Kauppakeskukset
Jotenkin tuntuu, että Suomessa keskustelu on taaksepäinkatsomista. Milloin rakennamme kauppakeskuksia ja milloin mitäkin. Itse väitän, että nuo ostoshelvetit mitä automarketeiksi kutsutaan ovat tyhjiä tennishalleja 10 vuoden kuluttua. Syynä on yksinkertainen, ei asiakkaita voi vaatia itse kuljettamaan tavaroita kun sen voi tehdä joku muu paljon taloudellisemmin.
Googlen itseajava auto on nyt jo ajanut yli 500 000 kilometriä eikä ole vielä aiheuttanut kolaria: http://www.talouselama.fi/uutiset/nain+toimii+googlen+itseajava+auto/a2094603. Se on jo nyt parempi kuski kuin normaali autoilija. Keskimäärin ihmiset ajavat kolarin varsin tiuhaan ehkä noin 200 000 kilometrin välein.
10-20 vuoden sisään ei kuskia puhalluteta koska autoa ei saa ajaa ihminen, se on liian vaarallista. Ja kun nämä itseajavat autot (helikopterit/lentokoneet) tulevat niin tavarankuljetuksen hinta romahtaa ja ostokset toimitetaan kotiin keskusvarastoista. Keskusvarastoakin hoitelee robotit. Näitä on jo. Tämä muuttaa yhdessä 3D tulostamisen kanssa koko liiketoimintamaailman jokaisella alalla. Microsft myy jo robottivisualstudiota. Siinä on valmiita rutiineja moniin yleisiin asioihin kuten hahmontunnistuksiin jne.
Pikkutavarat tulostetaan itse, isommat tulostuslaitoksessa jossa robitit kuljettavat sen meille. Aivan kuten ruoat ja muutkin. Keskustat muuttuvat viihdekeskuksiksi ja nämä kauppahelvetit onneksi katoavat.
PS. Energianhintahan on romahtamassa siksi ydinvoimalahankkeetkin ovat vastatuulessa. Öljyäkin on enemmän kuin ehditään kuluttamaan.
Tulostamisesta
Olen lukenut kiintoisia juttuja tulostamisesta, ja varmasti se on tulevaisuuden keskeisiä tuotantomenetelmiä. Olen jopa lukenut arvioita, että tulostamalla tehdään ruokaakin suurin piirtein mielin määrin. Tätä minun on vaikea uskoa. Jo ruoan makuvivahteet ovat niin monimutkaiset, perustuen kasvuolosuhteisiin etc. että vaikea käsittää, kuinka ne voitaisiin saavuttaa menetelmällä, jossa tulostimeen vain työnnetään erilaisia alkuaineita, tai mitä sinne tungetaankin. Ihan kuten tietokoneetkaan eivät kirjoita runoja, vaikka niistä valtavasti hyötyä onkin.
Tulostaminen sinänsä muuttaa maailmaa varmasti.
Tulostaminen
Tämä on hyvin mielenkiintoista ja se on lisääntymässä expotentiaalisesti. On testailtu ja onnistuttu tulostamaan jopa elektroniikkaa. Kohta tulostetaan kännyköitä ja uusia kännyköitä myydään Internetissä piirrustuksina. Kopiot (torrentit) saavat silloin uuden funktion. Mitä vaikeampia aineita tulostetaan sitä kalliimpia ovat tulostimet, näin tulee olemaan aina. Tulostimiakin voidaan tulostaa. Tämä yhdistettynä logistiseen mullistukseen eli itse kulkeviin autoihin/koptereihin tulee mahdollistamaan isojen tulostuslaitoksien syntymisen. Talojakin voidaan kohta tulostaa ja miksei veneitä/laivoja.
http://www.youtube.com/watch?v=JdbJP8Gxqog&feature=player_embedded
Kolmas murros minkä kynnyksellä olemme on auttavien robottien tuleminen. Robottien jotka siivoavat, leikkaavat tukan, tekevät ruokaa jne. Muun muossa Microsoft uskoo näin ja sen keskiössä on ohjelmointiympäristöt ja siksi heillä on jo robotiikka ympäristö.
http://www.microsoft.com/robotics/
Elämämme muuttuu seuraavan 20 vuoden aikan enemmän kuin edellisen sadan vuoden aikana.
Kun muste maksaa 1000 – 3000 € litralta
Niin paljonko tulee esineiden tulostamisen kustannukseksi. Toki esineissä käytetään muoveja, mutta niitä on satoja lajeja ja vain harvat niistä maksavat euron kilolta. Jos haluat tulostaa muoviämpärin, pärjäät sulatyöstettävällä polyeteenillä, jonka hinta on tuon euron luokkaa. Mutta jos haluat tulostaa vaikkapa limsapullon tarvitset paria eri muovilaatua (yksi antaa lujuuden, toinen kaasuntiiveyden, kolmas pitää nesteet sisällä) ja joka kerroksen väliin juuri siihen sopivan liimapolymeerin.
Elektroniikkakamassa on puolestaan harvinaisia maametalleja eli alkuaineita, jotka jo nimensä perusteella ovat kalliitta = harvinaisia.
Ja miksi tuotteiden valmistajat suunnittelisi laitteita, joita kuluttajat voisivat korjata. Jo hehkulampun tuottajat oivalsivat, että voitto tulee myydyistä tavaroista eikä kuluttajan hyödystä.
http://ohjelmat.yle.fi/ykkosdokumentti/hehkulamppuhuijaus
Toki esineiden tulostaminen tulee muuttamaan maailmaa, mutta toisin kuin luulemme – se saattaa esim. hävittää kultaseppien ammattikunnan. Tai moninkertaistaa sen.
En myöskään usko maailman mullistuvat nykyään yhtään sen enempää kuin aikaisemmin. Varsin moni asiallinen historioitsija on sitä mieltä, että 1800-1900 lukujen taiteessa oli maailman mullistuminen merkittävän suurta, ei nyt.
Pekka
Muutos yllättää
Yllätyksiä tulee ja muutos tulee olemaan yllättävän suurta ja nopeaa kun ensin saavutamme kriittisen massan. Amerikka on varsin paljon Eurooppaa ja ennenkaikkea Suomea tässä edellä. Voit tulostuttaa jo tavaroita nettipalveluna: http://i.materialise.com/
Täällä on kuvia tulostetuista laitteista: https://www.google.fi/search?q=printing+3d+gun&hl=en&prmd=imvnsu&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=2BpLUPr5Oo_a4QSNtYGoBg&ved=0CC0QsAQ&biw=1469&bih=864
Tämä on jo elävää elämää vaikka olemme kehityksen alkuvaiheessa. Materiaalitekniikka kehittyy hurjasti ja yhä enemmän tulostettavia materiaaleja. Me olemme valitettavan takapajuisia tällä tärkeällä alalla.
Elektroniikan kotitulostaminen vie vielä aikaa, mutta sekin tulee. Sitä jo viritellään. Aivan kuten robotiikkakin alkaa olla jo toimivaa tekniikkaa. Muutama vuosi sitten ei pystytty tekemään kävelevää robottia. Nyt taitaa jo parhaat robotit pelata jalkapalloakin. Tekniikka alkaa olemaan jo valmiina suureen hyppyyn.
Jotta ihmiset pääsevät läpistelemään tavaroita ennen niiden hankintaan niin se nostaa messut aivan erityiseen asemaan. Ja tuollaisten messujen järjestelemisen hoitavat robotit.
Olemme olleet pitkään teknisesti varsin paikoillaan. Esim. autot ovat käytännössä olleet 60 vuotta samanlaisia, on ainoastaan joitain yksityiskohtia muutettu. Kun kuljettajaa ei tarvita se on iso muutos. Johan nyt saat ostettua kaupasta auton joka hoitaa vaikean taskuperuutuksen. Miksei auto voisi ajaa helpompia tilanteita jos se kerran hoitaa vaikeimman tehtävän? Voihan se, google-auto on jo ajanut yli 500 000 kilometriä. Kohta tapahtuu meidän elämässämme paradigman muutos, elämän perusteellinen muutos. Aivan samoin kun tapahtui ihmisten muuttaessa kaupunkeihin tai kerrostalon tullessa markkinoille.
Kosketuksen ihme.
Ymmärrän, että Jarmo haluat hieman provosoida näin viikonlopun kunniaksi tässä blogissasi.
Mielestäni tätä kehitystä jarruttaa kuluttajan fundamentaalinen perushalu "kosketella ja hypistellä" tavaroita aina ennen ostopäätöstään laumassa. Tätä psykologista puolta on aika paha voittaa netissä vaikkapa sitten logistiikka saataisiin hieman halvemmaksi jutun menetelmillä.
Hinnan täytyy radikaalisti pudota esim 1/2 tms jotta lauma alkaa käyttäytyä toisin kuin nyt. Psykologisesti kuluttajaa vetänee myös puoleensa kauppakeskuksen sosiaalinen mahdollisuus tavata kanssaihmisiään.
Meillä täällä Tallinnassa on oikea buumi jättihankkeiden ja uusien ostosparatiisien vyöryessä nyt markkinoille. Tämä varmaan kestää tasan juuri niin kauan kun talouden kasvu jatkuu, koska systeemi on viritetty huippuunsa yksityisen rahan ja investoinnin näkökulmasta.
Muuten olen talouden & sen tehokkuuden nimissä aivan 100% samaa mieltä sinun kanssasi.
Toivottavasti jaksat tuottaa lisää tälläisia mielenkiintoisia näkemyksiä.
– Jouni
Baltic News for Finns