Kiinteistökaupan teko yksinkertaistui ja siirtyi nettiin

Kuva: Antero Aaltonen

Kaupanteko siirtyy verkkoon myös kiinteistöasioissa. Aiemmin paperilla hoidetut asiakirjat omakotitalojen, kesämökkien tai tonttien kauppoihin liittyen voi jatkossa hoitaa verkossa Maanmittauslaitoksen Kiinteistökaupan verkkopalvelussa. Palvelu avattiin marraskuun ensimmäisenä päivänä.

Kiinteistökaupan verkkopalvelun kautta voi muun muassa valtuuttaa toisen toimimaan puolestaan, tehdä kaupan esisopimuksen ja laatia kauppa- tai lahjakirjan sekä tehdä kiinnityshakemukset, sähköisten panttikirjojen siirtohakemuksia ja panttikirjan haltijanmuutosilmoituksen.

Palvelun käyttö vähentää paperisotaa, sillä aikaisemmin näitä asioita on hoidettu paperilla. Tarpeelliset asiakirjat on siis hoidettu kuntoon ja toimitettu Maanmittauslaitokselle joko postitse tai käymällä paikan päällä.

Verkkopalvelu on suunnattu kiinteistöjen omistajille, myyjille ja ostajille, kiinteistönvälittäjille ja pankeille. Kun kaikki kaupanteon osapuolet ovat palvelussa mukana, tiedot siirtyvät palvelusta reaaliajassa pankeille, kiinteistönvälittäjille, myyjille, ostajille ja rekistereihin. Palveluun voi tunnistautua ja asiakirjoja allekirjoittaa verkkopankkitunnusten avulla.

"Palvelu tarjoaa mahdollisuuden hoitaa kiinteistöjen myyntiin liittyviä asioita ajasta ja paikasta riippumatta", tiivistää hankepäällikkö Jorma Turunen Maanmittauslaitokselta.

Myös lainhuudatukset sähköisesti

Palvelu tarjoaa myös valmiita malleja esimerkiksi kauppakirjan laatimiseen, ja kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen lainhuuto lähtee automaattisesti vireille. Sitä ei siis palvelua käytettäessä tarvitse enää hakea erikseen maanmittaustoimistosta.

"Palvelua on helppo ja nopea käyttää, mutta se edellyttää, että käyttäjät tietävät, mitä ovat tekemässä. Jos kiinteistökauppoihin liittyvät asiat ovat entuudestaan vieraita, kauppoja tehdessä kannattaa edelleen turvautua asiantuntijan apuun", Turunen muistuttaa.

Vaikka verkkopalvelun avulla pystyy hoitamaan suuren osan kiinteistökauppoihin liittyvistä asioista, suuret rahansiirrot eivät vielä onnistu sen kautta. Kauppahinnan maksaminen pitää siis jatkossakin hoitaa käymällä pankissa.

 

Lisää tietoa: Esittelyvideo
Palvelu: Kiinteistökaupan verkkopalvelu

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.

Yhteiskunta

Poliittista empatiaa

Empatiaa kaipaa Stubb, entinen koulukiusaaja, joka taustaansa kommentoi HS:ssä ”Jos olen ollut mulkku, pyydän anteeksi.” Yksi sitaatti kertoo enemmän kuin tuhat selfietä tai muuta kiiltokuvaa.

Vakavalla