Korkojen harhaa

 

En oikein ymmärrä ihmisiä! Nyt puhutaan aivan yleisesti, että korot eivät voi nousta jonkun tason ylitse. Herra Greenspan uskoi vahvasti omaan alaansa eli kansantalouden vahvaan ohjaukseen. Hänellä oli lyhyttä historiallista näyttöä asiasta, hän ei halunnut katsoa pidemmäle menneisyyteen. Hän oli poliiinen pankkiiri, kuten kaikki nykyään. 1980–luvun korkeista koroista ja korkeasta inflaatiosta USA oli päässyt tasaiseen kehitykseen. 

 

Tuo korkea inflaatio kuitenkin ilmeisesti laski enemmän globalisaation eli halvan tuotannon vuoksi kuin kansantaloustieteilijöiden etevän ohjauksen vuoksi, vaikka he mielellään ottavat asiasta kunnian. Nyt on vaikeampaa saada enää vastaavaa nopeaa muutosta aikaiseksi ja siksi markkinalähtöinen raha saattaa hyvinkin alkaa vaatimaan oikeasti reaalikorkoa. Kuluttajahintaindeksi ei kuitenkaan näyttänyt oikeaa inflaatiota, koska se ei ottanut asumiskustannuksia täysimääräisesti huomioon. Luulen, että seuraavan 15 vuoden aikana tulemme taas näkemään 15 % korkotasoja jos valtiovalta ei ryöstä taas säästäjiä ja jaa heidän rahojaan vastuuttomille ihmisille. Voihan se olla, että niin käy, siitä on paljon merkkejä. Esimerkiksi Euiborien muuttuminen hallinnollisiksi koroiksi ja muutenkin pankkien rahoittaminen julkisesta pussista sekä valtionvelkojen maksaminen painokoneella. 

Mennyttä kehitystä ei kannata tutkia. Siitä voi saada pian käsityksen, että tuleva kehitys ei ole niin suoraviivaista kuin päiväunissamme haluaisimme nähdä.

2 thoughts on “Korkojen harhaa

  1. Kapasiteetin vajaakäyttöaste

    Inflaation kurissapitämistä jotkut perustelevat kapasiteetin vajaakäyttöasteella. Meillähän on nyt muutama sellutehdas 0% käyttöasteessa, kaikki kenkätehtaat 0% käyttöasteessa, verkatehtaiden käyttöasteet ovat myös 0% aivan kuten myös matkapuhelintehtaiden. Pitävätköhän oikeasti nämä vajaakäyttöasteiset tehtaat inflaation kurissa?

  2. Tilastojen harhaa

    Tilastoihin ei aina ole luottamista. Shadow Government Statistics oikoo manipuloituja tilastotietoja. 

Comments are closed.

Related Posts