Kiina, Intia ja Pakistan

Kauhean moni veikkailee, että Intiasta tulisi uusi Kiina. Ei tule, miten niin erilainen voisi muuttua niin samanlaiseksi. Intia ja Kiina täydentävät toisiaan ja tulevat lähentymään. Intialla on iso palvelusektori ja pieni teollisuus ja Kiinalla toisin päin.

Viime aikainen poliittinen paine on tosi johtuen lähinnä Kiinan tuesta Pakistanille. Pakistan on Intialle jo vuosikymmenten mittainen ongelma, mutta sen kanssa on jotenkin totuttu elämään. Dalai Lama tuntuu olevan jostain toisesta maailmasta ja vielä eri ajasta, mutta tilanne kokoajan kaivertaa. Itse asiassa Kiinalla ja Intialla ei ole ollut koskaan sovittua rajaa tai ainakaan sitä ei ole ollut vuoden 1949 jälkeen. Vuonna 1962 kahakka levisi sodaksi ja vuoteen 1987 he ammuskelivat toisiaan päivittäin. Vuorelta vuorelle on kiva räiskiä. Vuonna 1988 Rajiv Gandhi kävi Kiinassa vierailulla ja se oli jonkinlainen käännekohta. Nuo vuodet olivat myös Kiinan kehitykselle merkittäviä. Rajaselkkaus ei ole nyt yhtään lähmpänä ratkaisua kuin silloin 25 vuotta sitten. Mutta sen kanssa on opittu elämään ja selkkaus on ikäänkuin jäänyt paikoilleen. Jammussa ja Kashmirissa on poikkeustilanne.

http://global.finland.fi/public/default.aspx?contentid=40970

Mutta tuota ei kannata kauheasti katsella se elää elämäänsä. Vaikka onhan se hurjaa, että kolme ydinasevaltiota ovat kymmeniä vuosia sodanoloisessa tilassa. Pakistanin sisäministeri Chaudhary Nisar Ali Khan ilmoitti, että Modi olisi uhka alueen rauhalle. Pakistan odottaa muutoksia tapahtuvan. Pakistan pelkää, että Intia pyrkii muuttamaan jotain alueellaan ja se vaikuttaisi heikkoon Pakistaniin. Monet pakistanilaiset ovat tehneet terrorihyökkäyksiä Intian alueella joista parhaiten muistamme Mumbaihin (2008) tapahtuneen vakavan iskun jossa kuoli 166 henkilöä. Modi on toistellut seuraavia poliittisia tavoitteitaan.

LÄHDE: The Hindu Business Line

Nämä tavoitteet ovat 100 päivän agendalla. On siinä puuhaa.

Epäluuloja pyritään kaitsemaan josta merkkinä on, että Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif meni maanantaina Modin virkaanastujaisiin. Tämä oli muuten ensimmäinen kerta, että näin kävi.

Intialla on iso kauppavaje ja se johtuu pääosin energian tuonnista. Intia on investoinnut paljon ydinvoimaan, jotta se tulisi vähemmän riippumattomaksi energiasta. Intialla olisi tavoitteena tuottaa 25% sähköstään ydinenergialla. Hiilellä tuotetaan lähes 70% Intian energiasta, mikä on liikaa. Intian kauppavaje johtuu paljon energian tuonnista. Öljyä tuotiin Intiaan 13 000 miljoonalla (http://commerce.nic.in/tradestats/filedisplay.aspx?id=1).

Intia ja Kiina ovat tositensa vastakohtia. Intialla suuri palvelusektori ja pienehkä teollisuus. Kiinalla asia on toisinpäin. Pitkän tähtäimen menneisyyttä kun katsomme, niin Kiina ja Intia ovat ollet hyviä kauppakumppaneita. Ja ne ovat tulossa siksi uudestaan vaikka käynnistyminen on ollut hidasta. Näillä kahdella maalla on talouden kasvu ollut lujinta vuosina 2000-2012.

Vaikka kasvu on hidastunut, niin trendi on sama ja siksi maailmanpankki arvioi maailman suurimpien talouksien oleva seuraavan listan mukaisia tulevaisuudessa.

Kuten yllä totesin, niin Kiina ja Intia ovat toistensa vastakohtia.

Kiina ei voi enää kovin paljon kasvattaa teollisuuttaan, koska heillä ei ole maita jotka haluavat kasvattaa vajeita Kiinaan. Toisaalta Intialla on varaa kasvattaa teollisuuttaa jolloin palveluiden osuus laskee. Intia tulle kasvattamaan vientiään Kiinaan ja Kiina Intiaan. Itse asiassa Kiina-Intia kaupan kasvu on ollut nopeinta maailmassa tällä vuosituhannella.

Tuota kaupan kehitystä kannattaa seurata vaikka Himalaja on iso logistinen ongelma. Se tulee Aasian kehityksessä olemaan hyvin merkittävää ja koko maailmallekkin. Kaksi maailman suurinta valtiota ovat muuttamassa politiikkaansa ja kauppa on molemmilla olennaisessa asemassa.

One thought on “Kiina, Intia ja Pakistan

  1. Väärässäkö olen, luultavasti.

    En tiedä olenko skitsofreeninen tai multifreeninen persoona, mutta pyrin haastamaan myös itseni monissa asioissa. Tähän on järkiperusteet, olen useasti väärässä. Muistatteko 12 vuotta sitten Gujaratissa tapettiin 2000 muslimia ja 150 000 ajettiin maanpakoon kodeistaan. Tyyppi joka johti tuolloin maakuntaa ja antoi tuon tapahtua oli nykyinen pääministeri Modi. Pakistan joka pelkää tuota vaihdosta pelkää monesta syystä. Tuolla Aasiassakin on nationalistisia äänenpainoja. Kysyn miksei suomalaiset tiedotusvälineet puhu asioista millä on merkitystä vaan jaarittelevat? Aasiassa on nousemassa uusia putineja olkoon ne hyväksi tai pahaksi mutta muutoksia tulee.

    T. Jarno jolta pöytäkone ökähti

Comments are closed.

Related Posts