valuuttakurssi (keltainen), sekä molempien 200 pvän liukuva keskiarvo (lähde:saxo bank)

Oma näkemykseni on myös varovaisen positiivinen.

Salkussa on jo kaksi Johannesburgissa noteerattua yritystä: sairaalaoperaattori Netcare (hienot sijoittajasivut) ja huonekalu- ja kodinkonekauppaa käyvä Lewis Group (vähemmän hienot sivut). Lewis group on hieman suuremmalla kysymysmerkillä koska vähittäiskauppa on riippuvainen kuluttajien ostovoiman kehittymisestä, mikä ei ole taattua inflaation ja heikon randin ympäristössä. Lisäpanoksen laittaminen etelä-afrikkaan edellyttää mielestäni uuden yhtiön löytämistä. ETF tai muu indeksi-sijoitus ei liene paras mahdollisuus johtuen kohtuullisen korkeasta keskimääräisestä arvostustasosta, joten arvoyhtiö lisää pitäisi löytää. Kovin monta hyvää vaihtoehtoa en löytänyt – haaviin jäi lopulta vain yksi yhtiö:

Eqstra holding: Leasing- ja kaivosoperaattorin arvostustaso näyttää houkuttelevalta – p/e: 6.7, p/b: 0.82, p/cf: 1.2. EPS kasvu 5 vuotta 23% ja osinko 4.5%, ei hassumpi. Riskinä on velkaisuus (vaikka johto muuta väittää) ja riippuvuus kaivannaisteollisuudesta. Toimintaa on muissakin Afrikan valtioissa ja myös briteissä, mutta etelä-afrikan paino on hyvin suuri. Erityisesti miellyttää satsaus logistiikkaan jonka tarve on mantereella huutavaa. Eli riskiä on, mutta niin on mahdollsiuuksiakin…

2 thoughts on “Kasvumarkkinat:Etelä-Afrikka- riski vai mahdollisuus

  1. Onko olemassa näpsäkkä tapa käydä kauppaa Johennesburgissa?

    Silmäilin noiden yhtiöiden noteerauksia. Näytti ainakin pikasilmäyksellä että nuo osakkeet ovat noteerattuina Johannesburgin pörssissä. Mitä kautta sinä käyt kauppaa Johannesburgin pörssissä? Onko olemassa jokin näpsäkkä tapa?

    1. Näpsäkkä tapa?
      En tiedä onko tapa näpsäkkä, mutta olen valinnut välittäjän (saxobank) jolla on melkoisen laaja valikoima pörssejä valikoimassa.

Comments are closed.

Related Posts