Kiinalaisen Dagong luottoluokituslaitoksen merkitys on kasvussa

Luottoluokituslaitosten arviot ovat tärkeä osa kontrollimekanismeja, joiden avulla valtioiden ja yritysten toimintaa ohjataan kohti tasapainoista taloudenpitoa. Merkittävimmät luottoluokituslaitokset (S&P, Moodys ja Fitch) ovat amerkikkalaisia ja niiden arvioiden täyttä riippumattomuutta on muun muassa Piksun ja talouskomissaari Olli Rehn:n toimesta hieman epäilty. 

Luottoluokituslaitosten järjestelmä on kuitenkin korjaamassa itseään ja erääksi tärkeäksi luokittajaksi on nousemassa kiinalainen Dagong Global Credit Rating, jonka luottoluokitukset eri maiden hallituksille (alla) poikkeavat hieman amerikkalaisten luottoluokituslaitosten vastaavista. 


via chartsbin.com

Valtioiden luottoluokitukset ovat Kaakkois-Aasian perspektiivistä joiltain osin erilaisia kuin amerikkalaisesta näkökulmasta:

  • parhaaseen AAA luokkaan pääsevät vain Suomi, Kiina, Norja, Tanska ja Sveitsi
  • pahasti velkaantuneet anglo-Amerikkalaiset valtiot, USA ja Englanti saavat A ja A+ luokituksen

Onko Dagon luottoluokittajan arvio Kiinaa suosiva? Vaikuttaisi siltä, että Dagon:n arvio on erilaisuudessaan kuitenkin yhtä hyvä kuin puolueettomimman amerikkalaisen, S&P:n, tekemä arvio. Taloutensa tasapainossa pitävä Kiinan valtio ansaitsee, Dagon'n mukaan kohtuullisen luottoluokituksen verrattuna julkisen talouden tasapainonsa kanssa painiviin kehittyneisiin valtioihin. Ja tähän mielipiteeseen on helppo yhtyä.

 


via chartsbin.com

S&P:n luottoluokituksia on tuskin tarkoituksella tehty anglo-amerikkalaisuutta suosiviksi sen paremmin kuin Dagon:n arviota kiinalaisuutta suosivaksi. Asiat vaan näyttävät erilaisilta. Luottoluokituksen tekijät ovat hekin ihmisiä, joille oma yhteiskunta on tuttu ja turvallinen. Jos jututat Aasian finanssikeskuksen, HongKong:n asukasta mahdollisesta Euroopan matkasta niin saatat kuulla hänen suosivan Kaakkois-Aasiaa kun Euroopassa on niin paljon rikollisuutta ja epärehellisyyttä. Ja hänen perspektiivistään asia saattaa olla juuri noin. HongKong on tiiviisti asuttu alue, jossa rikollisuutta ja epärehellisyyttä on vähemmän kuin esimerkiksi Suomessa. Tuosta perspektiivistä Eurooppa ja USA näyttäytyvät epävakaina ja turvattomina paikkkoina.

 

Related Posts