Yhdysvaltain osakemarkkinat 1985-2014

Löysin verkosta suhteellisen näppärän simulointityökalun. Olen simuloinut Yhdysvaltain markkinoita vuosina 1985-2014 siten, että alkuperäinen sijoitussumma oli 1000€:ia ja joka vuoden lopussa on sijoitettu samainen 1000$:ia inflaatiokorjattuna vuoden 1985 ensimmäiseen päivään verrattuna. Alla sijoitusten arvonvaihteluista kertova graafi:

 

Graafista näkyy kuinka portfoliot menevät samaan suuntaan riippumatta siitä minkälaisista osakkeista on kyse.

 

Kuva Yhdysvaltain osakemarkkinat 1985-2014

 

Sijoitukset menivät erinäköisiin indeksirahastoihin tai ETF:iin joiden tarkemmat sisällöt löytyvät seuraavasta linkistä:

 

https://www.portfoliovisualizer.com/faq#dataSources

 

Sijoituskohteet ja niiden vuosittaiset tuottoprosentit olivat seuraavat:

 

Small Cap Growth 9.93%

Small Cap Blend 10.6%

Small Cap Value 11.38%

Mid Cap Growth 9.98%

Mid Cap Blend: 12.08%

Mid Cap Value 12.60%

Big Cap Growth 9.90%

Big Cap Blend 9.69%

Big Cap Value 9.64%

US Stocks 9.82%

 

Pidän tuloksia jossain määrin yllättävinä, koska oletin pienten yritysten tuottavan parhaiten. Todellisuudessa keskikokoiset yritykset olivat selkeästi parhain sijoituskohde pitkällä aikavälillä. Tämän lisäksi minua yllätti hieman se, että pienissä ja keskikoisissa yrityksissä arvosijoittaminen toimi parhaiten ja vielä selkeällä erolla. Myös kasvuyritysten lähes samanlaiset tuotot riippumatta yrityksen koosta on mielenkiintoinen yksityiskohta. Suurten yritysten huonompaa menestystä en pidä yllätyksenä, koska niiden on vaikeampi kasvattaa tuottojaan samaa vauhtia kuin pienempien.

 

Mainitaan tässä nyt vielä se tosiasia ettei mennyt ole tae tulevasta. Tulevaisuudessa tilanne voi muuttua.

 

Mitä muuta graafi sinulle kertoo ja ovatko johtopäätökseni oikeat?

 

– Tommi T

 

 

 

4 thoughts on “Yhdysvaltain osakemarkkinat 1985-2014

 1. Pienet vuosittaiset tuottoerot kumuloituvat isoksi ajan mittaan

  Pienet vuosittaiset tuottoerot ovat lopussa kumuloituneet 100% eroksi. Kyllä ne pienetkin erot vaikuttavat kun aikaa kuluu.

  1. aivan

   Pienet erot, joita useat aktiivisten rahastojen myyjät vähättelevät voivat tehdä kymmenien tai satojen tuhansien eron tuotoissa vuosikymmenien aikana. Tämä asia näkyy näköjään jopa indeksirahastoissakin.

 2. Olet kiinnittänyt yhden

  Olet kiinnittänyt yhden aikavälin ja sitten teet päätelmiä sen tulosten perusteella.

  Sinun tulisi haarukoida useampia aikavälejä, jotta voisit ottaa kantaa eri yrityskokojen tuottamaan tulokseen.

   

  1. Lähes kaikki aikavälit tuottavat samankaltaisia tuloksia

   Itseasiassa lähes kaikki muutkin pidemmät aikavälit tuottavat vastaavia tuloksia. Suuret yritykset ovat pärjänneet parhaiten vain vuosituhannen vaihteessa.  Se miksi olen laittanut vain yhden aikavälin johtuu ennen kaikkea siitä ettei tällaiseen kirjoitukseen voi laittaa kaikkia tuloksia. Jos jollakin on parempia tutkimuksia niin kannattaa laittaa linkki niihin. Kolmenkymmenen vuoden aikaväli kertoo jo aika hyvin totuuden, kun käyttää tasasijoitusta. Pidempää aikasarjaa on mahdotonta käyttää mikäli haluaa käyttää ilmaista työkalua.

Comments are closed.

Related Posts