Kiinalainen juttu

Sijoittaminen

Jo keväällä OP tiedotti Venäjän ohella Kiinasta seuraavaa:

”Kaupankäynnissä rajoituksia liittyen kehittyvien markkinoiden

ja Kiina-ETF:iin

 • OP-verkkopalvelun ETF-valikoimassa on kaupankäyntirajoituksia johtuen USA:n kiinalaisyhtiöille asettamista pakotteista (US Executive Order 13959). Tästä syytä

alla listattujen ETF:ien toimeksiantoja ei välitetä markkinoille ja ne on poistettu kaupankäynnistä OP-verkkopalvelusta. Kaupankäynnin esto koskee myös

toimeksiantoja arvopaperisäilytyksen kautta.

 • Asiakkaat voivat halutessaan myydä omistuksensa alla listatuissa ETF:ssäpuhelimitse OP Asiakaspalvelun kautta, ostotoimeksiantoja emme valitettavasti voi ottaa

vastaan.

 • ETF:n ISIN ja nimi:
 • LU1953188833 MSCI CHINA ESG UNIVERSAL ETF

LU1900068914 LYXOR CHINA ENTREPRISE UCITS ETF

LU1838002480 LYXOR ROBOTICS AI UCITS ETF

LU1750178011 MARKET ACCESS CHINA MIN VAR ETF

LU0875160326 XTRACKERS HARVEST CSI300 UCITS ETF

LU0779800910 XTRACKERS CSI300 SWAP UCITS ETF

LU0322253229 XTRACKERS S&P GLOB INFRASTRUCTURE EQ UCITS ETF

LU0292109856 XTRACKERS FTSE CHINA 50 UCITS ETF”

 

OP:n mainitsema Executive Order oli Trumpin antama ja korvautui  vastaavalla Bidenin antamalla eli tuolla. Ainakaan kaikki suom. pankit eivät liene vastaavaa tiedotetta antaneet, joten sen merkitystä on vaikea täsmällisesti arvioida.

Kuten kaikki tiedämme, Kiina on ollut voimakkaasti kasvava talous eli mainio sijoituskohde. Melkein yhtä mainio kuin hankkia lahjuksilla Venäjän valtavia luonnonrikkauksia halvalla ja myydä niitä kalliilla EU:hun, kuten joku U:lla alkava firma Saksassa tekee F:llä alkavan suomalaisfirman valvonnassa.

Eli poliittisia riskejä kantsii miettiä, mieluiten vieläpä jo ennakkoon.

Kuvan lähde

Kiina

2 thoughts on “Kiinalainen juttu

 1. Suomen Pankki tekee Kiinan taloudesta ihan hyviä makrotalousennusteita.
  Täällä viimeisin: https://www.suomenpankki.fi/fi/media-ja-julkaisut/uutiset/2022/bofit-kiina-ennuste-20222024/

  Taitaa tuo Juhan mainitsema riskitekijä, poliittinen riski, olla monasti tärkeämpi tekijä kuin makrotalous.
  Suomen Pankki tekee myös Venäjän taloudesta hyviä makrotalousennusteita. Pieleen on mennyt. Poliittinen riski on ollut dominoiva.

  Niin kuin Juha sanoo ”Eli poliittisia riskejä kantsii miettiä, mieluiten vieläpä jo ennakkoon.” Minä jouduin yhden omistukseni, Ferronordic, osalta miettimään Venäjä riskiä jäkikäteen. Mutta kun firma vaikutti niin hirveän lupaavalta.

 2. Kiinalainen juttu: ”Eli poliittisia riskejä kantsii miettiä, mieluiten vieläpä jo ennakkoon.”
  Muistammehan vielä selvästi, miten hra Trump alkoi ”nujertaa” Kiinaa, joka oli syrjinyt länsimaisia yrityksiä niiden perustaessa yhteisyrityksiä Kiinaan. Kyseessähän oli selvä ”sanelupolitiikka”, joka olisi jatkunut ellei jenkit olisi ottaneet asiaa esille ylimmällä taholla.

  Menihän se jenkkien touhu ajoittain överiksikin, ja kauppasodan jälkeen säädettiin Trumpin laki kaikille NYSE:n pörssissä toimiville yrityksille mitä tietoja on annettava SEK:ille omasta toiminnastaan. Vain kiinalaisilla näytti menneen herne nenään ja näkevät jo nykyisin tietojensa salaamisessa tulevaisuuden huonona ja ovat ehkä jo vetäytymässä pois NYSE:n pörssistä?

  Eipä ole Kiina ottanut kantaa meidän naapurinkaan touhuihin, vaan nyt odottelevat lännen toimia pelokkaina, koska vaarana ovat eristäytyminen meidän naapuria myötäillessä ja ”parhaiden maksavien asiakkaiden” menetys?
  Elämme mielenkiintoista aikaa vedenjakajalla ja vasta tulevat päivät näyttävät miten poliittiset riskit realisoituvat?

  Toivoisi Euroopan painoarvon vähitellen nousevan ja kiinalaisten muistavan sen. että kuka heitä työllistää, kun jenkit vetävät lusikkansa pois sopasta?

  Ostoboikotit saattavat kohta koskea myös Aasian jättiläistä, jolloin naapurimme myötäilylle tulee kova hinta?

  Toinen Kiinan ”iso” ongelma lienee Taiwanin ”vapautushanke”, jolle saattaa myös tulla kova hinta?

Comments are closed.

Related Posts