Sijoittamisen tarkoitus ja etiikka

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kirjoitti maanantain (12.9.) Kauppalehdessä kolumnin otsikolla "Rikastuminen on eettinen valinta". Kirjoituksessaan hän ounasteli, että yhä enenevässä määrin sijoittamista pidetään epäilyttävänä ja epäeettisenä keinotteluna, joka pohjautuu ahneuden siivittämään voitonmaksimointiin. Tällainen vakava asenneongelma, Sari Lounasmeren mukaan, sokaisee meidät näkemästä osakesijoittajaa vastuullisena omistajana, joka sijoituksillaan pitää yritystoiminnalle välttämättömät pääomamarkkinat toimivina.

Aloitin itse osakesijoittamisen 1975 voitettuani koulujen taloustietokilpailussa joitakin silloisen Kansallis-Osake-Pankin osakkeita. Osakesalkku on kasvanut vuosien mittaan ja  koostuu suorista osakesijoituksista ja sijoituksista rahastojen kautta listattuihin yhtiöihin. Voin hyvällä syyllä kutsua itseäni osakesijoittajaksi ja olen yksi suomalaisista 820 000 yksityissijoittajasta.

Olen sijoittaja, joka uskoo panoksensa tiettyyn kohteeseen toivoen, että panoksen arvo kasvaa. En koe tässä pelissä millään tavoin olevani sijoittamieni pörssiyritysten omistaja. Olen "share holder", en "owner". Mielestäni en eettisesti poikkea millään tavoin kanssaihmisistäni, jotka sijoittavat rahansa Lottoon tahi keskiviikkoisin Vermon V5-ravivetoon. Omilla osakeveikkauksillani sponsoroin ohessa sijoitusmarkkinaa kuten lottoveikkaaja urheilua ja kulttuuria.

Viime viikolla maassamme vieraili entinen sarjayrittäjä ja nykyinen Stanfordin yliopiston professori Steve Blank. Vierailu koostui useista tilaisuuksista, joissa pyrittiin sponsoroimaan kansallisen strategiamme mukaisesti innovaatio- ja kasvuyrittäjyyttä. Start-up- ja kasvuyritysten kehittymiselle Steve Blank pitää ensiarvoisen tärkeänä paikallisen rahoituksen. Meillä Suomessa rahoitusta vaikeuttaa enkeli- ja pääomasijoittajien erittäin pieni määrä. Ajatusta niin sanottujen riskisijoittajien määrän oleellisesta lisäämisestä on herätelty ryhmäsijoittamisen muodossa, eli ei tarvitsisi olla rikas ryhtyäkseen edistämään uutta kansallista yritystoimintaa. Enkeli- ja pääomasijoittaminen saattaisi olla nyt meille osakesijoittajille oikea tapa kohottaa sijoittamisen eettistä profiilia ja ohessa tie vastuulliseen kansakunnan kehittämiseen ja vaikuttavaan omistamiseen.

 

 

Related Posts