Kotimaasta maailmalle v. 2023
Suomalaisista osakesijoittajista valtaosa ei uskalla sijoittaa globaalisti. Toisaalta tavallisten rahastosijoittajien enemmistö sijoittaa jo nyt globaalisti ja kasvavassa määrin Euroopan ulkopuolelle. Rahastosijoittaminen onkin tavallinen ratkaisu ”tavallisten” sijoittajien keskuudessa, koska rahastojen avulla on helppoa vähentää markkinariskiä laajan maantieteellisen hajautuksen avulla. Toisaalta niin sanotuissa maailmarahastoissa saattaa olla niin iso hajautus, että pienen riskin vastapainona samalla nauttii minimaalisen pienistä tuotoista eli heikosta sijoitustensa arvon noususta
Niin sanottua ”suoraa osakesäästämistä” harrastaa moni pyrkiessään osakepoiminnan avulla saavuttamaan terävämpää osumistarkkuutta ja parempia tuottoja. Haasteena on tällöin rakentaa sellainen salkku, että hajautus toimii ja pienentää oman salkun riskitasoa isommista tuotoista huolimatta. Ehdoton menestys tällaiselle salkulle on se, että siellä on mukana maailman kärkiteemoja nostamassa salkun tuottoja.
Kiinnostus Amerikkaan:
On tullut aika sijoittaa pääosin Amerikan laajoille osakemarkkinoille toimialojen kehitystä ja parempaa hajautusta hyödyntäen. Jenkkifirmat ovat edelläkävijöitä monissa erityistä osaamista vaativissa taidoissa, kuten yritysten ja yhteisöjen pilvipalveluissa, uusien lääkkeiden kehittämisessä sekä vihreässä siirtymässä. Jenkkien varallisuus on maailman suurinta ja taloudellinen osaaminen edellä Eurooppaa. Sieltä on paljon opittavaa maailman suurimmilta ja vakaimmilta pääomamarkkinoilta. Myös jenkkiyritysten parempi kasvu ja kannattavuus sekä USA:n osakemarkkinoiden ylivoima merkitsevät ratkaisevaa etua maahan sijoittaville.
Kotimaasta maailmalle ei ole suurikaan hyppy niille, joilla on englannin kielen taito tai edes taito käyttää googlen kääntäjää. Peruskoulun kielitaito on suurelle osalle kansaa jo nyt Suomessa selviö. Samoin kaikki ”tavalliset kansalaiset” osaavat jo nyt käyttää googlen kääntäjää. Kyseisen työkalun taito kääntää finanssikieltä on kehittynyt varsin tasokkaaksi, joten tulos on valtaosalle sijoittajistakin siedettävää finanssi-suomea.
Ongelmia Helsingin pörssissä:
On käsittämätöntä, että kotimaan pörssissä on kuluva vuosi ollut osakesijoittajille näin huono. Syitä on monia, sillä Suomen kaltaisen Euroopan ”reunamaan” pörssimenestys ei ole ollut tänä vuonna edes tyydyttävä. Pääsyinä Helsingin pörssin alakuloon lienevät vientiteollisuutemme vaikeudet erityisesti metsäsektorilla, mutta myös muillakin toimialoilla viennin kohdemaiden huonon kysynnän ja kiristyneen kilpailun takia. Vihreän siirtymän reipas investointivauhti ei näytä ilmenevän Helsingin pörssissä merkittävästi.
Sijoittajien suosikeista:
Vaikka USA:n pörsseissä on ollut tavanomaista ”taantuman pelkoa”, siellä tietyt suosikkiteemat ovat kokeneet menestystä, eritoten pilvipalvelut ja tekoäly. Kyseiset teemat ovat Helsingin pörssin yrityksissä vähemmän esillä eikä alan johtavia yrityksiä meillä näy. Uusien teemojen perässä ei kannata intoilla liikaa, koska useiden toimivien yritysten hintakertoimet ovat korkeat viestittäen ehkä liiankin isoista riskeistä.
Tekoäly ja pilvipalvelut ovat tärkeitä bisneksiä, joiden kehitys on nopeaa ja merkitys taloudellisesti tärkeää. Pääsy mukaan alan yrityksiin alkaa olla kohta myöhässä, niin lupaavia ovat alan yritysten menestystarinat USA:ssa olleet viime aikoina. Alan asiantuntijatkin korostavat sitä, että nyt ollaan vasta tekoälyn tehokkuus hyötyjen alkuvaiheessa ja että jatkokin näyttäisi lupaavalta.
Olen itse tarttunut tähän tilaisuuteen ja olen lisännyt osakesijoittamisen painopistettä jenkkilän suuntaan vahvasti viimeisen vuoden ajan. Kun Helsingin pörssi on ”mörninyt” selvästi pakkasella alkuvuoden, ovat omat osakesalkkuni tehneet kaksinumeroista ”prosenttitiliä” vuoden alusta. Omat salkkuni ovat melko suppeat globaalit salkut, joissa on monen maan osakkeita ja hajautusta usealle toimialalle.
Toimivia työkaluja tarvitaan:
Olen löytänyt osakemarkkinoilla hyvin toimivan työkalun se nimi on ” Osakevalitsin: työkalu pörssiosakkeiden vertailuun ja yritysvalintaan”. Sen voi ostaa osoitteesta siopkirja.fi
Suomen Osakesäästäjien jäsenille on luvassa hinnasta 25 %:n alennus. Palvelun hinta 52 euroa (tai 39 euroa) kelpaa verotukseen pääomatulon hankintamenona eikä palvelun käyttämisestä aiheudu mitään kuluja.
Hämeenlinnassa 9.10.2023
Suomen Sijoittajaopastus Oy
Tapio Haavisto, sijoitusneuvoja, salkunhoitaja
Kommentit