Kesä tuli ja meni

Kirjoitusvuorossa: Juha Kasanen

 

Juhannukseen asti värjöteltiin, heinäkuussa nautittiin uskomattomista helteistä ja nyt elokuun pimenevät yöt tuovat kosteuden ja kylmän mukanaan. Parhaimmillaankin Suomen kesä on tosi lyhyt. Kesäkuun alussa ihmettelin, miksi osakemarkkinat eivät reagoi mihinkään negatiiviseen uutiseen. Kesäkuun puolenvälin jälkeen nähtiin kuitenkin jo liikettä alaspäin.

Osakemarkkinoiden näkymistä on vaikea keksiä mitään kovin positiivista sanottavaa. Ne suomalaiset yhtiöt, jotka raportoivat hyviä tuloksia, saavuttivat ne lähinnä kuluja karsimalla. Myynti ei juuri kasva millään yrityksellä. Viimeisten lukujen mukaan Euroopan talous hiipuu entisestään ja kaiken lisäksi Ukrainan kriisi pomppasi taas pinnalle. Talouden ongelmat toimivat nyt kuin peli vanhassa sirkuksessa, missä ukkoja hakattiin kumivasaralla: kun yhden ukon saa kumautettua alas, vierestä hyppää uusi ukko ylös.

Suomi on paljolti ympäröivien tyrskyjen armoilla, mutta kotimaista kysyntää voisimme yrittää parantaa myös itse. Maan hallitus ymmärsi sentään ainakin osittain perua uuden typerän verolakinsa edustuskulujen vähentämisestä. Viime keväänä oli nähtävissä, että esimerkiksi pohjoisen hiihtokeskukset olivat jo matkalla kanveesiin. Toivottavasti veromöhläyksen peruutus palauttaa elämän pohjoiseen.

Seuraava vaara piilee saaristossa. Sinilevän lisäksi siellä on muitakin ongelmia. Matkaveneiden määrä on vähentynyt merkittävästi eikä niitä tule selillä juuri vastaan. Tämä johtuu etupäässä dieselöljyn rajusta hinnan noususta. Sen hinta veneilijöille on yli kolminkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. 1,70 euron ylittävä litrahinta on ohittanut jo monen kipukynnyksen. Hintaryöpyssä on mukana myös omaa sössimistä EU-pykäliin vedoten. Ensin veneilijöiltä poistettiin mahdollisuus käyttää polttoöljyä ja sitten vedettiin dieselin verotus tappiin. Suomalaiset moottoriveneilijät eivät siis tiedä mitään euroaluetta uhkaavasta deflaatiosta.

Asia on vakava. Veneilijöiden puute tulee jatkossa olemaan vielä ikävä ongelma monelle saaristokunnalle ja siellä toimiville palvelujen tarjoajille, jotka saavat ison osan tuloistaan turismista. Polttoaineen hinta on nyt saatava takaisin sellaiselle tasolle, että veneilijöillä on sitä varaa ostaa. Ei tässä tarvitse itkeä EU-määräyksiä.  Tähän löytyy varmasti keinot, jos sitä halutaan. Kokonaisuuden kannalta olisi parempi viilata veneilijöiden kustannuksia kuin maksaa erilaisia tukia hiipuville saaristokunnille ja saariston yrittäjille. Ei myöskään ole kenenkään edun mukaista, jos kaikki palvelut saaristosta katoavat. Toivottavasti joku virkamies ottaa tästäkin kopin ja tekee tarvittavat toimenpide-ehdotukset.

Sijoittajan syksystä on vaikea antaa täsmällistä arviota. Ultramatala korkotaso painaa osakemarkkinaa ylöspäin ja lähes kaikki muut voimat alaspäin. Tällä hetkellä raskaimpana punnuksena on Ukrainan kriisi, johon odotetaan edes jotakin ratkaisua lähiviikkoina.    

Lue Punaisen mukin blogia.

One thought on “Kesä tuli ja meni

  1. Suurten veneiden myynti pudonnut kymmenesosaan

    Kuulin radiosta uutisen, että tänä vuonna myytiin noin 30 yli 28 jalkaista purjevenettä. Vielä vuonna 2007 noita merten kaunottaria myytiin Suomessa 300 kpl. Pudotus on raju.

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen