Kaupankäyntiä volatiliteetilla

Monet lukijoista ovat varmaankin tutustuneet myös pelkoindeksiksi kutsuttuun VIX-indeksiin. Tämä kuvaa osakekurssien rauhattomuutta.  Indeksin keskiarvo on n. 20 josta se suuren rauhattomuuden aikana  – kuten vuoden 2008 -Lehman romahduksen ja viimeaikaisten Kreikan valtionlainapaniikissa nousee piikkimäisesti jopa 80 asti:

 

Kuten kuvasta näkyy indeksi on olllut koholla jo jonkun aikaa.

Ennemmin tai myöhemmin tilanne kuitenkin rauhoittuu ja VIX laskee rauhallisemmalle tasolle. Nykyään voi myös käydä kauppaa VIX-indeksillä. Suurille pojille on mahdollista ostaa ja myydä VIX-futuureja Chicagon optio-pörssissä. Nämä ovat arvopapereita joiden arvo perustuu VIX-indeksin arvoon tiettynä ajan hetkenä, esimerkiksi syyskuun lopussa 2011. Minimi-sopimuksen hinta on kuiten 1000 kertaa VIX-indeksin arvo, tällä hetkellä n. 30000$. Tämä saattaa olla monelle sijoittajalle liian iso kertapanos.

Onneksi tähänkin tarkoitukseen löytyy ETN-tuotteita joiden avulla pääsee pienemmälläkin summalla mukaan.

Tässä pari esimerkkiä: iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN (VXX) ja käänteinen VIX -etn VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term ETN , jonka tikkeri on tietenkin loogisesti XIV , molempien kurssikehitys alla kuvassa:

Itseäni viehättää ajatus VIX-indeksin lyhyeksimyynnistä kun rauhattomuus on suuri, eli tosiin sanoen XIV-etn:n käyttö. Tein pienen statistiikka-harjoituksen jossa on mukanan VIX-indeksin käyttäytyiminen vuodesta 2004 lähtien: Miten todennäköistä on että VIX-indeksi on viikon kuluttua laskenut ja miten paljon keskimäärin VIX-indeksin eri arvoväleillä. Ks taulukko alla:

VIX havintoja (päivää) laskutodennäköisyys Keskimääräinen viikkomuutos
10…15 654 46% 0.29
15…20 502 56% 0.17
20…25 357 51% 0.42
25…30 177 65% -0.73
30…35 68 62% -1.55
35…45 91 58% -1.54
>45 85 64% -1.6

Jos VIX indeksi siis oli välissä 30…35 se oli 62% todennäköisyydellä laskenut viikon kuluttua ja indeksin keskimääräinen muutos viikon kuluttua oli -1.55. Kaupankäyntistrategia voisi siis esimerkiksi olla ostaa XIV – ETN:ää aina kun VIX-indeksi nousee yli 30 ja pitää positio kunnes indeksi on laskenut alle 25.

Paperilla tuntuu lähes luvalta painaa rahaa…

Toki asia ei ole näin yksinkertainen. XIV (ja muutkin ETN-tuotteet) perustuvat futuureihin. Kun nämä "menevät vanhaksi" ne on rullattava seuraavalle kaudelle. Jos seuraavan kauden futuurit ovat kalliimpia (Contango) saat samalla rahalla vähemmän futuureja. Päinvastainenkin on mahdollista eli seuraavan kauden futuurit ovat halvempia (Backwardation) jolla saat lisää futuureja samlla rahalla. Pitkään pidettäessä on mahdollista että XIV menettää arvoaan vaikka VIX-indeksi laskee.

Ja tietenkin VIX voi ponnahtaa vielä paljon korkeammallekin, joten ei ihan kaikkia omia ja lainattuja rahoja kannata panna likoon.

Pidän kuitenkin ajatuksesta että statistiikka on puolellani joten koska VIX-indeksi tällä hetkellä on yli 30 ostan pienen XIV-position!

4 thoughts on “Kaupankäyntiä volatiliteetilla

  1. Kreikan konkka voi vielä hetkeksi nostaa VIX:n taivaisiin

    Kreikan konkurssi voi vielä nostaa VIX:n hetkeksi entistäkin korkeammalle. FIM:n ekonomisti kertoi viimeisimmässä Piksun FIM videolla että markkinat uskovat Kreikan ajautuvan ennen pitkään velkajärjestelyyn (konkurssiin). 

    Minä otan kuitenkin riskin ja noudatan neuvoa ja ostan illalla negatiivista vixiä pienen slotin.

     

    Kiitokset kultavinkistä

    Otin viimeksi Piksun kulta artikkelista vaarin ja ostin hipun negatiivista kultaa ja se oli ihan kiva vinkki. On tuottanut hieman.

    Mulla on kotona raameissa ensimmäinen kultakolikkoni. Se saa jäädä sinne raameihin sillä olen saanut sen arvokkaana lahjana. Siinä kolikossa on taikaa.

     

     

  2. Contango rokottaa futuuriakin

    Eli jos rollaa futuuria seuraavalle kaudelle saa futuurillakin aikaan tappion. "Pitkään omistettava" – taitaa olla tässä se tärkeä sana. Pitkään ei kannata näitä tuotteita omistaa.

    1. Omistusaika

      Mikään ei ole niin yksinkertaista kuin äkkiä luulisi. Esimerkiksi VXX etn rollaa päivittäin futuurisopimuksia kahta seuraavaa VIX futuuria. Tämä tehdään siksi, että halutaan pitää tämän ETN:nän maturiteetti vakiona. Jos ei rollattaisi, niin maturiteetti muuttuisi päivittäin. Juuri nyt VXX ETN omistaa 44,67% lokakuun futuuria (V1) ja 55,33% syyskuun futuuria (U1). Tämä siis seuraa näiden kahden futuurin yhdistelmää.

      Futuurilla voit itse hallita omistustasi. CFD tuotteet olisivat oikeita tuotteita piensijoittajille, Ne seuraavaat suoraan futuuria ilman mitään kommervenkkejä ja rahastus tapahtuu spredillä. Tuota rahastoa ei kannata omistaa päivää pidempää, jos sitäkään aikaa. Verottaja on kieltänyt CFD-tuotteiden käytön kotimaisten finanssilaitosten lobbauksen vuoksi. Sitten ihmetellään kun Suomeen ei synny treidaamisosaamista. Eihän sitä voi syntyä kun ei ole tuotteita millä harjoitella. Lähes kaikissa muissa länsimaissa (onko Suomi länsimaa?) ne ovat sallittuja ja jopa valtavirtaa. Warrantit ovat pankkituen hienostunut muoto, eli siksi pankkien suositelmia. Yleensä ei kannata ostaa sellaisia johdannaisia mitä ei voi shortata, niiden hinnoittelu voi olla mitä vaan ja yleensä ostajalle epäedullinen.

      1. CFD olisi todella hyvä

        En voisiolla enempää samaa mieltä – CFD olisi todella oikea instrumentti – ellei verottajanryökäle kohtelisi sitä kaltoin. Voitot ovat verotettavia tuloja mutta tappioita ei saa vähentää. Käytännössä tämä tarkoittaa todellakin kieltoa.

        En tiedä johtuuko se lobbauksesta vai mistä.

Comments are closed.

Related Posts