Jotain ihan muuta: kaikkien aikojen top-elokuvat

Lajittelematon

Piksu Toimitus

Korona-ajan talousuutiset ovat toinen toistaan synkempiä: maailmantalous vaipuu taantumaan, valtiot velkaantuvat ennätysvauhtia, yrityksiä ajautuu konkurssiin ja Suomea odottaa seuraava hukattu vuosikymmen. Sijoittajalla ei ole juuri aihetta juhlaan. Synkkyydestä on kuitenkin olemassa teitä ulos: yksi näistä on sulkea pois kaikki korona-aiheiset uutiset ja keskittyä vaikkapa viihdeuutisiin – tai katsoa elokuvia, jotka eivät takuulla viittaa koronaan tai talouskriiseihin.

Elokuvien katseleminen onkin hauskaa viihdettä ja ajan kulua, ne tarjoavat samanlaista viihdettä kuin vaikkapa jokin parhaista luotettavista nettikasinoista. Nykyään elokuvia on saatavilla rajaton määrä, sillä niitä tulee televisiosta, niitä voi lainata sähköisistä lainaamoista tai kirjastoista ja niitä voi katsella netin suoratoistopalveluista mielin määrin. Joskus käykin niin, että elokuvia on yksinkertaisesti liikaa ja lyhyiden kuvausten lukemiseen ja arvoihin perehtyminen vie liikaa aikaa. Onkin hyvä, että joku jossain tekisi listauksen kaikkien aikojen top-elokuvista ja sillä voisi pelata kun tulee aika valita illan leffa.

Tässä artikkelissa perehdymme siihen mitä tarkoittaa kaikkien aikojen top-elokuva. Mitkä ovat sen kriteerit ja miten elokuvia yleensäkin laitetaan järjestykseen. Sen jälkeen esittelemme yhden listauksen maailman top-10 elokuvista. Jatka siis lukemista, mikäli olet saanut yliannostuksen koronasta ja kaipaat elokuvainspiraatiota.

Millainen on top-elokuva?

Jussi-palkinto jaetaan vuosittain parhaiden suomalaisten elokuvien tekijöille. Ehdokkuuden kriteereitä ovat esimerkiksi:

 • Elokuvan ensi-ilta on ollut elokuvateatterissa ja sitä on näytetty tarpeeksi eri elokuvateattereissa
 • Elokuvan kesto on fiktioissa minimissään 72 minuuttia
 • Elokuvan filmikopio tai digitaalinn esityskopio täyttää tekniset kriteerit
 • Elokuva on riittävän suomalainen
 • Elokuva on saanut ensi-iltansa kyseisen kalenterivuoden aikana

Kyseiset kriteerit koskevat täyspitkien fiktiivisten elokuvien kategoriaa ja juuri tuo kategoria on se, mistä puhumme tässä artikkelissa. Etsimme siis kymmentä parasta riittävän pitkää ja laajassa jakelussa olevaa elokuvaa, jotka ovat nousseet kaikkien aikojen parhaiksi ympäri maailman.

Seuraavan osion top-listaus perustuu Ilta-Sanomien raadin järjestykseen, jossa on otettu huomioon kaikki elokuvat, jotka ovat joskus voittaneet parhaan elokuvan palkinnon: joko Oscarin, Golden Globen tai Baftan. Elokuvat järjestettiin palkintojen määrän mukaan ja arvosteltiin sitten niiden Imdb-elokuvasivustolla saamien pisteiden mukaan.

Käytännössä top-elokuvan listaukselle pääsemiseksi vaaditaan jokin palkinto. Palkinnon saaminen yleensä kertoo siitä, että elokuva käsittelee jotain tärkeää aihetta tai on muuten äärimmäisen näyttävä. Imdb:n pisteytys taas kertoo sen mitä yleisö pitää elokuvasta ja kertookin ennemmin elokuvan hyvyydestä ja siitä, onko kyseessä viihdyttävä laatuelokuva vai ei. Viihdyttävyyttä ei oteta oikeastaan ollenkaan huomioon esimerkiksi Oscar-gaalassa, sillä viihdyttävistä elokuvista ei löydetä yhteyttä kantaviin teemoihin toisin kuin vakavammista elokuvista. Kansa kuitenkin haluaa viihdettä, joten tämän artikkelin esittelemä listaus tuo siis mukaan niin elokuvien merkittävyyden, laadun, kuin viihdyttävyydenkin.

Joidenkin elokuvakriitikoiden mukaan yleisöille tärkeitä kriteereitä elokuvassa ovat se, että elokuva on hyvä ja kiinnosta, sekä osoittaa elokuvataiteellisia ansioita. Elokuva on kuitenkin ennen kaikkea yksi taiteenlaji ja jokainen tulkitsee elokuvaa omalla tavallaan. On tärkeää, että elokuva viihdyttää, mutta se ei kuitenkaan voi olla elokuvan itseisarvo, sillä muuten taide katoaisi kaupallisuuden jalkoihin.

Top-10 listaus

Tässä Ilta-Sanomien koostama maailman kaikkien aikojen top-10 elokuvien listaus:

 1. Schindlerin lista
 2. Taru Sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
 3. Yksi lensi yli käenpesän
 4. Gladiator
 5. American Beauty
 6. Arabian Lawrence
 7. Kwai-joen silta
 8. 12 Years a Slave
 9. Ben-Hur
 10. Parhaat vuodet

Vuoden 1993 Schindlerin lista kertoo holokaustin aikana juutalaisia pelastaneesta miehestä. Kyseessä on historiallisesti merkittävä elokuva, joka on viihdyttävä ja laadukkaasti toteutettu. Ei siis ihme, että se pitää ykköspaikkaa.

Taru Sormusten herrasta: Kuninkaan paluu on trilogian viimeinen osa ja päätyi valkokankaille vuonna 2003. Se nappasi yksinään 11 Oscar-palkintoa. Samaan ovat päässeet ainoastaan Ben-Hur ja Titanic. Elokuvan paikka toisena on siis aivan ansaittu.

Vuoden 1975 Yksi lensi yli käenpesän oli toinen elokuva ikinä, joka voitti kaikki viisi tärkeintä Oscar-palkintoa. Elokuva on myös huikea yleisömenestys. Jos et ole katsonut tätä tai jotain muista top-elokuvista, aloita vaikka heti tänään!

Kuvan lähde: Pixabay

Related Posts