Käteisellä kesään ja osingoilla ongelle

 Kirjoitusvuorossa Mika Huhtamäki

Kesä on tulossa ja osalla osingot polttelevat varmasti vielä taskunpohjalla. Osinkokevään lähestyessä loppua on aika miettiä, miten tästä eteenpäin. Tilanne on kutkuttava ja pitkään jatkunut nousu kannustaa helposti osakekaupoille, mutta vallitsevassa markkinatilanteessa kannattaa kuitenkin harkita parikin kertaa ennen kuin ryntää ostoksille.

Nousevien markkinoiden taika pitänee vielä hetken ja salkun keventämistä tuskin kukaan voi vielä varmuudella suositella. Pidempää nousua seuraa kuitenkin aina lasku, joko lyhyempänä korjausliikkeenä tai pidempikestoisena laskujaksona. Indeksien kertoma on selvää luettavaa; sekä DAX että S&P 500 ovat jatkaneet tasaista nousuaan jo lähes viisi vuotta, OMXH:n seuraillessa samaa kehitystä hieman suuremmilla heittelyillä. Pidempiaikaisen nousutrendin lisäksi viimeisten kuukausien aikana on nähty myös normaalia rivakampi vaihe, joka enteilisi ainakin pienempää korjausliikettä alaspäin. Tämä korjausliike voisi ajoittua tulevalle kesälle, lisäksi Venäjän ja Ukrainan välinen kireä tilanne voi laukaista yllätyksellisiä ja erittäin nopeitakin markkinaliikkeitä.

Politiikan ohella kesän kursseihin vaikuttavat myös lomat. Lomien ajankohdalla tuppaa olemaan vaikutusta, sillä useimmat sijoituksia hoitavat ammattilaiset ja salkunhoitajat lomailevat. Aktiivisten markkinaosapuolten lomailu vähentää kaupankäyntivolyymiä ja vaikuttaa luonnollisesti kurssikehitykseen. Oma tuntumani on se, että lomakauden aikana kurssikehitys kääntyy useimmiten vallitsevaa suuntaa vastaan. Laskumarkkinoilla hinnat ovat lomakaudella nousseet ja nousujaksoilla kesäisin on tullut yllättäviä laskuja. Ehkäpä pienemmät sijoittajat kotiuttavat voittoja tai pilkkivät alennuksia.  Tästä ei kuitenkaan ole mitään vedenpitävää näyttöä, eikä siihen kannata perustaa omia sijoituspäätöksiään.

Näkemyksen puuttuessa yksi tapa valmistautua tulevaan on käteiskassan kasvattaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa lähinnä osakeostoista pidättäytymistä ja osinkorahojen säästämistä. Käteisen rooli salkussa on merkittävä etenkin nousujen loppuvaiheissa, aihe, jota myös Jukka Oksaharju käsitteli ansiokkaasti Nordnetin blogissaan tammikuussa.

Oikeaoppisesta osakepainon ja käteisen määrän suhteesta voisi käydä läpi joukon asiantuntevia artikkeleita ja teorioita, mutta vaihtelun vuoksi kerron tällä kertaa oman suunnitelmani markkinatilanteeseen. Rakennan pitkää osinkosalkkua, kestän suuria salkun arvonmuutoksia ja olen valmis käyttämään tarvittaessa velkavipua noin 1/3 koko salkun arvosta. Osinkotuoton rooli korostuu sijoitusmallissani myös mahdollisen sijoituslainan korkopuskurina, ja lainasta maksettavat korot tasoittuvat osittain osingoista saatavilla verovähennyksillä.

Tässä tilanteessa en ole myymässä osakkeita vaihtoehtoisten sijoitusten tuoton ollessa heikko. Samalla en ole myöskään lisäämässä osakepainoa, ellei markkinatilanteessa tapahdu merkittäviä käänteitä. Olen jo pitkään kasvattanut käteiskassaa. Samalla olen varautunut siihen, että tarvittaessa on saatavilla käteistä vastaava määrän sijoituslainaa, jolloin käytössä olevan käteisen määrä voisi olla korkeimmillaan 1/4 salkun tämänhetkisestä markkina-arvosta. Jos markkinoilla tapahtuu käänne alaspäin, tulen lisäämään osakepainoa vaiheittain, mutta kurssien pysyessä paikallaan tai nousun aikana jatkan myymättä osakkeita, elleivät vaihtoehtoiset tuotot muuta tilannetta.

Näillä eväillä kesää kohti; markkinahumun keskellä pitää myös muistaa nauttia kesästä, piensijoittajakin tarvitsee lomaa. Kivenkovat salkunhoitajat ovat oikeassa, rentouttava ja palauttava loma on lopulta paras sijoitus tulevaisuuteen.

Lisätietoja:

OMXH, DAX ja S&P 500 ovat olleet jo pitkään nousussa, vaikka OMXH onkin matkan varrella heilunut muita enemmän. Kuvaajat ovat suhteellisia, joten niiden välisiä muutoksia ei voi täysin verrata toisiinsa.

 

Reuters – European shares steady, near multi-year highs

Nordnet blogi – Jukka Oksaharju – Miksi sijoittajan tulee arvostaa käteistä?

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts

Yhteiskunta

Vappupuhe

Mannerheimin ns. muistelmissa kirjoitetaan 4.6. 1942 kohdalla SAK:n tervehdyksestä: ”… se oli minulle kallisarvoinen tunnustus työstä, jota monen vuoden aikana olin suorittanut sovun ja luottamuksen