Kp-taitteelta haisee

Olen jo muutaman viikon pitänyt ilmeisenä, että kp-trendi on kääntymässä, ja tietysti mitä pidemmälle mennään sen varmempaa se on. Nyt taite vaikuttaa ainakin Euroopassa jo tapahtuneen, vaikka en ylettömästi yllättyisi vielä lyhyestä ripeästä rallistakaan. Viikko-oskillaattorit ovat kuitenkin jo laskussa, joten taite ei ilman ihmettä ainakaan kaukana ole. Möin jo omia pelipapereitani pois, ja ajoitus vaikuttaa osuneen.

Jos aikoo spekuloida arvopapereilla niin ajoitus on elintärkeää, muutama viikko on markkinoilla yleensä jo ikuisuus. Nyt en tietenkään puhu holdauksesta, jota itse valtaosin harrastan. Mutta on ajoituksella siinäkin toki merkitystä. Kuten Warren Buffet sanoo: ole pelokas kun muut ovat ahneita, ja ahne kun muut pelokkaita. Sijoittaminen vaatii kylmäpäisyyttä ja omaa arvostelukykyä. Jos näitä ”tunnelmien rauhoittumisia” odottaa ostoksille mennäkseen, niin maksaa tarpeettomasti, ja aktiivisessa kaupassa ottaa turpaansa raikkaasti.

Toista kuukautta ralli on joillakin markkinoilla kestänyt kuten markkinan pohjassa pidin ilmeisenä. Markkinoiden mekanismit kuten kp-trendien kesto eivät oleellisesti muutu olkoot olot mitkä tahansa. Markkinapaniikeissa se vain unohtuu ällistyttävän monilta ammattilaisiltakin, vaikka heidän jos kenen se pitäisi tietää.

Aika onnistuneina pidän ennusteitani. Eurostoxx nuolaisi 350 pistettä, öljy puhkaisi 40 taalaa, eikä kupari jäänyt kauas 2,4 taalasta.

EKP ei saanut kursseja nousuun, vaikka ohjelma oli odotettua tuhdimpi. Joka tapauksessa tämäkin tapaus todistaa, että makropoliittisia päätöksiä ei pidä jäädä odottamaan, vaan ne on ennakoitava. Kun päätökset tulevat, on ne jo hinnoiteltu markkinoille sikäli kun ne eivät sisällä suuria yllätyksiä.

Sama pätee yleensä makrouutisiin. Viime viikollahan saatiin euroalueelta myönteisiä uutisia, kun ostopäälliköiden mielialat olivat kohentuneet.

http://www.marketwatch.com/story/eurozone-composite-pmi-rises-in-march-2016-03-22?link=MW_latest_news

Markkinoita tieto ei hetkauttanut – koska tällaiset tiedot on kokemukseni mukaan hinnoiteltu myös jo markkinoille reippaasti ennen kuin niistä tulee julkisia. Monet sijoittajat uskovat läpi elämänsä markkinoiden liikkuvan julkisten tietojen varassa. Siksi he eivät lakkaa ihmettelemästä, miksi uutisten ja markkinoiden liikkeiden välillä ei usein ole hitustakaan ulkoista järkeä. Mutta tälläkin kertaa rajusti nousseet pörssit olivat jo diskontanneet tällaisen tiedon, joten sen ulostulo ei piristänyt mielialoja hetkeäkään.

Toiseksi esimerkiksi tuo vaikutusvaltaisena pidetty PMI heijastelee markkinoiden liikkeitä, ei ennakoi niitä. Ostopäälliköt eivät elä huputetussa akvaariossa. He seuraavat markkinoita intensiivisesti siinä kuin sijoittajat. Kun markkinat syöksyvät, heidän mielialansa putoavat muiden tapaan. Ja kun markkina nousee, heidän mielialansa tekee samoin. Jahka tämä kp-trendi kiskaisee taas alas, niin sen pohjilla PMI on yllätys yllätys pudonnut myös.

Tästä saa hyvän käsityksen, kun katsoo PMI:n muutoksia ja pörssikursseja pitkällä aikavälillä. Kun indeksi nousee oskillaattorien näkökulmasta äärialueille eli huomattavan myönteiseen tai kielteiseen ilmapiiriin, taite on käsissä niin ylös tai alas. Tällaisena apuvälineenä sitä voi halutessaan käyttää, mutta mitään etua siitä ei mielestäni saa verrattuna siihen, että tulkitsee samoja tietoja suoraan markkinoilta. Samat ylioptimismin ja –pessimismin mekanismit siellä toimivat.

https://twitter.com/MarkitEconomics/status/712202852404486144/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Jos sijoittaja tekee päätöksensä tällaisten makrouutisten perässä, niin takkiin tulee takuuvarmasti. Minun kokemukseni mukaan ainoa tapa välttyä sen tuhoisilta vaikutuksilta on paneutua tekniseen analyysiin ja hankkia markkinakokemusta – tai sitten holdata hyviä osakkeita.

Mutta nyt sitten ollaan perimmäisten totuuksien äärellä markkinoiden suhteen. Laskumarkkina näyttää toistaiseksi jatkuvan, jos nyt kiskaistaan alas. Mutta kuinka pitkään ja minne asti? Mahdoton tietää, mutta pitkien indikaattorien perusteella pudotus ei odottaakseni ole syvä kuten olen aiemminkin sanonut. Varmuutta siitä ei tietenkään ole, mutta kyllä huolena ollut öljykin indikaattorien perusteella on pohjansa kokenut, vaikka kenties sen testaakin keväällä.

Kuukauden parin päästä olemme viisaampia. Jos laskumarkkina alkaa olla pulkassa, niin tämän kp-trendin ei pitäisi juuri alle entisten pohjien pudota. Loppupäästäänhän pudotukset ovat aina rajuimpia, joten mielenkiintoinen kevät ja kesä ovat sijoittajalla edessä, jos nyt vähänkään aktiivisempaa kauppaa harrastaa.

Rauhallista pääsiäistä! Ja muistakaa, että parhaat yhtiöt eivät ole laskumarkkinasta tietääkseenkään. Omassa salkussani on läjä uusia huippuja viime kuukausina paukuttaneita osakkeita. Siitä enemmän tuonnempana.

2 thoughts on “Kp-taitteelta haisee

  1. USA:n tilanne huolestuttaa

    Laskumarkkinat kestävät yleensä kahdeksasta kuukaudesta suurin piirtein puoleentoista vuoteen, joskus jopa pari vuotta. Nyt takana on vuosi laskevia markkinoita ja käänne voi tosiaan olla jossain vaiheessa edessä.

    USA:n tilanne panee mietteliääksi. Osakkeet ovat siellä melko korkealle arvostettuja ja merkittävää hintojen alenemista ei ole karhumarkkinasta huolimatta tapahtunut.  Sikäläinen korkotaso on nousussa ja talous on osoittanut heikkouden merkkejä. En tiedä mitä tuosta ajattelisi. Yritän tällä hetkellä välttää USA:n kotimarkkinaosakkeita ja dollarin arvoon liittyvää riskiä.

  2. Tilaston mukaan ei kaukana

    Laskumarkkina vaikuttaa tosiaan jatkuvan vielä, mutta varmaa se ei ole – jatkuminen kun tarkoittaa, että edelliset pohjat korkattaisiin, ja sitä emme vielä tiedä. Tilastollisesti taite ei ole kaukana, parin vuoden laskumarkkina on harvinaista lajia.

    Yhdysvalloissa on tosiaan vähän arveluttava tilanne, mutta hyvät osakkeet sieltäkin pitänevät pintansa. En ainakaan omia osinkopapereitani myy.

    Ja Berkshire Hathaway, jota pidin yhtenä indikaattorina, on mielestäni tullut ulos laskumarkkinasta. Ei se pudotus tainnut ottaa siltä kuin sen vuoden tälläkään kertaa, olen siitä 98-prosenttisen varma. Mitä se kertoo laajemmin on toinen asia.

    http://www.marketwatch.com/investing/stock/brk.b/charts

    Heikki 

     

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen