Kiinnostus osakesijoittamista kohtaan on ollut pitkään heikkoa
Google hakutermien yleisyys kertoo paljon siitä, mikä juuri nyt on suosittua. Osakesijoittaminen ei ole suuren yleisön keskuudessa vieläkään saavuttanut suuren yleisön mielenkiintoa. Hakusanat kuten nasdaq, investing, nyse tai s&p (graafi alla) eivät nouse kovinkaan korkealle. Sama pätee suomalaisille osakkeille. Suomalaisten yritysten sivuja kuten Wärtsilä, UPM, Rautaruukki, Konecranes tai Kemira (graafi alla) haetaan ja luetaan puolet harvemmin kuin vuonna 2005.
Osakemarkkinat ovat vuoden 2008 kriisin jälkeen menettäneet kiinnostavuuttaan. Suuren yleisön luottamus osakemarkkinoihin palautuu hitaasti. Monet tappioita kärsineet ja markkinoilta huonoon aikaan poistuneet piensijoittajat nuolevat haavojaan pitkään ja olemme nyt kaukana osakemarkkinoiden hype- kuplasta. Arvostustasot syntyvät tällä hetkellä osakemarkkinoiden ammattilaisten tekemien analyysien perusteella ja heijastavat rationaalista harkintaa.
Osakemarkkinoiden tai yksittäisen osakkeen käyttäytymistä on hakutermin yleisyyden perusteella vaikea ennustaa. Kiinnostus yritykseen voi johtua niin monesta tekijästä. Erityisesti kuluttajatuotteita tekevien yritysten ja tuotemerkkien kiinnostavuus realisoituu harvoin suoraan yrityksen pörssikurssiin.
Google hakujen yleisyyden analysointi on työlästä, vatii huolellisuutta ja aikaa. Mahdollisia virhetekijöitä on paljon. Esimerkiksi hakutermi "stock market" saa eniten osumia Myanmarissa. Käsitteellä on siellä erilainen merkitys. Huolellisen sijoituspäätöksen tukena kannattaa mahdollisista virhetekijöistä huolimatta hyödyntää vertailutietoa siitä, miten yrityksen nimen tai tuotteen google haut ovat kehittyneet suhteessa saman alan muihin yrityksiin. Google haut kertovat laajan yleisön kiinnostuksesta yritykseen ja sen brandin vahvuudesta.
Antaako Google-haku aina oikeita tuloksia?
Jäin miettimään tätä. 2000-luvun alkupuolella internet oli vasta tulossa osa sijoittajistat käytti sitä vasta ensimmäistä kertaa. Voisiko olla niin että sijoittamisesta kiinnostuneet ovat nyt 10 vuotta myöhemmin jo löytäneet osakesijoittamissivustonsa, eivätkä osakkeista kiinnostuneet sijoittajat hae Google:lla enää osakkeita koskevaa tietoa yhtä paljon. En ainakaan itse tunnusta tekeväni kovinkaan paljon tällaisia hakuja Google:lla. Eli voisiko tuo ensimmäinen Google-käyrästö kertoa enemmän siitä, paljonko on aivan uusia (nuoria?) sijoittajia, jotka vasta ovat etsimässä osakesijoittamista? Jälkimmäissä käyrästössä ehkä samaa: Monet ovat jo löytäneet nämä osakkeet jonkin välittäjän kautta sekä yritysten kotisivut.
Jos tuohon 1. hakuun nimittäin lisää termin "dividend", joka toki esiintyy myös ETF:ien ja rahastojen yhteydessä (muttei muissa täysin erilaisissa aiheyhteyksissä) niin sen osalta tulos on paljon tasaisempi käyrä.