Suomalaiset ovat sijoitusvarallisuudeltaan maailman köyhimpiä
Suomalaiset ovat maailman köyhimpiä, jos mittarina käytetään kansalaisten sijoitusvarallisuutta (net financial assets) selviää Allianz:n “Global Wealth Report” rapotista. Vertailu on sikäli epäreilu, että siinä ei oteta huomioon sitä että suomalaisten sijoitusvarallisuus on pääosin parkkeerattu julkiselle sektorille ja kukin kansalainen omistaa Suomessa osuuden julkisesta varallisuudesta.
Danske Bank:n Kimmo Laaksonen kiinnittää STT tiedotteessaan huomiota siihen, että jos Suomesta halutaan kestävästi merkittävä pankkimaa joka houkuttelee pankkien pääkonttoreita niin kansalaisille pitäisi sallia hieman henkilökohtaista sijoitusvarallisuutta, jota ei kokonaan verotuksella kuivateta. Tämä mahdollistaisi kansalaisille tarjottavien sijoitustuotteiden ja pankkipalvelujen kehtittämisen ja loisi yrittäjähenkistä ilmapiiriä.
Danske Bank tuo esille että “Ruotsissa on jo viisi vuotta ollut käytössä Investeringssparkonto (ISK), jollaiselle säästää jo lähes 1,9 miljoonaa ruotsalaista. Norjaan saatiin samantyyppinen Aksjesparekonto (ASK) käyttöön aivan vastikään. Näiden tilien sisällä sijoittajan on mahdollista tehdä muutoksia osake- ja osakerahasto-omistuksiinsa ilman, että hän maksaa veroja hajauttaessaan säästöjään. ” Samantyyppinen järjestely voisi toimia myös Suomessa ja se voisi kasvaa julkisen sektorin eläkevakuutusjärjestelmän rinnalla toimivaksi kansalaisia lähellä olevaksi säästämismuodoksi.
Hullu maa pitää kansalaisensa köyhinä
“kansalaisille pitäisi sallia hieman henkilökohtaista sijoitusvarallisuutta, jota ei kokonaan verotuksella kuivateta”
Niinpä niin. Miksi tuo ei ole 100-vuotisen itsenäisyyden aikana toteutunut? Miksi vallanpitäjät eivät ole halunneet sallia kotitalouksille vaurastumista? Pelätäänkö vaurauden mukanaan tuoman itsenäisyyden vaikeuttavan kansan paimentamista ja ohjailua? Sosialismin hengessä mieluummin saatetaan kansalaiset monin eri tavoin riippuvaisiksi yhteiskunnasta. Sääntelyllä ja verotuksella tehdään omistaminen “munattomaksi”. Esim. omalla maallasi et saa tehdä hakkuita oman mielesi mukaan tai rakentaa sinne haluamallasi tavalla. Asumasi asunto-osake antaa sinulle vain hallintaoikeuden yhtiön omaisuuteen, jonka remontointiin on lupa anottava yhtiöltä. Jne. Verorahat kierrätetään tulonsiirtoina taskuista toisiin. Asumiseen tarvitsee asumistukea 250 000 kotitaloutta, joista 65 000 asumisen Kela kustantaa kokonaan. Yrittämiseen tarvitaan yritystuet ja monilla toimialoilla alaa sääntelevät virkamiehet. Järjestelmä kahlitsee suomalaisia vahvasti. Mediassa esitellään harvoja onnistujia kuten Rovion ja SuperCellin miljonäärejä, mutta kyse on enemmän lottovoittajista kuin säännöllisesti menestyneistä. Hulluksi tilantee tekee, että kulloinenkin valtionhoitajapuolue omaksuu samankaltaisen politiikan, jopa äärivasemmiston “uusliberaaliksi” haukkuma Kokoomus. Mediassa käsitellään uutta ilmiötä “Ossia”, ja hänen edustamaansa “ossausta” ymmärtämättä, että vihervasemmiston ajama perustulo käytännössä vain mahdollistaa ja vakiinnuttaa ossauksen suurelle ihmisjoukolle, joka epäilemättä äänestää ko. puolueita vaaleissa. Ossaus ei sitten enää rikastuta edes sitä yhteiskuntaa, eikä olisi kelvannut edes neuvostokommunismissa.
Hullun maan perustulo
Hullun maan kommenttiin kommentoisin perustulosta sen, että suurinpiirtein kaikki poliittiset nuorisojärjestöt vasemmalta ja oikealta ovat kiinnostuneet perustulosta. Ei pelkkä vasemmisto. Itse katson, että työnostajat haluavat yhä enemmän helposti saatavia pätkätyöläisiä. Pätkätöihin on helpompi saada työvoimaa perustulotetuista kuin työmarkkinatuella elävistä. Nykyisessä systeemissä kun työmarkkinatuki voi kadota alta pois pitkäksikin ajaksi mikäli palkkatöihin toviksi lähtee. Töihin menemisestä olisi siis pelkkiä menoja.
Siivelläeläjiä on nyt ja jatkossakin ihan systeemistä riippumatta. Aina joku löytää porsaanreijän. Onko se oikeasti suuri ongelma? Entä jos jätetään tuet maksamatta? Tästä olisi seurauksena kerjäämistä, rikollisuutta ja harmaata työtä. Siipeilijät on yhteiskuntarauhan kannalta pienempi paha. Suurin osa jopa siipeilijöistä tekee jossan välissä edes jotain työtä, mikäli kokee sen kannaltaan mielekkääksi ja hyödylliseksi.
Nykyinen malli kaipaisi uudistusta. Oli uusi malli sitten perustulo tai jokin muu.
Eikö jo ole?
“Tästä olisi seurauksena kerjäämistä, rikollisuutta ja harmaata työtä.”
Muitakin tapoja on kuin perustulo
Tänään iltasanomissa Presidentti Niinistö älähti “ideologisesti työttömille”
Vielä keskusteluun perustulosta. On tyypillistä tavallisille ihmisille arvioida toisia ihmisiä omista lähtökohdistaan lähtien. Niinpä palkansaaja ei voi kuvitella muunlaista elämää ja ajattelee kaikkien tavoittelevan samaa. Asia ei kuitenkaan ole noin yksinkertainen. Nk. Downshiftaus-mentaliteetti on erittäin yleistä varsinkin nuorison keskuudessa. Kyse on tulevaisuuden pelosta yhdistettynä omien rajojen määrittelyyn ja niissä pysyttäytymiseen. Ollaan mukavuusalueella, kun pysytään kotisohvalla. Niinpä väittäisin, että perustulon kaltainen “raha-automaatti” laiskistaisi ja syrjäännyttäisi lopullisesti osan ihmisistä.
On perin suomalainen ratkaisu, ajatella asia valtion maksaman perustulon kautta eli kerätään veroina iso massi rahaa valtiolle ja jaetaan se sitten pois. Juuri siinä suomalainen yhteiskunta on erinomaisen kokenut ja osaava. Anglosaksinen maailma on omaksunut toisen lähestymistavan. Britannian ennätysalhainen työttömyys perustuu suureen työpaikkatarjontaan ja jo Thatcherin aikana toteutettuun työmarkkinoiden vapauttamiseen (80-luku ja AY barrikaadeilla), jota Blairin ja Brownin Labour-hallitukset eivät suinkaan kumonneet vaikka olisivat voineet. Myös verotuksen struktuuri on toinen. Verovapaan tulon raja on erittäin korkea ja pienyrityksillä arvonlisaverovapaan toiminnan raja on niinikään hyvin korkea. Lisäksi elämälle tärkeästä ruoasta ei peritä lainkaan arvonlisäveroa. Lopputuloksena ihmiset käyvät töissä ja saavat palkkaa. Raha ei kierrä samassa määrin valtion kassan kautta. Viimeisin uutinen Britannian alhaisesta työttömyydestä Taloussanomista “Britannian työttömyysaste pysyi ennätyksellisen alhaisena”.