Korkohermoilu iskee hypeosakkeita

Sijoittaminen
Ohops, jopa pukkaa inflaatiota

Sijoittaminen on siitäkin palkitsevaa touhua, että kaikenlaisista markkinaoloista voi ottaa ilon irti. Kurssien noustessa nautitaan ajoissa kylvetystä sadosta.

Sukellukset taas ilahduttavat tarjoamillaan ostomahdollisuuksilla. Oikealla asenteella ja ajoituksilla istuu aina voittajien pöydässä.

Ainakin muodollisena syynä markkinoiden hermoiluun nyt on Yhdysvaltojen keskuspankin keskiviikkoinen lausunto rahapolitiikan odotettua nopeammasta kiristymisestä. Ei sen tosin kummoisena yllätyksenä pitänyt tulla.

Inflaatio puuskuttaa kovempaa kuin vuosiin ja sikäläinen työmarkkina on toipunut jo tehokkaasti koronakuilusta. Kehitys ei sisällä pohjimmiltaan mitään dramaattista, se on normaalia suhdannekiertoa talouden elpyessä.

Kaikissa oloissa voi pärjätä

Yhdysvaltojen korkotaso merkitsee eniten finanssimaailmassa, koska markkinoita heiluttavat vahvimmin dollarivirrat. Rahan kallistuminen leikkaa sijoittajien velkavipua – joka on turvonnut koronan aikana todella korkeaksi.

Epätavallinen ongelma nousee vain siitä, että elpymiseen ja kovaan inflaatioon kytkeytyy koronan aiheuttama tuotantoketjujen paikoin pahakin takkuaminen. Ja omicron raivoaa kaikkialla.

Mutta ei tällaistakaan pidä säikähtää, jos sijoittaa haluaa. Kaikenlaisissa oloissa voi pärjätä ainakin kohtuullisesti.

 

Työttömyyden voimakas lasku Yhdysvalloissa mahdollistaa rahapolitiikan kiristämisen

Tuskin raha kallistuu rytinällä Yhdysvalloissakaan. Pari kolme koronnostoa vie vasta lähemmäs historiallisesti normaaleja rahoitusoloja tämän hetken nolla- tai miinuskoroista.

Kahden prosentin ohjauskorkokin on historian raameissa alhainen. Ei se ole taloutta tukahduttanut – jos se on muuten terve. Toki tilanne on nyt poikkeuksellinen koronan takia.

Kerman kuorijat vaihtuvat

Muuten tuollainen korkotaso ei terveitä yhtiöitä ja vakavaraisia kuluttajia juuri hetkauta. Etenkään, jos sen myötä inflaatio laantuu.

Sitä ei voi tietää ennalta, kuten ei koronan kehitystäkään. Mutta sijoittajan ei auta kuin luottaa tulevaisuuteen tai pistää kivet kuppiin.

Kiristyvät rahahanat vaikuttavat ensi kädessä siten, että osakkeiden hinnoittelu muuttuu. Kalliit ja riskipitoiset yhtiöt menettävät asemiaan edullisten arvo-osakkeiden ja pärjäävien syklisten hyväksi.

Eli saumoja aukeaa aina jossakin. Hyvin hajautetussa salkussa joidenkin osakkeiden taantuessa toiset kuorivat vuorostaan kermaa. Ja päinvastoin.

QT jäähtynee lisää

Tämä näkyy nyt vaikkapa Hesan pörssin raketissa QT Groupissa. Nuori IT-yhtiö on paahtanut hullun lailla viime vuodet niin liikevaihdon kuin kannattavuuden turvotessa.

Samalla arvostustaso on karannut todella korkeaksi. Huolimatta reippaasta korjauksesta P/E huitelee reilusti sadan päällä.

Ajoissa ostaneiden ei tarvitse tuskailla, mutta huumaan myöhässä loikanneilla riittää nyt arpomista, kun rahan kallistuminen viilaa arvostustasoja vähän joka nurkassa.

Oman TA:ni mukaan QT tulee vielä reippaasti alemmas. Tämä ei ole mahdollisesti sitä omistaville suunnattu suositus, vaan tekninen arvio.

QT:nkin pohja odottaa vielä syvemmällä TA:n mukaan

Sopivassa hinnassa QT kiehtoisi. Mutta sinne on vielä matkaa.

Hintariskiä ei pidä koskaan vähätellä. Mitä kalliimpi osake, sen vähemmän notkahduksia se itse yhtiölle sallii.

Nousevien korkojen oloissa sijoittajien vaatimukset kasvavat. Se voi tietää ankeita aikoja huippukalliita osakkeita haalineille, vaikka yhtiöt mukavasti pärjäisivätkin.

One thought on “Korkohermoilu iskee hypeosakkeita

Comments are closed.

Related Posts