Kiinan hallituksen markkinoiden manipuloinnissa on vaaransa
Kiinan pörssiromahdusta on kauhisteltu viime päivinä länsimediassa ilmeisesti uutispulan vuoksi, vaikka se alkoi jo kesäkuussa ja notkahdus taittui välillä jo reippaaksi korjaukseksi ylös. Tuore sukellus ei ole toistaiseksi uponnut edellisen pohjan alle, joten jo koettua kummempaa dramatiikkaa tilanteeseen ei ainakaan toistaiseksi liity.
Kiinnostava rotkahdus on toki monellakin tavalla. Syöksy alkoi, kun hallitus kiristi velaksi sijoittamisen ehtoja pelätessään osakekuplan turpoavan hallitsemattomaksi. Mutta pörssiromahduskin rassasi hallituksen imagoa ja arvovaltaa, koska miljoonat sijoittajat kärsivät kovia tappioita, joten hallitus puuttui markkinoihin laajoilla poikkeustoimilla. Kurssien liikkeille määrättiin haarukka. Suurilta instituutioilta kiellettiin osakkeiden myyminen. Osakeannit, lyhyeksi myynti ja listautumiset kiellettiin. Eläkesäätiöt komennettiin ostamaan osakkeita. Taisi olla vielä muitakin lääkkeitä tohtorin laukussa.
Kiinan hallitus on kieltämättä ollut tehokas torjuessaan talouskriisejä, eihän esimerkiksi 2008 globaali myrsky heiluttanut Kiinaa kauan. Silti pidän varsin arveluttavina sen viimeaikaisia toimia. Sijoittajat tietysti huokaisivat helpotuksesta kurssien toipuessa, mutta Kiinan rahamarkkinoiden alkuperäinen ongelma säilyi. Osakkeet ovat yhä ylihinnoiteltuja, koska vivutettu kauppa kuumeni yli äyräiden. Yksi syy siihen oli, että sijoittajille ei ole Kiinassa säällistä tuottoa tarjoavia vaihtoehtoja, ja pääomien liikkeitä maasta ulos rajoitetaan. Nämä taudit on aikanaan hoidettava.
Toiseksi, kun kaupankäyntiä ja vapaata hinnoittelua rajoitetaan, pörssit eivät enää hoida tehtäväänsä arvopaperien ja hyödykkeiden markkinapaikkana. Ei paljoa auta, jos osakkeilla on nimelliset hinnat, mutta niistä luopuminen on liki mahdotonta lukemattomien rajoitteiden vuoksi. Se tekee osakkeista hyvin hankalia ja riskipitoisia omistuskohteita, vaikka niiden etuna pitäisi olla juuri helppo vaihdettavuus ja reaaliaikainen hinnoittelu.
Harva haluaa ostaa osakkeita, yrityslainoja ja muita arvopapereita, jos niiden myyminen on tarpeen tullen ylettömän vaikeaa tai kallista. Rahamarkkinoiden kansantaloudellinen tehtävä on vapaiden pääomien tehokas kanavoiminen. Yritykset saavat rahoitusta luottojen ja osakepääoman muodossa, sijoittajat arvopapereista hyvää tuottoa vastikkeeksi korkeammista riskeistä. Kypsä markkinatalous vaatii vapaasti toimivat rahamarkkinat.
Tämä pitäisi muistaa myös niiden länsimaisten poliitikkojen, jotka intoilevat erilaisista markkinarajoitteista lääkkeeksi markkinoiden ajoittain rajuun heiluntaan. Markkinat tarvitsevat erilaista sääntelyä (läpinäkyvyyttä, normeja pörssiyhtiöille jne.), mutta huono sääntely voi olla todella haitallista. Esimerkiksi shortaamisen kieltäminen edesauttaa hintakuplien syntymistä, ja hintakuplat kyllä puhkeavat tuottaen ikäviä seurauksia.
Oma lukunsa tässä tilanteessa on, pitäisikö meidän olla huolissaan Kiinan talouden suunnasta laajemminkin. Moni asiaa paremmin tunteva uskoo, että suurta ongelmaa ei ole, vaikka perinteisissä teollisuusmaissa tuollainen rysäys olisi varma merkki taantumasta. Kiinassa osakekupla turposi kuitenkin irrallaan taloudellisista realiteeteista spekulatiivisella rahalla, eikä sen puhkeaminenkaan heijastele reaalitaloutta. Pörssin liikkeillä ei ole Kiinalle suurta merkitystä senkään vuoksi, että pörssin koko on vain kolmanneksen maan kansantuotteesta. Kiinan rahoituslaitosten ja useimpien kotitalouksienkin taseissa osakkeiden painoarvo on pieni. Tappioita on tullut miljoonille myöhässä liikkeelle lähteneille sijoittajille, mutta onhan Kiinassa toista miljardia asukastakin.
Kasvu hidastui Kiinassa jo toista vuotta sitten, mutta ohjauskoron lasku ja hallituksen elvytysohjelma ovat piristäneet teollisuutta ja kiinteistömarkkinoita kuluneena vuonna talouslehtien mukaan. Kai tuollaisella rysäyksellä haittansa silti on, mutta itse en usko rajuun jarrutukseen ennen kuin siitä on todisteita. Pörsseissä Kiinan takia täälläkin toki hermoillaan, mutta siihen riittää aina syitä, joista vain osalla on todella merkitystä.
Onnittelut ensin Heikki
Onnittelut ensin Heikki siitä, että kirjoitit Kiinan pörssikuplasta ennen sen puhkeamista.
Kiinan toimia kritisoidaan laajasti länsi-mediassa, mutta onhan meilläkin pörssikauppa täynnä sääntöjä ja jopa sorttikielto, joka ainakin USA:ssa on aika tavallinen näky.
Muuan FEDikin pumppasi aika tavalla rahaa markkinoille ja todennäköisesti tiesi mihin iso osa siitä päätyy.
Kiina on tottunut kontrolloimaan kaikkea taloudessa. En pidä sitä ihmeenä, että jos he eivät pidä kurssien laskusta, niin he kieltävät sen tai toteuttavat rajujakin toimenpiteitä päästäkseen haluamaansa lopputulokseen. Olisin pitänyt ihmeenä, jos ensimmäistä kertaa pörssilaitumille pääsevät kouluttamattomat ensikertalaiset eivät olisi saaneet aikaan melkoisia vääristymiä hinnoittelussa. Olisi ollut myös outoa, jos Kiina olisi antanut pörssin olla vapaasti toimiva markkinapaikka.
Meille läntisten sääntöjen kouluttamille sijoittajille Kiina on hankala paikka (ainakin minulle). Esim ASHR (Kiina long ETF:n) sorttaamisesta joutuu maksamaan todella ison hinnan. 30-40% lasku nykytasosta tarkoittaisi breakeveniä, ei tuottoa. En siis sorttaa Kiina-kuplaa, koska se on liian kallista. Long-positiokaan ei houkuta.
Sen sijaan Kiinassa on mennyt kaikki alas, myös hyvät yhtiöt, joiden ADR:iä voi ostaa. JKS, JASO ja TSL ovat esimerkiksi solareita, jotka saa edullisesti ja bokuksena vielä ns. Scam-riski, joka Kiinalaisissa ADR:ssä on huomioitava.
Kaikki aikanaan oletan
Kiitos!
Kontrolli ei yllätä, mutta aika rajuja toimia he käyttävät pudotuksen hillinnässä. Keskuspankkien toimet ovat kovia nekin, mutta tavoitteena on etupäässä reaalitalous, vaikka rahaa päätyy toki joka paikkaan. Kiina muuttuu markkinaehtoiseen suuntaan varmaa ajan kanssa.
Heikki