Kulta ei ole kriisiltä suojaava turvastama

Inflaation käynnistymistä on pelätty ja kultaa on tarjottu suojaksi inflaatiota vastaan. Pitääkö kulta arvonsa kun rahan arvo heikkenee? Ei pidä jos historiaan on uskominen. Vuodesta 1980 vuoteen 2000 kullan hinta laski 50% kun samaan aikaa kuluttajahinnat nousivat 300%. Kulta ei tarjonnut inflaatiosuojaa.

Näyttäisi siltä että kullan hinta elää omaa elämäänsä eikä kulta tarjoa varmaa vaikeiden aikojen turvastamaa. Kulta kallistuu toisinaan kriisien aikana, mutta ei aina. Vuoden 1974 öljykriisi ja vuoden 1980 inflaatio näkyivät hinnoissa. Mutta taas vuosien 1990 ja 2000 pörsssiromahdukset eivät näy . Vuoden 2009 finanssikriisi näkyy pienenä heilahduksena kun taas sen jälkeen tulleet Euroalueen kriisit näkyvät merkittävänä hinapiikkinä. Toisinaan kulta säilyttää arvonsa kriisissä ja joskus sitten taas ei. Mitään etukäteen tiedossa olevaa sääntöä ei ole.

Kannattaako kultaan sijoittamalla varautua pahan päivän varalle? Pienen osan vaallisuudesta voi pitää kullassa jos pelkää pahinta. On kuitenkin muistettava että, jos pahin tapahtuu niin ei silloin kultakaan enää merkitse mitään.

2 thoughts on “Kulta ei ole kriisiltä suojaava turvastama

  1. Kultaan sijoittamalla voi suojautua pörssilaskulta

    Oheisessa Macrotrends tuottamassa kuvaajassa on kullan hintaa verrattu S&P500 indeksiin. Kullan hinta ja pörssikurssit ovat yleensä kulkeneet eri suuntiin. Tästä voisi päätellä että kulta on joskus tarjonnut suojaa pörssilaskua vastaan.

    Vuoden 2008-2009 kriisi oli poikkeus. Silloin sekä osakkeet että kulta romahtivat samaan aikaan. Huonoa tuuria niille jotka olivat silloin suojautuneet kultaan. crying

  2. Kullassa paljon samaa kuin Bitcoinissa.

    Kullassa on paljon samaa kuin Bitcoinissa. Molemmat pohjautuvat lähinnä spekulaatioon siitä, minkälaisen arvon muut näkevät sille. Kullan suhteen katseen paino on kuitenkin Bitcoinia enemmän menneisyydessä, kun taas Bitcoinissa tulevaisuudessa. Kullan osalta katsotaan esim. Kain postaaman käppyrän kaltaisista historiakatsauksista, että kulta voi olla suojautumiskeino tai investointikikka karhumarkkinassa. Bitcoinissa tätä ei taida olla. Bitcoin on riskisempi, mutta en näe mittavaa romahdusta mahdottomana kullallekaan. Toki Bitcoinin totaalinen romahdus tuntuu todennäköisemmältä, mutta myös raketoinnin jatkuminen tuntuu mahdolliselta, kun taas kullan osalta vastaavaan on vaikea uskoa.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan