Kesädroppi on keskimäärin 4% suuruinen

Sijoittajapiireissä puhutaan toisinaan ilmiöstä nimeltään kesädroppi – kurssien kesälomien aikana tapahtuva lasku. Mutta onko asiassa mitään perää ja onko kesädroppi vain mielikuvituksen tuotetta vai onko kysymyksessä vuodesta toiseen toistuva aito ilmiö?

Tutkin asiaa Suomen pörssin osalta. Kyllä kesädroppi on viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana ollut toistuva ilmiö ja kyllä sillä todellakin on merkitystä. Kurssit ovat keskimäärin korkeimmillaan helmi-maaliskuussa ja laskevat kesä-heinäkuuhun mennessä keskimäärin 4% noustakseen taas loppuvuodesta lähes kymmenen prosenttia. Kesädroppi vaikuttaisi aidolta ilmiöltä eikä se luultavasi ole pelkkää mielikuvaa. 

Pörssikurssien kehitys vuoden aikana; keskiarvo on punaisella (Lähde: Suomen pankki)

Vuodet eivät ole toistensa kaltaisia. Olemme viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana nähneet yli 50% laskun ja pari yli 30% nousua. Kesädroppi onkin ilmiö, joka monina vuosina peittyy merkittävämpiin trendeihin. Huonona vuotena ei kannata lähteä mukaan pörssiin edes elokuussa eikä hyvänä vuonna kannata myydä maaliskuussa vaikka keskimäärin kannattaakin tehdä niin. Mutta silti Keijo Keskiarvo pärjää keskimäärin ihan hyvin, jos hän myy osakkeensa maaliskuun alussa ja ostaa takaisin samat paperit elokuussa. Lisäarvoksi Keijo Kekiarvo saa keskimäärin huolettoman kesäloman. 

Syynä kesädropille lienee sijoittajapsykologia; kesälomat

Kesädropille on eräs mahdollinen syy, sijoittajien, myös ammattisijoittajien mielenkiinnon siirtyminen muualle. Tämä näkyy pörssin vaihdosta. Pörssin vaihto putoaa kesän aikana noin 20%. Vaihto putoaa uudelleen loppuvuodesta, lokakuun osavuotiskatsausten jälkeen, mutta loppuvuoden hiljaisella ajalla ei tunnu olevan suurempaa merkitystä pörssikursseihin. 

Pörssin vaihto vuoden aikana; keskiarvo on paksulla punaisella (Lähde: Suomen Pankki)

Kannattaako mahdolliseen kesädroppiin varautua ?

Jos osakkeiden arvot ovat alkuvuodesta pysytelleet paikallaan ilman kummempaa nousutrendiä, niin tämä aineiston pohjalta silloin kannattaa keväällä regoida ja keventää osakesalkkua.

Kesädroppiin varautuminen on ollut keskimäärin tarpeetonta, jos osakkeiden arvot ovat olleet alkuvuonna pirteässä nousussa.

Mutta vuodet eivät ole toistensa kaltaisia. Varmaa sääntöä ei ole. Mutta yksi on kuitenkin varmaa, kesädroppiin säännöllisesti varautuva Keijo Keskiarvo viettää keskimäärin hyvän kesäloman ja pärjää keskimäärin ihan hyvin.

 

One thought on “Kesädroppi on keskimäärin 4% suuruinen

Comments are closed.

Related Posts