Koronakertaus. Osa III: vuosi 2021 ja sen jälkeinen aika

Sijoittaminen

Tässä artikkelissa listattuna muutamia osakesijoittajan ajankohtaisia teemoja.
Vastaavia teemoja koronavuoden 2020 ajalta on listattuna aiemmissa artikkeleissa (1h20 ja 2h20).

Vuoden 2021 ensimmäinen vuosineljännes
Ensimmäisen vuosineljänneksen kiistaton teema osakesijoittajien keskuudessa oli inflaatio- ja korkopelot. Inflaatiopelko saa sijoittajat hakemaan inflaatiosuojaa muunmuassa osakkeista. Tämä voi pönkittää osakkeiden kursseja. Toisaalta inflaatiojaksot ja varsinkin niiden päättyminen ovat historiassa olleet osakesijoittajalle vaikeita aikoja. Inflaatio ja valtiolainojen korot pysyttelivät useissa läntisissä maissa pitkään nollan tuntumassa. Vuoden 2021 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana ilmaantui merkkejä, että molemmat ovat selvästi nytkähtäneet ylöspäin. Tämä hermostuttaa sijoittajia.

teemoja
Kuva. Sijoittajien kärkiteemoja vuoden 2021 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Vuoden 2021 toinen vuosineljännes ja sen jälkeinen aika
Monilla osakesijoittajilla suurin huoli liittyy edelleen inflaation kiihtymiseen ja osakkeiden korkeisiin arvostustasoihin. Koronarokotukset etenevät kohtuullisesti ympäri maailman. Kesä taltuttanee koronan samaan tapaan kuin kesä 2020 teki. Syksyyn 2021 tultaessa koronarokotukset ovat edenneet niin pitkälle, että osakesijoittajien ykkösaiheeksi korona tuskin enää nousee. Osakepoimintaan korona toki yhä vaikuttaa: sijoittajan on syytä huomioida koronan jättämät mahdolliset pysyvät muutokset kulutustottumuksissa.
Takana on nyt yksi kaikkien aikojen nousuputkista. Monet mittarit osoittavat arvostustasojen olevan koholla. Aikaisemmat nousuputket ovat aina päättyneet laskumarkkinaan. Niin käy tälläkin kertaa, mutta milloin. Jää nähtäväksi.

korona kurssit osakkeet

One thought on “Koronakertaus. Osa III: vuosi 2021 ja sen jälkeinen aika

  1. Milloin osakkeiden laskumarkkina alkaa? Historia antaa tähän vinkkiä. Yleensä piristyvä talous kiihdyttää inflaatiota joka vuorostaan johtaa korkojen nousuun. Osakkeet ovat monasti nousseet vielä pitkään yhtä matkaa inflaation ja piristyvän talouden kanssa. Muutos on käsittääkseni monasti tullut siinä vaiheessa kun korot ovat jo nousseet lähelle lakipistettään. Silloin alkaa pako osakkeista kohti korkopapereita. Alkaa osakkeiden karhumarkkina tai peräti kauhumarkkina.

Comments are closed.

Related Posts