Käyttöjärjestelmä ja ekosysteemi

Matkapuhelinala tulee yhtä vaikeaksi kuin pesuaineiden valinta citymarketissa. Aina on entistä parempaa ja uutta sekä vielä halvempaa. Nyt Linux-jakelupakettien tekijä on hypännyt tähän matkapuhelinmaailmaan julkaisemalla Ubuntu käyttiksen (http://www.ubuntu.com/devices/phone/design). Firefox on julkaissut jo aiemmin oman nettipuhelinliittymänsä (http://www.mozilla.org/en-US/mobile/) sekä huhutaan vahvasti myös kirjakauppa Amazonin kännykästä. Amazonilla on ollut jo pitkään oma näkemys tabletista mitä se kutsuu Kindleksi (https://kindle.amazon.com/). Tabletti on isolla näytöllä varustettu matkapuhelin, vai? Saattaa Suomessa paljon julkisuutta saanut Jolla (http://jolla.com/) joutua aikamoiseen puristukseen. Ai niin, meinasin unohtaa, että toimiihan matkapuhelinalalla jo nyt varsin isoja pelureita kuten Microsoft, Apple, Google, Samsung sekä HTC.

Ekosysteemi, mitä se kelläkin tarkoittaa, on varmaankin pitkälle brändimielikuva puhelinmaailmassa. Onhan sitä puhuttu vahvojen bränditalojen puhelimista, kuten vaikka CocaCola phonesta. Kuka vielä muistaa 2000-luvun alusta MicroCell nimisen yrityksen (http://fi.wikipedia.org/wiki/Microcell). Aika moni suomalainen softatalokin ajatteli osaavansa koko puhelimen. Puhelin brändiytyy ja arkipäiväistyy. Eihän kukaan hehkuta ja odota uusia rannekellojen julkistuksia, vai milloin Rolex julkaisi uuden mallin? 

One thought on “Käyttöjärjestelmä ja ekosysteemi

  1. Jolla minullakin tuli mieleen

    Jolla minullakin tuli mieleen katsellessani Ubuntu-puhelinohjelmiston esittelyvideota. Samaan rakoon yrittävät Jolla ja Ubuntu iskeä. Mielenkiintoinen kehityskulku meneillään:

    A) Isot toimijat integroivat raudan ja ohjelmiston kokonaisuudeksi Applen mallin mukaan: Google on tiettävästi tekemässä tätä Motorolalle, Amazon saattaa tehdä puhelimen ja Microsoftin puhelimesta puhutaan.

    B) Avoimia ohjelmistoja kehittävät Jolla, Ubuntu, ja kai se Android avoin järjestelmä on. 

    Olipa softa mikä hyvänsä, niin viime kädessä kokonaissysteemi ratkaisee. Digitaalisten tuotteiden julkaisijana sen näkee ihan konkreettisesti. Asiakkaan kannalta paras kokonaisjärjestelmä saa hänet myös ostamaan järjestelmässä saatavilla olevia tuotteita.

     

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen